ДКЕВР се жали до ЕК за американските централи

Искаме от Брюксел преразглеждане на дългосрочните договори
Обновена: 25 юни 2014 14:28 | 25 юни 2014 12:41,
38
ДКЕВР се жали до ЕК за американските централи
Снимка: freeimages.com

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) подаде жалби до Европейската комисия срещу дългосрочните договори на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и ТЕЦ "AES Марица Изток 1“, съобщи на брифинг председателят на комисията Боян Боев.

В писмата си до Брюксел от ДКЕВР искат да бъде направен анализ на ситуацията и Европейската комисия, която е регулаторът на търговските отношения в рамките на ЕС, да се произнесе дали има нерегламентирана държавна помощ спрямо тези две централи. Боев уточни, че проверката на ДКЕВР показва, че това действително е така и ситуацията е несъвместима с европейското и българското законодателство.

В края на май енергийният регулатор изиска договорите с двете т.нар. американски централи да бъдат предоговорени. "Нямам информация това да се случва", коментира пред Investor.bg Боев и допълни, че това е основанието да бъдат подадени жалбите.

Той обясни, че е поискал от ЕК да позволи спирането на договорите и изваждането на тези мощности от регулирания пазар, докато не бъдат предоговорени условията в контрактите на централите.

„Ако не получим подобно разрешение, цената, на която продава НЕК, ще бъде преразглеждана на всеки три месеца, спрямо направените разходи по тези договори", посочи Боев.

Цената на тока се определя по закон на регулаторни периоди, които траят по една година - от 1 юли до 30 юни на следващата година. Преразглеждането на всяко тримесечие ще бъде необходимо, защото по-ниските цени от двата ТЕЦ-а вече са заложени в ценовото решение от новия регулаторен период (1юли 2014 - 30 юни 2015 година).

Припомняме, че на 27 май от ДКЕВР поискаха от Националната електрическа компания да влезе в преговори с двете американски централи с цел да намали цената на изкупуваната енергия съответно с 30% и 20%, както и да договори част от мощностите на тези две централи да излязат на свободния пазар.

Освен жалбата за двете централи Боев съобщи, че регулаторът е подал жалба до ЕК и заради прекомерното подпомагане на сектора за производство на енергия от възобновяеми източници. Според него страната ни е постигнала параметрите за дял на зелената енергия от общопотребяваната.  "Преференциалните цени не отразяват трайната тенденция за бързо намаляване на инвестиционните разходи", допълни той.

ДКЕВР е изготвила и методиката за изкупуването на зелената енергия. Тя вече е изпратена за съгласуване в Министерството на икономиката и енергетиката. Текстовете предвиждат за всеки ценови период енергийният регулатор да определя какви количества енергия от ВЕИ са нужни за регулирания пазар, а останалите да се изкупуват по цена на остатъчна енергия за балансиращ пазар. В момента тя е около 30 лева за мегаватчас, уточни Боев.

Производителите ще имат право да излязат на свободния пазар, където да договорят цената си.

От началото на юли ДКЕВР ще направи регулаторен одит в НЕК, а самата електрическа компания вече е представила данните за размера на дефицита в системата. Когато данните бъдат анализирани, ще бъдат представени публично.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: ТЕЦДКЕВРВЕИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
$$$-ГЕРБСП-$$$ преди 10 години
Костов и Кунева и всички зелени канибали в зандана!Браво ДКЕВР, дано не е само фасадно, а има най-накрая действие, да има независимост!!
25
0
 
5
 
! Отговори
е преди 10 години
това ясно показва че не сме незамисима държава. след като за няколко договора трябва да искаме разрешение от Брюксел най добре да я закриваме България. Утре ще трябва да питаме ЕС и дали може да ходим в ***
24
0
 
1
 
! Отговори
дфг преди 10 години
Всъщност не е ли това истинската причина Орешарски да козирува на живо по телевизията.Бех чел за сценарий,който предвижда и разклащане банковата система,като сега,именно заради американските тецове.
23
0
 
0
 
! Отговори
skeptic преди 10 години
До ДидоСигурно така са му казали експерти. Ако Орешарски има същата смелост - да строи. Така и така вече ги имаме тези договори. Поне Американските фирми да лобират да си имаме източник на газ без посредник.
22
0
 
5
 
! Отговори
skeptic преди 10 години
До Доктор Сър ПичукВземи да размислиш. Газпром е изградил тръбопроводите с тръби на Манесман. Управлението на станциите сигурно е на Сименс. Искаш да ни накараш да купуваме газ от Австралия, от САЩ, от Турция, от Гърция, само и само да не е от Руснаците? Бъди поне честен да обясниш защо.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най сетне. А Костов трябва да влезе в затвора, задето в последния ден от управлението си без да пита никого разписа тези заробващи договори.
20
0
 
9
 
! Отговори
Инж+ преди 10 години
Ама какви са тия безкрайни преференции/само за някои,разбира се/!? Нали сме пазарна икономика!? Производителя на ток "излиза на пазара" и си продава тока!? Това е!? Ако е конкурентен - печели, ако не - губи!? Инвеститора си поема риска!?Така е във всеки един бизнес.
19
0
 
3
 
! Отговори
skeptic преди 10 години
Вместо гори - ВЕИ. Кое е по-полезно и защо не се инвестира в него? Защо не ограничиха фотоцентралите само в промишлените зони. ТЕЦ-овете имат огромни площадки с инфраструктура, електропроводи, подстанции, трасформатори и пр.. И за самите производители на енергия е по-добре да имат няколко източника. Защо това не се направи? Заради връзкарите. А сега пък ще спрат всички инвестиции във ВЕИ. В момента се работи по технологии от преди 20 г. По-ефективни ВЕИ-тта ще променят нещата.
18
2
 
18
 
! Отговори
Любо преди 10 години
аЗ преди 1 час Отговори"Стига сте мрънкали.Хората за затънали до гуша,имат 17 трилиона задлъжнялост,а не им се иска да снижават стандарта си.Разберете ги и им помогнете.Техният живот е по ценен от вашия!"То такава им беше позицията и за Украйна преди войната - в отговор на искането за финансова помощ чичо Сам каза : "Украинците живеят по-добре от Американците по ред показатели например имат собствени жилища" (познато нали?)Да съберат някоя гривна да помогнат на горките Американци , а ??
17
0
 
14
 
! Отговори
Любо преди 10 години
До Мъдовски-ПоповАми нека да бъде "знаково" нашето отношение към такива "инвеститори" - просто такива смукачи на нашите пари НЕ НИ ТРЯБВАТ !
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е да се орежат енергийните шейхове в България, които със скандални договори смучат от бедния български народ. Да заминават на свободния пазар. Аз искам от енергията на АЕЦ 40лв./ Мегаватчаса. Ако се отворят блокове 3 и 4, ще бъде 20лв./Мегаватчаса.
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато ДКЕВР се жали на ЕК, унгарците теглиха майна точно на ЕК и решиха да си правят още няколко РУСКИ реактора. Та не знам кой е по-ербап и кой ще излезе на по-далавера ...
14
0
 
37
 
! Отговори
КТБ преди 10 години
Щом получават държавна помощ, значи е време за една бърза национализацийка на централите. :)
13
39
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
До кога България ще дотира мутренската организация газпром с по 5 млрд. $ на година??Всяка година страната ни плаща едни 5 млрд. $ субсидия на престъпните кръгове около нищожеството путин под формата на свръхскъп руски газ. русия е виновна за бедността на българите и нищетата у нас. Смърт на русия, евразийския съюз, путин и комунизма!!!
12
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бре, бре, бре, краварите толкова се бяха "загрижили" за несъответствията, когато заповядаха да се спре Южен поток, че чак забравиха, че от 10 години точат българския данъкоплатец в несъответствие с европейските закони.
11
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако бяха обаче Руски ... мале какво щеше да стане ...
10
0
 
11
 
! Отговори
секретчик преди 10 години
До АнонименВлизаш в сайта на АУЕР...отваряш регистъра за издадени гаранции за произход...и пред теб се отваря целия "секретен" списък ;)
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се "разсекрети" списъка на собсвениците на ФЕЦ и ВЕЦ, за да знаем кой друг освен братята американци ни смъква кожите с договорените на тъмно цени.
8
1
 
20
 
! Отговори
111 преди 10 години
амер да си вземат договорите и да си изтрият задниците , по дяволите , те носят само нещастие на земята , държава основана на насилие , пистолети , и празника си на пуйката да си вземат и да ги няма
7
1
 
34
 
! Отговори
морски преди 10 години
Ей заради тия две американски централи и заради енергията от възобновяеми източници(напълно ненужни на България)ни е толкова скъп тока.А някои искат да внасяме газ от САЩ,Е тогава ТЕЦ-а ще ни е петорно по-скъп!