Пушим в кръчмите, в офиса – не, предлага БСП

Аргументите: Така било в редица страни в Европа
Обновена: 3 окт 2013 23:25 | 3 окт 2013 19:09, Камелия Цветанова
253
Пушим в кръчмите, в офиса – не, предлага БСП
Снимка: Булфото, архив

След като по-рано днес заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Спас Панчев обяви, че отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата, от левицата изпратиха разяснения по темата.

Идеята е в големите заведения да може да се пуши в обособени помещения с вентилация. В офисите и работните места обаче забраната е добре да остане.

ГЕРБ принудиха собствениците на заведения да инвестират във вентилация милиони, след което тотално забраниха пушенето, припомниха социалистите.

В Белгия пушенето е забранено във всички барове, нощни клубове и заведения, но има специално обособени помещения за пушене, в които не се сервира нито храна, нито питиета. Подобни помещения има и в Естония, Финландия, Люксембург, Холандия, Словения, Швеция, Полша.

Още по темата

В Португалия и Румъния в заведенията има зали за пушачи и за непушачи или самите кръчми са разделени според това дали там се пали или не. В Англия и Испания пък има стаи за пушачи в хотелите, посочват като пример от БСП.

В Германия всяка провинция сама решава дали и в каква степен да наложи забрани и затова в повечето, с изключение на Бавария, пушенето в барове, ресторанти и кафенета е разрешено. Нещо повече - през февруари 2012 г. Федералният конституционен съд отмени забраната върху пушенето в кафенетата и ресторантите в Хамбург, пише още в защита на предложението в позицията на левицата.

В БСП смятат, че с настъпването на зимния сезон стагнацията в ресторантьорския бранш ще се увеличава. При положение че сме в криза и че се търсят всякакви механизми за подпомагане на бизнеса, отпадането на драконовската забрана би било стъпка в положителна насока.

Ако ГЕРБ наистина се стремят също да бъде ограничена безработицата, няма да попречат на отпадането на тоталната забрана, заради която хиляди служители ще загубят работата си през зимата. През лятото клиентите пушеха в обособени градини на заведенията, сега не могат да го правят заради студа. Това от своя страна ще свали оборотът им, а оттам ще последват и масови съкращения на персонал и фалити на заведения. От ГЕРБ плашат, че ще бъдем наказани от Европа, ако отпуснем забраната за тютюнопушене. На практика обаче в много европейски страни няма толкова строга забрана за тютюнопушене. Редно е от ГЕРБ да се притесняват дали ще покрием изискванията за Шенген, след като Бойко Борисов преди години беше заявил, че сме готови за влизане, а след това се оказа, че не отговаряме на изискванията, и сега усилията ни са насочени именно в тази насока -  да отговорим на тези изисквания, не си спестяват и критиките към предишните управляващи социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
2
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н софиянец, колко хора могат да си позволят да си купуват цигари от друга държава? Примерно от Съединение да биете път до Сърбия.
91
7
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Предложените от Реформаторския блок решителни мерки в икономиката на страната доказват, че РБ е единствената алтернатива на актуалното управление на мафията в България и може да върне доверието в държавността.Защо не пишете за това а се занимавате пак с глупости , не виждате ли че комуянгите ви пускат димка след димка .
90
5
 
2
 
! Отговори
Joro преди 10 години
Kato dyrjava, koiato ima tiutunoproizvodstvo - dobra idea! Triabva da se spre "prepisvaneto" ot zapadnite dyrjavi. Na tiah ne im puka za nas, zashto na nas da ni puka kakvo misliat te. Hehe
89
3
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 години
Себестоиността на кутия Виктори е 1лв.Останалото са акцизи-terra incognita.Златна мина за 240 алчни и продажни ***.Всичките ще гласуват.
88
6
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Както казваше една моя приятелка бивш някакъв шеф в Булгартабак , тютюнопушенето е дрога за социално слаби , всеки може да си го позволи .Само, че това ли е най-важната задача на управлението на страната .
87
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
OTMQNA NA NAI IDIOTSKATA ZABRANA OT 681 GODINA DO 1.06.12!!!!!!!!!!!
86
5
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Честно казано комунистите от БСП ме озадачиха , те би трябвало да са срещу пушенето , та тте налагаха правила още по време на комунзима , не знам колко от вас си спомянт че в началото на 70-те в София не беше останало кафене в което да се пуши вътре само в подлеза пред Цум и на още две три места , говоря за кафенетата , не за ресторанти и т.н. .Аз съм отказал се шампион по пушене но по принцип съм противник на забраната.Играят игра както винаги *** , мазнят се на алектората от селата.
85
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До От БерлинМного стриктно спазваш указанията от Позитано.Понамали малко, че много се издаваш.
84
9
 
7
 
! Отговори
От Берлин преди 10 години
Ми тук има заведения, в които се пуши. Просто не са мнозинство, защото застраховката за противопожарна охрана е в пъти по-голяма. Честито на пушачите! Най-накрая!
83
8
 
13
 
! Отговори
От Германия преди 10 години
В Германия било разрешено да се пуши? Много интересно :)Нашите хора явно знаят повече от нас, които живеем в Германия, защото аз такова нещо чувам за първи път.
82
2
 
1
 
! Отговори
ФАР преди 10 години
До СалахадинПак караш без фарове.
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много зле
80
2
 
15
 
! Отговори
Atinapala преди 10 години
От време на време, червеният *** / без извинения/ Спас Панчев, излиза и хвърля някакво изказване, което взривява обществото. Така беше и с идеята му големите супермаркети да не работят през уикенда. Сега обществото вече се примири, че няма да се пуши в заведенията и той отново започна да подклажда темата. Мисля си, че той е депутат, който много мрази сънародниците си и ми се иска да знам,дали има възможност да му се потърси съдебна отговорност за всичките му нагли предложения.
79
3
 
15
 
! Отговори
вв преди 10 години
Само *** постъпки! После да не се извиняват като за Пеевски !
78
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ ! Пушачите да си мръзнат на студа и там да си пушат вредните цигари,като толкова много им се пушат тези *** ! Вместо да спортуват активно хората тръгнали да ми пушат тея *** станаха по 5лв. и на горе цените и пак не ги отказват.
77
4
 
12
 
! Отговори
kir преди 10 години
Те червените наемници докато не върнат държавата с 10 год назад, заради няколко комисионни, просто няма да са те.С тея олигофреми всякакъв прогрес е невъзможен.За жалост още има кой да гласува за тях.
76
6
 
3
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
А защо все още раково болни с белите дробове при доказана причина "ТЮТЮНОПУШЕНЕ" не започнат да си плащат лечението??Независимо че са имали осигуровки??Нека си го плащат от джоба!!!Осигуровката е да има кой да те гледа ако си в катастрофа ударен.Но за нещо,което умишлено си причиняваш с години извинение няма!!!
75
3
 
10
 
! Отговори
Ммм... преди 10 години
"ГЕРБ принудиха собствениците на заведения да инвестират във вентилация милиони, след което тотално забраниха пушенето, припомниха социалистите." - "Супер логичен" коментар, та дори и да е забранено пушенето, какво е лошото да има вентилация!?!?!
74
3
 
19
 
! Отговори
Me преди 10 години
Бул шит тия от БСП да престанат да се правят на европейци, пушенето трябва да бъде абсолютно забранено навсякъде.
73
3
 
9
 
! Отговори
Даола преди 10 години
БСП са най-големите конформисти, но това ще им изграе лоша шега. Всъщност имат добър опит в тази посока - да си променят позицията - просто нямат позиция.А един тук е написал, че му е чисто и прятно в заведенията с много дим. Разни хора разни идеали... не е удобно да продължа този виц тук.