За 20-и ден протестиращи крещят "Оставка"

Контрапротести се събраха при НДК и във Видин
Обновена: 4 юли 2013 10:01 | 3 юли 2013 19:35,
986

Протестът пред Министерския съвет. Снимка: БТА

За двадесети ден поред протестиращите се събраха с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски. Протестиращите отново тръгнаха от сградата на Министерския съвет.

Те скандират вече станалите дежурни лозунги "Оставка", "Червени боклуци" и "Мафия". Отново се чува биене на барабани, развяват се български знамена. На протеста са и амбулантните търговци, които продават свирки и знамена. Полицейското присъствие е засилено.

Издигнати са плакати с надписи: „Безусловен базов доход”, „Орешарски ти вече си зависим от народа”, „Задължително гласуване + образователен ценз”.

Към 19.30 часа около 5 000 протестиращи са се събрали в центъра на София - на Ларгото пред Министерския съвет, съобщи пресцентърът на МВР.
Няма данни за инциденти и нарушения на обществения ред. Служителите на реда продължават да охраняват мирния протест, уточняват от МВР.

По-рано днес полицията разпръсна протестиращите, които бяха затворили цял ден движението на площад ”Народно събрание”. Сутринта хората от инициативата ”На кафе пред парламента” се заканиха, че ще седят цял ден, но до следобед останаха само около 20-тина души, които обаче отказваха да освободят платното.

Полицаите разпръснаха и демонстрантите, които бяха затворили кръстовището на бул. ”Васил Левски” и ул. ”Оборище”.

Традиционно вечерното шествие в София потегли от Министерския съвет, премина пред Парламента и блокира движението на Орлов мост. След това протестиращите изминаха обичайния си път покрай партийните централи.

Около 30-тина души се събраха на протест и в Сливен с искане на оставката на Орешарски и спешни промени в Изборния кодекс. Десетина души се събраха на мирен протест пред паметник „Майка България” във Велико Търново, предаде "Фокус".

Около 300 души се събраха на протест и в Пловдив. Хората скандират "Оставка", "БСП мафия" и "Волен вън".

Стотина души се събраха да поискат оставката на кабинета и във Варна.

Междувременно около 18.00 часа се събра и контрапротеста в в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. Хората традиционно се пилоните край НДК. Те носеха български знамена и обявиха, че ще се събират всеки ден, за да оказват подкрепата си за кабинета.

Близо 300 души от областта се събраха тази вечер на централния площад във Видин на митинг в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски под надслов "Чуйте и нашия глас". Протестът започна с изпълнение на българския химн от майка и дъщеря от Видин - Даниела и Полина.

Представители на почти всички общини от областта поискаха да се даде шанс на правителството на Пламен Орешарски, за да извърши необходимите реформи. Събрали сме се тук, за да се чуе и нашият глас, гласът на най-бедния регион в България и Европейския съюз, каза в изказването си Мария Джамбазова, майка на две деца.

Изказващите се посочиха, че "за малко повече от месец новото правителство премахна данък доход върху депозитите на физическите лица, намали цената на тока и увеличи помощите за майки с деца. Правителството на Орешарски има специална политика към Северозападния регион и затова всички трябва да подкрепят правителството", казаха протестиращите, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


986
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
13
 
15
 
! Отговори
London calling преди 11 години
Поне Dnes.bg са независима медия и отразяват новините такива каквито са си. Погледнете Plovdiv24.bg и ще припаднете от смях. Вече 20 дни правят от мравка слон. Всеки ден по 20 статии зa стотина маршируващи лентяи и средно по 50-60 снимки.Насърчават безработната *** с новини къде и кога ще е следващата сбирщина.Чудно кой ли е купил 24 ООД????
32
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без кръв няма да се махнат - ФАКТ!
31
23
 
18
 
! Отговори
Стига с глупостите преди 11 години
Хайде да се разкарват вече тези лентияи, които пият бира, крещят глупости и дори не са ходили да гласуват. Срамувам се, че такива хора се представят като прогресивни и симпатични, при положение, че безчинстват и дори не знаят какво искат.. Вече и полицай загина заради тях... Не ги ли е срам... Лентияи...
30
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До удрине е вярно! - в последните години матряла там гласува за Герб и мутрите!
29
20
 
18
 
! Отговори
Йово преди 11 години
Протестиращите са привърженици на старото статукво на ГЕРБ а другите са платените. Не не сте народа защото ГЕРБ не е народа, вие сте част от народа но само 25-30 % от него а другите 70-75% не са от ГЕРБ и Бойко. Когато сте над 90 % можете да кажете, че сте от народа а сега сте само ГЕРБ-ери.
28
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами да крещятте освен "оставка" друго не знаятматряла излезнал за подкрепи Боко :)))
27
10
 
22
 
! Отговори
СКАНДАЛНО !!! преди 11 години
Публикуван е списък на милионите левове, които министерствата са давали на медиите по комуникационните стратегии на оперативните програми на ЕС и Програмата за селските райони.Периодът е от началото на 2007 до 22 май 2013 годинаСумите, раздадени на медии са 66 милиона лева!!Най-много пари са получили bTV Media Group (над 5,52 млн.) и Нова броудкастинг груп (над 5,8 млн.) - собственик на Нова телевизия.И разбира се БНТ,за която всеки от нас плащаЕто кой обслужва Гроб толкова лоялно!!!
26
10
 
16
 
! Отговори
Старо куче преди 11 години
Тотален натиск за нови избори !Днес обаче хората на Сорос съобщиха , че минават на вариант , създаване на нова партия, до септември , на мястото на издънилия се Бойко и участие на избори догодина- две в едно !Така че , ако иска да продължат с "безплатните омрази" Бойко и компания трябва да се бръкнат ЛИЧНО !Сорос спира кранчето им !!!Но така е Бойко в живота ....Бог дал , Бог взел!!!Чао мутро!!!
25
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ама тия ли 1000 човека ще определят кой да е на власт? имаше избори,какви нови искат безделниците които ни пречат да ходим и да се прибираме от работа,откъде накъде те ще решават за 6 000 000 българи и ще блокират кръстовища,я полицията да си влезе в ролята и глоби а всички за нарушаване на обществения ред,не можели да отидат на море заради протеста,хората няма какво да сложат на масата тия на море не можели ,няма повече ГЕРБ,не ви ли стана ясно?
24
18
 
8
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 11 години
недейте да протестирате.. за какво ви е.. Най-много да ви накарат да работите :-). Я по-добре БСП и турците да ни управлява и ще взимате от баба и дядо пари за дискотека :-). Те поне пенсии взимат.Вече в строителството основно работят турци защото българите ги мързи, в земеделието работят старите хора защото другите са прекалено умни за селска работа. Все тая.. айде отивайте на кафенце.. те протестите скоро ще спрът.
23
9
 
14
 
! Отговори
****** преди 11 години
Аре честито, току що съобщиха, че са ни резнали петстонин милиона евро за развитие на селските райони. Па вие се карайте тука, кой крив, кой прав. И тия от Видин да му целуват ръка на Орешарски)))
22
15
 
19
 
! Отговори
Баба Вида преди 11 години
Браво, Видин!
21
13
 
21
 
! Отговори
Зайчето преди 11 години
Ясноо !Вече е ясно поведението на БТВ , на Нова ТВ и другите *** на ГЕРБ!Като побликуваха днес сумите които са гушнали ....ЯСНО!А сега да им пратим ли ОЛАФ да видим колко законно са папали пари за "обществени "медии , а те на практика медии .....на ГЕРБ!!!
20
7
 
8
 
! Отговори
Социалист преди 11 години
До 21А не е ли възможно да си бил в центъра на хоро и просто "симпатягите" да са танцували около теб в кръг? :D
19
9
 
13
 
! Отговори
художника преди 11 години
До WhenYоuКакво и кого подкрепяте бе? Хората искат прозрачност и цел пред себе си, а не безцелно ограбване и безхаберни назначения! И сол българска вече нямаме, продадоха солниците на руснаците да си строят жилища. Това ли подкрепяте. Да докарат и китайците. Е.ати продажната пасмина!!!
18
11
 
18
 
! Отговори
ДО: Рекапитулация преди 11 години
Общо в страната срещу правителството вече протестират между 2.600 и 2.800 човека?Аз снощи направих груба сметка на база преминаваши покрай мен по булеварда: средно по 8-9 души в секунда. Разбира се не стоях докато се источат всички, но имаше според мен над 10000. Освен това текучеството е голямо, едни идват в 18:30 и си тръгват след 2 часа, други идват.. Аз не можах да ги преброя, а бях там. Ти как така за цялата страна ги преброи не знам. *** да работиш в НСИ, добъ си.Хайде лека, аз отивам...
17
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това на снимката всички протестиращи ли са или част от тях?
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в последно време се говори за извънредна ситуация ... Ами не ... ситуацията за пръв път е СЪВСЕМ НОРМАЛНА ! Хората разбраха, че политиците са необходимо зло, което трябва да бъде контролирано ежедневно !
15
6
 
16
 
! Отговори
А.С. преди 11 години
"Хората традиционно се пилоните край НДК. Те носеха български знамена и обявиха, че ще се събират всеки ден, за да оказват подкрепата си за кабинета."Май чистачката е писала статията ! :D
14
4
 
21
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 11 години
До какво ще доведе промяната в закона за осигуровките според вас :-)? Държавата ще затегне контрола и работодателите ще намалят заплатите, за да могат да плащат осигуровки. :-)... те фирмите няма да станат по-богати. Ще взимаме по-малко пари, за да има повече за безработните и да не стачкуват :-).