Недоволни при Греков в защита на "Напоителни системи“

Той им обеща заплати до 10 дни
Обновена: 8 окт 2013 14:43 | 8 окт 2013 13:53, Веселина Йорданова
13
Недоволни при Греков в защита на "Напоителни системи“
Димитър Греков обеща решение на проблемите. Снимка: БТА

Няколкостотин души протестираха пред Министерството на земеделието и храните с искания да се гарантира редовното изплащане на заплати в „Напоителни системи“. Недоволните са представители на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа” в дружеството.

Още по темата
Протестиращите искаха още земеделското министерство да изплати на „Напоителни системи“ дължимите средства за извършени дейности и да има яснота за състоянието и бъдещето на дружеството.

Техни представители се срещнаха с министъра на земеделието и храните Димитър Греков. След разговора земеделският министър заяви, че ще се търси вариант възнагражденията да се изплатят до десетина дни.
Греков каза, че от 8 години дружеството е водено към фалит.

„Даваме си кратък срок за решаване на проблема, тъй като има опасност от наводнения. В момента няма населени места, които да са в риск. Хората, които работят в "Напоителни системи", си вършат работата, макар и да не получават навреме заплатите си“, заяви министърът. По думите му около 22,5 милиона лева са необходими за заплати и за покриване на задълженията на дружеството.

До 10 дни ще се осигурят 1,6 милиона лева за възнагражденията на служителите. Министърът беше категоричен, че няма съмнение, че предприятието ще съществува в бъдеще.

По думите му още днес ще бъдат внесени промени в параграф 4, ал.6 на Закона за напоителните системи, което ще даде възможност за финансиране на дружеството от бюджета още през следващата година.

"Ако проблемът със средствата на „Напоителни системи” не се реши, вече ни е писнало и ще започнем да бием и да чупим", заяви по-рано пред протестиращите председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, който беше категоричен, че не може да се полага труд, а той да не се заплаща.

По думите му тази дейност, която е за държавата, трябва да се плаща от нея. Протестиращите се заканиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени до седмица, ще започнат стачни действия. От 43 дни над 1600 души не са вземали заплати, съобщиха синдикалистите. По техни данни задълженията, които има държавата към работещите в "Напоителни системи" за периода 2011-2013 г., възлизат на около 16 млн. лева.

Периодично на дневен ред излизат проблемите в дружеството, включително със забавени заплати.

Както Dnes.bg  ви съобщи, вчера прокуратурата повдигна обвинения на бившия изпълнителен директор на „Напоителни системи“ Стайко Ганчев и на бившите членове на борда на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски за съзнателно сключване на неизгодна сделка.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: протестМЗХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
СЕЛЯНИН ОТ СЕЛАТА преди 10 години
Тези арендатори освен че арендуват нашата земя за един тас жито на декар дават аренда, ами изораха всички пътища,които оставиха между нивите поземлените комисии от нашата земя,за която земя никому нищо недават, а това е наша земя ,която грубо ишзчислеино е около два милиона декара, Така се създава и укрепва капитализма и кулачеството в Бъргалия и нейните села,
10
0
 
3
 
! Отговори
Димитър Аргиров преди 10 години
Кавалджиев, дигайте селяните на протест и искайте от Народното събрание да вземе решение арендаторите да арендуват земицата на нашия селянин както беше преди - 50 процента от продукцията и 50 процента от субсидията за собственика на земята, а останалите 50 процента за аорендатора плюс данъка за земята,Тези някога нас така ни арендуваха, ти забрави ли това ,
9
0
 
3
 
! Отговори
иво преди 10 години
Защ сега , а не когато вадеха тръбите ?
8
2
 
2
 
! Отговори
Красимира преди 10 години
До Tmanкакво значи почна се? Ти знаеш ли с какво се занимават Напоителни системи ? Знаеш ли че те се занимават с отводняването , с поддръжката на язовири . Остави че заплатите са мижави , но те даже не ги дават. Ок. ,ако мислиш че тези неща са маловажни и може и без тях.............
7
0
 
6
 
! Отговори
Другаря преди 10 години
Помни ли някой 1986-1989г тогава страната ни имаше развито водонапояване толкова развито че интерес се проявяваше към България от такива далечни държави като Ирак и Япония -през 1987 и 1988 министъра на земеделието и горите Алекси Иванов посещава Ирак и с иракския министър Карим Ридха откриват напоителния комплекс на АПК гр Дивания ,през 1986 японска делегация по напояването посещава България по покана на МЗГ с министър Алекси Иванов и е приета от Председателя на ДС Тодор Живков
6
0
 
7
 
! Отговори
men преди 10 години
тези *** унищожиха напоителното земеделие в българия. обричат ни на глад в близко бъдеще. турците потриват доволно ръце. срам.
5
4
 
5
 
! Отговори
Tman преди 10 години
и както няколко пъти написах... ПОЧНА СЕ!!! следват други ужаси.!!!! скоро време и полицаите и миньорите и всички ще излязат на простест за не изплатени заплати.... НАЛИ ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА ТЕГЛИГА >>>> НАЛИ ОЩЕ 700МИЛИОНА ЩЕ ИЗТЕГЛЯТ....КЪДЕ ОТИВАТ ТЕЗИ ПАРИ???????
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То дянков илиза перфектен в последно време.Нито един закон не му одмениха.Оказва се , че добре се ловката на управляващата лява формация.:)Нямат проблем с плосък данък, облагаем минимум и данък лихва.Тогава уреваха света, че били БЪЛГАРОУБИСЙКИ ама сега явно, вече са ок.
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АБЕ ТОЗИ ДЯНКОВ КАДЕ УТИДЕ ,НИКОЙ НЕГО ТЪРСИ ,ТОЗИ МИШОК СЪСИПА ИКОНОМИКАТА С ТЕЗИ НЕГОВИ КОЛАНИ ,А НЕГОВИЯ КОЛАН МНОГО ШЕРОКО ОТПУСНАТ ,ЛЕТИ В АМЕРИКА НА ПРЕД НА ЗАД , НЯМАЛИ ДАСЕ ТЪРСИ НЯКАКВА ОТГОВОРНОСТ НА ТОЗИ ЧОВЕК
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Недволни!?От какво?Гадни платени гербаджийски платени сорсоиди!Приискало им се.Хората няма кво да ядат!
1
0
 
19
 
! Отговори
ханъ Крумъ преди 10 години
Този Константин Тренчев да не бие и чупи много щото най напред неговата глава ще пострада ,и да каже на висок глас каква му е заплатата и от къде е получава ?????????? И защо е я получава,след като в България няма синдикати ,а има синдикална мафия !!!!!!!!