Руснаците внесли финалния иск за АЕЦ "Белене"

Преглед на печата на 8 юни 2013 г.
Обновена: 8 юни 2013 09:28 | 8 юни 2013 09:19,
56
Руснаците внесли финалния иск за АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, Reuters

"Внесоха финалния иск за АЕЦ "Белене", е енергийният акцент на "Стандарт". "Атомстройекспорт" е внесла финалните документи по иска си срещу НЕК заради поръчано, но неплатено оборудване за АЕЦ "Белене", съобщиха от руската компания. Документите са били подадени късно снощи в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж.

От своя страна НЕК ще има възможност да представи своите коментари и възражения срещу исканията на "Атомстройекспорт", съобщават руснаците. Според изпълнителния директор на българската компания Иво Левтеров това трябва да стане в срок от три месеца. В съобщението на "Атомстройекспорт" обаче не пише каква точно е сумата, която те настояват да получат от НЕК. В последните няколко месеца най-тиражираното число за финансовия иск бе сумата от около 1 млрд. евро.

"24 часа" представя в специален материал "Новото правителство" част от министрите на кабинета с малко известни за тях факти. "Променят закон, за да махнат Петър Чобанов от финансовия надзор, а той се върща като министър. Драгомир Стойнев, министърът на икономиката и енергетиката, върнал ИКЕА в България. Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие, е убедила Брюксел на банкнотата от 5 евро да присъства и кирилицата. Екоминистърът Искра Михайлова е запалена рокаджийка и телефонът й звъни с мелодия, изпълнявана от групата на сина й. Военният министър Ангел Найденов обича тениса и е мечтаел да стане моряк като малък."

"Фалитите у нас са скочили три пъти за една година", информира "Сега". Това разкрива доклад на "Кофас България", международна компания, специализирана в управлението на дълг, анализираща 12 държави в Централна и Източна Европа. България отново оглави поредната негативна класация, която илюстрира колко е трудно да се прави бизнес у нас. С 243% са се увеличили фалитите на фирмите през 2012 г. спрямо 2011 г. В черната статистика са фирми от строителството, товарните превози, текстилни фабрики и магазини. Най-големите фалити у нас през 2012 г. са на "Камет" ЕАД, "Въгледобив Бобов дол" ООД, което освободило близо 2400 работници, производителя на стоманени тръби "Прециз интер холдинг", торовия завод "Агробиохим" и "Кремиковци трейд" ООД.

"Хаос с приема на първолаците", коментира на първа страница "Труд". Записването на децата за първи клас в софийските училища подлуди родителите. В част от предпочетените школа излезлите класирания на приетите малчугани показват, че директорите са приемали в нарушение на предварително обявените критерии. От образователното министерство потвърдиха вчера, че има напрежение, защото част от директорите са пренебрегнали правилата за записване в първи клас. Така деца, които живеят до входа на училището, са пратени в съвсем друг квартал, а други - получили съобщение, че са приети - не могат да се запишат, защото "местата са свършили". Вестникът проследява и кандидатгимназистката кампания, като посочва училищата гнезда, в които се подават документите за класиранията. Седмокласниците трябва да получат служебни бележки с оценки от изпитите си от 10 до 13 юни. Резултатите от първото класиране ще излязат на 26 юни.

Десетокласничка от Немската гимназия в София е разработила  проект за изготвяне на лекарства, които в бъдеще могат изцяло да заменят антибиотиците при лечението на пациенти, пише  "Новинар". С проекта на момичето могат да бъдат разработени  лекарства, които да убиват бактериите и гъбичките - виновници за почти всички вируси и щамове на грипа. Най-хубавото е, че  новите илачи няма да увреждат клетките в човешкия организъм,  както се случва при антибиотиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
K. Велев преди 11 години
Сагата с АЕЦ "Белене" продължава. Дали ядрената енергия е целесъобразна или не, евтина или скъпа - това е риторичен въпрос. Значимият въпрос сега е какво следва след като руската страна е предявила иск към НЕК за 1,250 милиарда евро?https://facebook/Nova.Alternativa.Bg/posts/441255035970859
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прави са руснаците .а сега плащайте и чакайте повишение на пенсиите.
43
2
 
2
 
! Отговори
Shop преди 11 години
До удриОстави я тая офца, още не е усвоила българския, още си джвака русизмите.
42
1
 
1
 
! Отговори
Черен хумор преди 11 години
- Келнер, печен фазан с кестени, артишок и трюфели! Бутилка "Дом Периньон", реколта 1956!- Господине , заповядайте! Добър апетит!- Отказвам се, задигнали са ми портфейла. Той Йоца, е лош човек!
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До полОтдавна не ги делим на такива.Делим ги на почтени и продажници.Ти си прецени кои какви са.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да напомня,че другарите от ГЕРП дето уж били ПРОТИВ строежа на АЕЦ БелеНЕ даже и не регистрираха Инициативен Комитет ПРОТИВ строежа преди Референдума!Добре,че бяха Синята Коалиция,Зелените и част от Гражданите на България!
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До удри комунистите от 1944 г. до ден днешен смучат като кърлежи народната кръв. ? да се отървем от тези насмукали се и продължаващи да смучат КАПУШИ ?
38
3
 
5
 
! Отговори
удри преди 11 години
Проблема е че един ден като пропадне още тая държава вие пак ще си ги изберете за ШЕСТИ път и ще кажете че за тази Мизерия и глад стой познато лице.
37
6
 
11
 
! Отговори
удри преди 11 години
И тия от Северозападна България мрънкат че били най бедни в Европа.Ми как няма да сте бедни.Там са червените крепости.Кметовете са винаги от БСП.Какво мрънкате.Вие си ги избирате.Така ви се пада макар че съм роден във Враца
36
3
 
9
 
! Отговори
foreigner преди 11 години
Добре,че ги има терминали 1 и 2 на софииското летище!!!
35
4
 
7
 
! Отговори
удри преди 11 години
До вирджиния.*** ти си заслужаваш да бъдеш унищожена.Тя тая държава е пропаднала заради такива като тебе вие сте страшно много.Пълно е с некачествен материял.Така ти се пада.Неси ли си задавала въпроса как така Седесар ще стане премиер от БСП? ва викате че Бойко бил Мутра.Вище Орешарски какъв е бил че неми се обяснява.Питаите Надежда Михаилова
34
5
 
6
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Не ми пука за мен, а за народа, аз се оправям някак, е, да да кажем, че работя в сферата на отбраната, жал ми беше да гледам как гейб унищожи армията ни, бранирани единици, защото тяхната "Бяла книга" бе написана вероятно изцяло под диктовката на ислямистите в Турция, Гърция строи още две подводници, а нашият флот бе унищожен-договорът за френските кораби, които щяха тук да се строят бе терминиран, превъоръжаването на другите 2 фрегати бе спряно, друга фрегата така и не получи ракети и т.н и т.н
33
4
 
10
 
! Отговори
удри преди 11 години
Ама пикло....Вместо да кажеш абе как така ГЕРБ печели БСП управлява.Абе как така ГЕРБ подслушвали а компруматите са срещу тяхАбе как така Маргините спонсорите на БСП излизат с чисто досета.Абе как така Цветанов е подслушвал престъпници и убийци а те ще го вкарат в затвора?
32
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледах циничното изказване на Орешарски,видители понеже най вероятно руснаците щели да спечелят по добре да строим Белене.Народа няма никаква вина за алчността на двама трима души,които е подписвал договорите да си ги плаща.Нагло,много нагло! Продължават да си правят каквото си искат въпреки нардното мнение да заробят и децата и внуците ни с още по - високи сметки за ток с поредната схема за източване на пари.
31
7
 
13
 
! Отговори
удри преди 11 години
До Вирджиния...........Кви Гербери *** Та ти си избра за ПЕТИ път Мафията на влас като сложа и гоце за 10 години сега мрънкаш че нямаш парички да хапнеш хлебец.Така ти се пада с такива като тебе е пълно в тая държава и не случайно си бедна и нещастни.Така ти се пада
30
6
 
16
 
! Отговори
удри преди 11 години
Еми Тя Теменужка Петкова разкри много делвери но Станишев,Овчаров и Доган я свалиха от поста
29
13
 
5
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Никога не съм считала гейберите за нормални хора, дори и за хора, вие сте по-скоро биологични единици. От вас винаги само една се чува-омраза, злоба, обиди, опити за разделение на народа и деструктивизъм...да, Сирия си има терористи от Ал-Кайда и множество други екстремистки групировки, които се опитват да разрушат страната, ние си имаме гейбери..онези знаят само "Аллах абкар", гейберите знаят само "Бат Бойко е Велик"....едните са злобни и немислещи и другите също, охх какви прилики))))
28
6
 
11
 
! Отговори
удри преди 11 години
Ама Вирджиния.Некога и твоят Джиесем беше голяма тухла и батерията свършваше за 2 часа и на сичкото отгоре беше скъп а сега? същото е и с енергетиката но в по бавен процес.Бъдещето на енергетиката нее в АЕЦ ЗАПОМНИ го
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Koi e pribral komisionite za belene da si go tarsqt i da si gi vra6tat trqbva da se znae 4e bezplaten obqd nqma
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Koito ne iska rysko tyrskata mafiq da hodqt da protestirat na 9 juni ot 12 4asa