Първите дози от ваксината на AstraZeneca пристигнаха, чакаме още 3 доставки

Нейното предимство е, че може да се съхранява при значително по-висока температура
81
Първите дози от ваксината на AstraZeneca  пристигнаха, чакаме още 3 доставки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първите 28 800 дози от ваксината на AstraZeneca пристигнаха в България. Те са поставени на съхранение в хладилната камера на "БулБио".

Листовката и кратка характеристика на ваксината на Oxford University/AstraZeneca срещу Ковид-19 са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Курсът на ваксинaция се състои от две отделни дози по 0.5 ml всяка. Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата.

"Това е третата разрешена ваксина. Тя е нова категория, първите две бяха РНК - ваксини. Тя получи разрешение за употреба от ЕК, след задълбочен анализ. През месец февруари очакваме още 3 доставки, общият размер се очаква да бъде около 260 хиляди дози", каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Ваксината е векторна и нейното предимство е, че може да се съхранява при значително по-висока температура.

По време на последния брифинг на Националния оперативен щаб, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов уточни, че според кратката характеристика на продукта тя не е забранена за използване при лица над 55 години, а няма достатъчно данни за направени изследвания в тази възрастова група. Когато започне ваксинацията с продукта на Астра Зенека ведомството ще излезе с указания и не смята за необходимо да забранява прилагането ѝ при хора над 55 години. След приключването на няколко клинични проучвания, които се провеждат в момента, се очаква информацията за ваксината да бъде обогатена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: ваксинаАстраЗенека
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
единствената ваксина на база на аденовирус от шимпанзекато горим европейски *** така ще евсичкия *** от европата в страната която беше най чиста преди 89 годинада благодарим на комениста боко кълчев от банкя сигур е заработил още за некое и друго кюлчеда си ваксинира челядта с тая шимпанзешка ваксина и гербавите шимпензета
9
3
 
15
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 3 години
Защо са ни ваксини за този ''вирус''?Ако беше толкова ОПАСЕН както го пропагандират, за тази вече година от както върлува, трябваше половината държава да е на метър под земята!
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кой му пука за поредното менте?
7
11
 
27
 
! Отговори
Признание преди 3 години
Bloomberg нарече "Sputnik V" най-голямата победа в постсъветския период на РФ. Преди седем месеца Русия първа в света създале ваксина срещу COVID-19. Разработените ваксини Спутник V, "ЕпиВакКорона" на "Вектор" и препарата на института "Чумаков" са високоефективени и безопасни.
6
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антиваксърите първи ще се ваксинират.
5
15
 
16
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Ха ха, дали, ще се намери некой улавец се ваксинира...Я ваксинирайте герберунгелските ***, ако оцелеят до догодина, ще изчекаме, още една година да не побеснеят...
4
12
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПИШЕ ВЕКТОРНА ВАКСИНА!ВЕКТОРНА ВАКСИНА Е ВАКСИНА КОЯТО Е ГЕННО МОДИФИЦИРАНА!!!КАТО ЧУЯ ГЕННО МОДИФИЦИРАНА И СЕ СЕЩАМ ЗА МОНСАНТО!!!
3
0
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Що ,бе!У микробуса на ЛЕКИ си бяха добре!
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швейцария ги забрани изцяло тия, не само за хора над 55г, както много други, а за всички...Та се питам да не би пак да събираме боk.лу.ците от целия свят? Няма да е за пръв път - имаме "традиция" в употреба на боб, царевица, месо... и прочее стоки с изтекла годност или просто развалени подаръци от новите ни братя от америка
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да внимават от 65 години нагоре, че 5 страни в Европа са я забранили за тях.Пазете бащите и майките си!