Първите дози от ваксината на AstraZeneca пристигнаха, чакаме още 3 доставки

Нейното предимство е, че може да се съхранява при значително по-висока температура
81
Първите дози от ваксината на AstraZeneca  пристигнаха, чакаме още 3 доставки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първите 28 800 дози от ваксината на AstraZeneca пристигнаха в България. Те са поставени на съхранение в хладилната камера на "БулБио".

Листовката и кратка характеристика на ваксината на Oxford University/AstraZeneca срещу Ковид-19 са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Курсът на ваксинaция се състои от две отделни дози по 0.5 ml всяка. Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата.

"Това е третата разрешена ваксина. Тя е нова категория, първите две бяха РНК - ваксини. Тя получи разрешение за употреба от ЕК, след задълбочен анализ. През месец февруари очакваме още 3 доставки, общият размер се очаква да бъде около 260 хиляди дози", каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Ваксината е векторна и нейното предимство е, че може да се съхранява при значително по-висока температура.

По време на последния брифинг на Националния оперативен щаб, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов уточни, че според кратката характеристика на продукта тя не е забранена за използване при лица над 55 години, а няма достатъчно данни за направени изследвания в тази възрастова група. Когато започне ваксинацията с продукта на Астра Зенека ведомството ще излезе с указания и не смята за необходимо да забранява прилагането ѝ при хора над 55 години. След приключването на няколко клинични проучвания, които се провеждат в момента, се очаква информацията за ваксината да бъде обогатена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: ваксинаАстраЗенека
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
17
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Защо ли Швейцария се отказа от тая ваксина !?!?! Едва ли са глупави и прости...Напротив ..От това човек може да си направи съответните изводи за " ваксината"...
49
2
 
17
 
! Отговори
Лочитас Биракис преди 3 години
векторна ваксина=генно модифициран вирустакава е Спутника и АстраЗенекадругите са РНК, които пък са нова технологияза всичките е валидно, че не са ясни дългосрочните ефекти, защото просто няма време за изследвания. Изумително е, че цялата медицинска общност твърдят, че са безопасни, а всъщност това са недоказани твърдения.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ви върнаха и от сметките за газ хахахс....а сега ше ви ваксинират с най-евтината ваксина, която е използвана от малко държави...до оня ден едва 10, другите изобщо не я търсят....ама ти можело да не се ваксинираш....хаха ок, кво ти пука за другите нали. Ъм не говори за потъналото метро, а...аз съ не движа в метрото, кво си заговорил за скапаното ти метро, ходи пеш
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен вече ме чипираха и на чипа ми има инсталиран най-новия iOS 14.
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Които бързат да се дупчат на хаос да действат.Ефекта от фалшивите ваксини е повишаване на заразените, защото ще се мислят за недосегаеми и ще пламнат като факли.Аз ще изчакам Руската ваксина!
45
0
 
4
 
! Отговори
ХаХа преди 3 години
Биите братя Българи у дупето други ще печелят ,а вие аут.
44
3
 
10
 
! Отговори
Кобрети преди 3 години
В Танзания корона няма дори и по телевизията а вие се дупчете с каквото искате.
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При толкова много ваксини и министерски съвет да не е ваксиниран е престъплеие срещу държавата.
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха,!Желаещите се събират в два рейса, те чакат още три доставки!Ама така е, като харчиш народни пари.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За периода от две Световни войни, когато Швейцария според своето географско разположение се е намирала в центъра на военните действия, нито един снаряд не паднал на нейна територия. Помислете за това.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е предложила на Украйна да доставя руските ваксини, но Украйна е отказала, ще чакат подкрепа от техните нови приятели от САЩ и ЕС, които са им обещали след 5 - 10 години като се справят с хаоса в ЕС и САЩ да започнат и на тях да доставят ваксини, дотогава ще измират от вируса в чакане на демократична помощ.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швейцария забрани ваксините на AstraZeneca, само жалките американски васали се се използват за медицински опити с хора, те западните демократи имат опит в опитите с хора още от времето на Водача който е бил избран демократично и е бил един от най-уважаваните политици в демократична Европа, а те са му карали хора в лагерите да прави опити с тях, само България отказа, но сега демократите ще си правят опити с българите.
38
2
 
14
 
! Отговори
Дидо преди 3 години
Екстра... Тези, които Швейцария отказа, идват тук.. Най-нередовната ваксина. Слагайте си я.. Овце...
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Русия и Китай успяха да се справят с епидемията. Руската ваксина е най-ефикасната. А ЕС и САЩ още дълги години ще изпроват техните ваксини над населението си и положението ще става все по-зле.
36
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко може да ви убие бе шмaтки неграмотни...И едно хапче аспирин, ако не е направено, както трябва... Никой не е луд да прави ваксина против хората в такива мащаби за милиони хора... Съвсем сте откачили покрай този вирус.
35
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народът не ще, но ботокса много обичал да го боцкат, та гледал да се подсигури.
34
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да ходя за гъби ще се ваксинирам на 4 април.
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е, как е, стерилизираме ли се?
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина ще си сложат тези които ходят в Гърция и Турция и облъчените от телевизията.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Камионите за кренвирши да тръгват...