Заповед до 29 март: Ще работят само магазини за храни и аптеки!

Кои са ограниченията в заповедта на здравния министър?
Обновена: 13 мар 2020 15:50 | 13 мар 2020 15:43, Веселина Йорданова
356
Заповед до 29 март: Ще работят само магазини за храни и аптеки!
Снимка: БГНЕС

Спират посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

Мярката е във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас и обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение, както и с препоръките на Националния оперативен щаб.

Още по темата
Заповедта е на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, а противоепидемичните мерки са до 29.03.2020 г. 

Те гласят още:

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици
извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О9 - маските по 40 лева вече!
239
2
 
3
 
! Отговори
До 250 преди 4 години
Акушерните звена към болниците ще работят
238
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам долу спорите за онлайн плащането- абсолютно всичко плащам онлайн- данъци, сметки, ГО, каско, вноски по лизинги- абсолютно всичко. Никога през живота си не съм имал проблем с такова плащане. Разбира се, че може плащането да стане автоматично без никакъв интернет и оторизация- с 1 клик. Вижда се колко неук и пpoст е народът- ще се реди сметки да плаща. Боже господи, леля ми е на 78 и плаща битовите си сметки през мобилния телефон и онлайн банкирането си. Като сте неграмотни, ще страдате.
237
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Артистите с големите привилегии - аут, учители, журналисти, политици и т.н. A артистите с привилегии, че и учителите, че и журналистите....Политиците е друга рабита. Дори и в постапокалиптична България, ще и ме нужда от учители, ще е добре да има и тогава журналисти и артисти....
236
5
 
21
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Който е на държавна хранилка ще си получава парите и ще си кюта, уж че работи нещо от вкъщи, но реалната икономика и работниците в частния сектор УМИРАТ !!!!!!!
235
5
 
11
 
! Отговори
До 245 преди 4 години
Същото 100%-това извънредно положение с абсолютно същите ограничения има въведено за месец в Чехия, Словакия, Естония, Дания и Белгия но от вчера. Никак на е странно. Когато пламна една провинция в Китай останалите въведоха еднакви мерки и ги разхлабиха по рано. Ако сравним всяко държава в ЕС със една провинция на Китай изглежда същото това което става и е от медицинска гл точка правилно. Признавам за бизнеса а хората ще е тежко но здравето преди всичко
234
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди няколко години в София се говореше за глоби от 1000 лв. за ровене в уличните контейнери за смет и разпиляване на тяхното съдържание. Моментът за спиране на разнасянето на заразите е настъпил.
233
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 251Повечето банки предлагат подобен вид разплащане. Аз преди ходи и си ги направих и честно казано, рядко проверявам, колко съм платил изобщо...
232
4
 
15
 
! Отговори
Ахахахах преди 4 години
Това човешката простотия граници няма. Казваш им че да сецнеш някакъв вирус да си седят вкъщи Да си мият ръщете и да не се струпват и че има храни и кво ли не за 15 млн души за 5 години и стокообмена продъшжава и също Българина не ходи да яде на заведение и не ходи на бар с 5 човека ама ходи да се запасява за до другия вторник на опашка с 105 човека По няколко чаза да не се зарази от други хора :Д Хора мислете- *** сте. Ходете на работа до магазина и аптеката и си стоите вкъщи повече тва е.
231
11
 
18
 
! Отговори
Шамана преди 4 години
Хора! Не разбирате ли че с живота който водехте досега е свършено! Спортистите с големите заплати - аут. Артистите с големите привилегии - аут, учители, журналисти, политици и т.н. и т.н. Този вирус ще създаде параноя между хората и те ще се избягват панически! Масово ще започнат да се връщат по селата за да обработват земята за храна.
230
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До alooИнфлация е или по-точно черноборсаджийство,такова черноборсаджийство е имало и през ВСВ в България.На дефицитните стоки и храна се увеличават цените или стоките изчезват
229
4
 
22
 
! Отговори
до243 преди 4 години
веднъж си платих данъка за колата отлайн, после ми казаха че не е платен, не ми признаха онлайн плащането и трябваше отново да го платя - от тогава съм се зарекъл - онлайн плащане в България никога повече. Иначе, при поръчки от чужбина - винаги онлайн!
228
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 233Ти га спре това, не а има сметки з а плащане....
227
6
 
6
 
! Отговори
... преди 4 години
До до 234Елементарно казваш. А знаеш ли че никой няма право, да взема пари от сметката ти? Единствено банката, на която дължиш вноска по кредит. Само и единствено тя може да взема пари от сметката ти. И не всичките а точно толкова, колкото да покрие вноската ти. Автоматично никой няма да плати на енергото, на доставчика ти на нет и телевизия, на телефонния ти оператор. Елементарно викаш, а? Ще теглиш от каса. И ще плащаш на каса. НА ОПАШКАТА, хайде. Следващия моля.
226
2
 
13
 
! Отговори
Koko преди 4 години
Какво правим с ражданията, ако предстоят ?
225
3
 
20
 
! Отговори
ИКОНОМИЧЕСКИ ВИРУС! преди 4 години
Този вирус е насочен срещу работници, пенсионери, инвалиди!!! Целите на вируса са да вкарат държавите в многомилиардни дългове заради бизнесмените, на които трябва да плащат солидни обезщетения!!! Ппц държавата не е виновна за вируса и не е длъжна да компенсира загубите на бизнесмените, защото не сме комунизъм и бизнесмените ТРЯБВА ДА ИМАТ БИЗНЕС ЗАСТРАХОВКА И КАСИЧКА ЗА ЧЕРНИ ДНИ, които да им помагат в такива ситуации, а не държавата!!! Обаче всичко е планувано, за да бъдат източени държавите!!! Бизнесмените служат на политическата мафия като наемни убийци срещу държавата. Чрез бизнесмените в
224
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цирка на мутрата Борисов е пълен въвежда извънредно положение *** границите ни остават отворени .целия този спектакъл се прави Шайката да вземе после едни пари които МВФ и ЕС отпускат за борбата с коронавируса.
223
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се заговори за одържавявсне, ще правя кат дедо. Пали всичко, насилява земите и толкова. Осоле почва да ги гърми. Свалил еидн, ра ил втори, ама го гръмнали! Поне е заминал със стил!
222
10
 
18
 
! Отговори
Ужасите преди 4 години
Всъщност такъв вирус не съществува... Всичко е измислено от "чичо евреин" с цел да се предизвика световна финансова криза, после под такъв предлог ще започнат да се намаляват заплати и т.н.
221
5
 
27
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Не мога да разбера ,защо днес се взе таквоз решение -държавата да е в извънаредно положение!Преди два дена всички говереха ,че няма страшно ,твоа е е дин грип ...седете си вкъщи и се лекувайте сами...без паника ... и за 48 часа се обърнаха на 180 градуса -защо ? Имам два варианта ,единият е ,че са криели действителните числа или пък Бойко играее някаква популистически игри . Но не може за 48 часа таквиз кардинални мерки да се приемат0това не е война е ...А вие как мислите ?