Заповед до 29 март: Ще работят само магазини за храни и аптеки!

Кои са ограниченията в заповедта на здравния министър?
Обновена: 13 мар 2020 15:50 | 13 мар 2020 15:43, Веселина Йорданова
356
Заповед до 29 март: Ще работят само магазини за храни и аптеки!
Снимка: БГНЕС

Спират посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

Мярката е във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас и обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение, както и с препоръките на Националния оперативен щаб.

Още по темата
Заповедта е на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, а противоепидемичните мерки са до 29.03.2020 г. 

Те гласят още:

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици
извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам ,че няма смисъл , ама ме е яд . Трябваше да се затворят границите с Китай , като се видя че , се задава епидемия . Ама финансовите кръгове не позволиха . А сега икономиката ще понесе още по-големи загуби САЩ спряха полетите до Европа и хич не им пукаше ни за сълзите на Меркел , ни на Макрон А Европа показва ,ч е не може да се справи с подобна епидемия / което си е срамно/
259
4
 
8
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
банкнотите в чанта, плик или торба, подвързвате грижливо и хвърляте от балкона!ТИ СИ МНОГО ХИТЪР БЕ - КАТО СТАДО МАЛКИ ЖАБОЦИ ТВОИТЕ КОГА ЩЕ ГИ МЯТАШ - ДА МИНА ДА ГИ ВЗЕМА...
258
10
 
16
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
ПАНИКАТА ЗАПОЧВА ДА ЕСКАЛИРА БОРИСОВ
257
6
 
22
 
! Отговори
Рънърса преди 4 години
По последни данни на СЗО вирусът се предава най-вече чрез банкноти, затова е изключително важно да се освободите от всички банкноти, а именно-поставяте банкнотите в чанта, плик или торба, подвързвате грижливо и хвърляте от балкона!
256
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Границата отворена да приема потециално болни -тираджии ,тарикати пътуващи на запад и изток в заразени зони . А народа му се налага да седи вкъщи и да не знае много! Пускаме заразителите през КПП-та , мирните граждани които си плащат сметките ако посмеят да кихат или закашлят ги грози една година в контрацентрационен лагер! Честита диктатура!
255
8
 
18
 
! Отговори
до 273 преди 4 години
Е именно на хора, дето само се редят като пред банкоматите им източват сметките. Оборотът на кредитната ми карта е шестцифрен годишно, някои неща ги разбирам. До момента съм имал 2 случая на неоторизирани трансакции- и в двата всичко ми се върна. Именно това е смисълът на кредитните карти- да се оперира не с твои пари, а с такива застраховани на банката. Седнал *** да ме учи на финансова култура. Работата ми е да правя софтуер, свързан именно със сигурност на плащанията само като жокер казвам.
254
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"О9 - маските по 40 лева вече!"Баце, то един противогаз среден клас е 70 лева... къде ти маска, къде ти противогаз с опция за кислород директно, три реда филтри, като най-слабия е с активен въглен... Верно че държи 2 часа, а с бутилка кислород - 3 часа. Ама то маската пази 15 минути и е чал.
253
5
 
29
 
! Отговори
888888 преди 4 години
Продължавам да не разбирам , защо не се въведат ограничения за влизане на хора от рискови държави . Както тръгнало , ще ги затворим границите ,ама ще е късно Вирусът в европейските държави масово бе разнесен от Италия Испания , Германия , Франция , Швейцария са тотално пламнали вече .А беше лесно , да се затвори за 2/3 седмици пътникопотока от и за Италия / като се видя ,че там са изпуснати нещата / и сега всичко щеше да е по-спокойно
252
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паниката е гоУема. Хахахах. Герберушки удариха стоп бутона на страната, после ще реват. Тъкмо ще им лъснат всички схемаджийски изпълнения.
251
24
 
17
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Запасете се с храна и то максимално, но умно - боб, леща и т.н. вариеа, брашно и олио. Консерви, лютеница и кани с филтри за питейна вода. Поне половината пари от банките си ги изтеглете (докато може) и сменете за долари и швейцарски франкове 50/50. Който няма лично оръжие да се опита да си подсигури - важно е да можеш да браниш близките си! Най-важното: не вярвайте сляпо на никоя институция, нямахте страх и се уповавайте на Бог!
250
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търся апартамент в центъра, заменям 4 кутии маски и кило фасул.
249
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новият вирус COVID-19 се състои от четири белтъка на HIV1, отговорни за имунитета на човек, и на тях се дължи високият процент на смъртност и при вирусът-баща CARS."белтъка на HIV1" - като при СПИН,затова хората умират,първо се разболяват,после ги поразява СПИН.
248
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 262А за източени сметки чувал ли си? Не само чрез скимиране. Това се случва навсякъде по света.Затова си имай пари и у дома, а ако се чудиш защо, спомни си кризата в Гърция, не беше толкова отдавна. Хората имаха пари, а не можеха да платят нищо, нито да теглят.Правилно пише по-долу - не забравяй къде живееш.
247
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УжаситеНовият вирус COVID-19 се състои от четири белтъка на HIV1, отговорни за имунитета на човек, и на тях се дължи високият процент на смъртност и при вирусът-баща CARS."белтъка на HIV1Ä - като при СПИН.
246
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А строителните фирми спираме ли работа."Дистанционна форма на работа "!?Туй пък как да стане при нас?
245
2
 
13
 
! Отговори
до 229 преди 4 години
А после като ви откраднат данните - ревете - интернет е поле и няма врата - всичко се вижда, контролира и краде!
244
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 266Това го адресирай и до онзи, който вършел всичко с един клик. Той се мислиза най-умен. Но забравя къде живее.
243
3
 
15
 
! Отговори
До 266 преди 4 години
Претоварена е системата. Утре ще се успокоят нещата
242
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 264Еш па тоя...
241
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Кауфланд терминалът не работеше и не можах да си платя покупките. Върнах ги.Банкоматът отвън също не работеше. Нямам пари в брой. Защо го правят това банките и то точно днес?