Пием здраво и все повече, осми сме в света! Дори и Русия ни диша прахта

Българите пият по средно 12,8 литра чист алкохол на година
Обновена: 11 май 2019 09:48 | 11 май 2019 09:28, Александър Попов
245
Пием здраво и все повече, осми сме в света! Дори и Русия ни диша прахта
Снимка: Pixabay

По доходи и заплати може да сме на последно място в Европейския съюз, но когато става въпрос за пресушаване на алкохол сме в челната десетка при това в света!

България е на 8-мо място по консумация на алкохол годишно на глава от населението, сочи проучване в последния брой на общомедицинското научно списание The Lancet, цитирано от "Труд".

Класацията се базира на актуалните данни на Световната здравна организация (СЗО) и от Глобалното изследване на тежестта на заболяванията (GBDS) на Института за здравни показатели и оценка (IHME).

Българите пият по средно 12,8 литра чист алкохол на година. На първо място са молдовците с 15 литра, а пред нас са още литовците (14.7 л), чехите(14.3 л), нигерийците (13.4 л), ирландците (13.2 л), германците (13.1 л) и латвийците (12.9 л).

В проучването са взели участие общо 189 държави, включително САЩ, Австралия и някои от Южна Африка, обясняват от Daily Mail, публикувайки карта на 10-те държавите с най-висока консумация на алкохол в света.

Данните от изследването сравняват консумацията през 1990, 2010 и 2017 година. В началото на прехода българите са пиели средно по 11,6 литра чист алкохол, 10 години по-късно – 12 литра, достигайки 12,8 литра през 2017 г.

Според проучването българският мъж пие приблизително по 21 литра, докато българската жена – едва 4,9 литра чист алкохол.

България се нарежда пред Русия, където консумацията е с половин литър по-малко – 12,3 литра на година.

По данни на НСИ през 2017 г. в България на човек са изпити по 28.9 литра твърд алкохол, без да се брои виното и бирата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още по темата: алкохол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради такива като този дето пише статуята вместо да му гавърне една-две сме чак на осмо място. То скоро и на петнадесето ще станем. И от листата ще отпаднем. Съсипахте я тая държава, ей.
173
3
 
11
 
! Отговори
12,8 литра чист алко преди 5 години
Бухахах,стига бе.....мен бирата ми е повече на месец, ако въобще се счита за алкохол де. И това е на база купен алкохол, ако сложим домашния и влизаме в топ 3.Nice,a.
172
13
 
12
 
! Отговори
ПОЗНАВАЧ преди 5 години
Това изследване показва само, че рашките обедняват все повече и вече са основно на самогон, който естествено не е в статистиката...
171
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шампиони по консумация на твърд алкохол са страните от бившият СССР, България е със средни европейски показатели,всичко това пречупено през броя туристи на глава от населението където ние сме шампиони по алкохолен туризъм,показва че положението не е чак толкова лошо!
170
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са след нас, защото не броят тоалетните химии дето пият вместо водка.
169
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости. в статистиката влиза и алкохола от Съни бийч. Това със сигурност почерня картинката допълнително. Да си споделят методиката на изчисления.
168
6
 
4
 
! Отговори
РашаСТАН преди 5 години
До РашаСТАНДо мъдураторите - абе вие и у,шанка ли вече замазвате :-))))
167
7
 
5
 
! Отговори
РашаСТАН преди 5 години
А стоте литра самогон на ***?
166
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 153???!!!Като Ви гледам "логиката" се радвам, че имам "контакт" с Вас само на анонимен форум!
165
3
 
5
 
! Отговори
!!!! преди 5 години
ти пък какъв го играеш, бе позьор :)))))на "правешкия мухъл" на малко му пръстче не можеш да стъпиш, с'мотаняк
164
1
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
Лятото по морето не са прочути руските пиячи - прочути са англичаните и напоследък немците.А нашите си бетонират главите по казаните по паркове и градинки и пред блока.
163
7
 
21
 
! Отговори
Край преди 5 години
Алкохола у нас е най-евтиния в ЕС. С минималната заплата тук можеш да си купиш много повече ракия отколкото с мин. заплата във всяка нормална страна.Селските казани бълват отровни ракии без пари. По салата масово са спиртосани.Няма бяла държава в която по улици, градинки и детски площадки да се надигат евтини найлонови бири.Деградацията е пълна. И не е смешно.
162
0
 
17
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
"Без градус няма радост".... а народа страхлив, неук, завистлив и тъжен!
161
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влезнахме в дженър съюза и се пропухме. Честита ви интеграция. Децата са на ред с джендър стратегията.
160
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 168ПОВЕЧЕ ОТ РУСИЯ - НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПИЕ....................Правешкият мухъл без малко да ни направи тяхна република с презумцията за братсво което се поливаше обилно с много алкохол и от двете страни. Очеваден а факта че руските пиянски привички са проникнали много силно в бългаския бит и култура.
159
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам и позор булгаристанецо беден излез на улицата и измети крадливата с.*** в парламента !!!
158
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе в тази класация ние сме пред ушанкитe, защото не става дума за одеколон и течност за чистачки.
157
12
 
9
 
! Отговори
РАШКА преди 5 години
Срамота !!!! Магучая Раша ще я изкарат извън топ-10 ! Я дайте данните за БОЯРИШНИКА....за АНТИФРИЗА....за спирачната течност ..НИЕ сме 1 ...Слава Путина !
156
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЙДЕЕ ,ОЩЕ ЕДНА ОПОРКА НА ЕВРЕЙСКИТЕ *** СКРИТИ ЗАД БЪЛГАРСКИ ИМЕНА РУХНА,ЧЕ РУСНАЦИТЕ БИЛИ(ПИЯНИЦИ) ЗАРАДИ (ТРУДНИЯ ) ЖИВОТ В РУСИЯ,ЗА СМЕТКА НА ТОВА ОБАЧЕ Е (ПРОЦЪФТЯВАЩА) ЕВРеО-АТЛАНТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ ДЕ ЩО Е ПО МЛАДО И ЧИТАВО ИЗБЯГА ЗАД ГРАНИЦА,А ТЕЗИ ДЕТО ОСТАНАХА СЕ ДАВЯТ В АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ ,ЗАРАДИ БЕЗПЪТИЦАТА ,ТЕЖКИЯ ЖИВОТ И МИЗЕРИТА В БЪЛГАРИЯ
155
14
 
13
 
! Отговори
Божил преди 5 години
Още лани ви казах,че социализмът произвеждаше алкохолици- резултатът са европейските класации,начело на които са всички бивши соц.-страни. Алкохолизмът бе внесен у нас от Русия разбира се- през царско време имаше един алкохолик на един окръг а сега: по един на всеки три къщи.