ГМО монополистите натискат да влязат в Европа: Ще ядем ли чиста храна?

ЕП с важно гласуване днес, позицията на страната ни е "въздържал се"
11 дек 2023 13:30, Анисия Иванова
174
ГМО монополистите натискат да влязат в Европа: Ще ядем ли чиста храна?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Подкрепила ли е страната ни тайно отпадането на регламента за ГМО храните? Този въпрос поставят парламентарно представени партии. Днес се очаква важно гласуване в Съвета на министрите и в Комисията по земеделие на Европейския парламент.

Д-р Светла Николова от сдружение АГРОЛИНК, която е и представител на коалицията "За да остане природа в България", заяви в студиото на "България сутрин", че позицията на България беше "Да", но в петък премиерът обяви, че страната ни ще гласува с "въздържал се".

"Бях на заседанието на двете комисии в парламента, един депутат ни нарече "кресльовци". Ние сме земеделски производители, учени и експерти, които знаят какви могат да бъдат последиците от приемането на този регламент. Нашите аргументи са сериозно обосновани", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Николова добави, че българският закон за ГМО ограничава разпространението им в околната среда. По думите ѝ отглеждането на ГМО продукти в Европа не се е случило и това не се е харесало на голямото агрохимическо лоби, което чрез ЕК е решило да предложи нов регламент, в който се изключва предварителна оценка на риска на новите ГМО.

"Избраха нов термин: "нови геномни техники". Промяната на генома се прави чрез генното инженерство. Каквито и термини да използват, това си е ГМО. Най-притеснителното е, че се създава категория, която се освобождава от всякаква отговорност. Ще се възпрепятства създаването на сортове, които да бъдат адаптирани към климатичните промени", обясни д-р Николова.

Тя посочи, че някои от страните са категорично против новия регламент. Хората няма да знаят дали в хляба се съдържа ГМО пшеница, това е крайно неприемливо, настоя представителят на "За да остане природа в България".

Според д-р Николова ние нямаме нужда от по-високи добиви, а всички обещания, че ще се намалят пестициди, не са се реализирали.

"ГМО са свързани с патенти, за новите геномни техники има над 1600 патента от 4 мултинационални гиганта, които искат да контролират цялата верига. Ако това предложение за нов регламент бъде прието, няма да има никакъв контрол по цялата верига. Това ще ги направи монополисти. Настояването ни е лабораториите да докажат, че е безопасно и едва тогава да бъде допускано до пазара. Преди това е повече от рисковано", категорична е тя.

Следващото гласуване е на 14 януари, когато още се разглежда точката за околната среда.

"Днешното заседание е наистина решаващо. След това ще бъдат евродепутатите. Надяваме се България да бъде в тази група страни, които защитават своите интереси - икономически и на хората", завърши д-р Николова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Хаха "Май си чел 1984, но по неподходящ начин" Ааа, забравих, че "подходящия" начин е този на другаря Путин. Само че реалността винаги се различава от "прочита" на руския нацист. Обикновено е точно обратното на това как той е "чел", затова сега руснаците в Саратов и Белгород се редят на открито на минусови температури с часове за по-евтини яйца. Още има яйца, но и това ще се промени.
76
3
 
3
 
! Отговори
Така преди 8 месеца
ГМО-тата да си ги ядат Денков с Борисов.
75
5
 
5
 
! Отговори
да ама не преди 8 месеца
гените са аминокиселини които се разграждат от елемнти в стомаха за да се усвоят.ако гените влияеха на човека по хранителен начик -като ядеш ще овбе ставащш овца или ако ядеш маруля ще станеш зеленчук. В ичко това е левичарски пушилки да плашат хората с лошия запад. Докато отричаха учението на морган за гените защото бил монах руската генетика изостана с векове и сега се опитват да твърдят че гените били нещо лошо това е съветско левичарски пропаганди лъжи за невежи хора.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
58 - има голяма разлика между създаването на нов сорт чрез нормална технология като кръстоски и ГМО. Биволско сърце не е ГМО продукт. Проблемите с ГМО продукцията са че веднъж засаден ГМО прави почвата неизползваема за нормален засад поне за следващите 5-10 години, което означава, че ГМО семената вече стават необходимост - съответно монопол. А за човешкото тяло усложненията са безброй, защото когато тялото не може да разпознае какво точно влиза в него го третира като алерген, а не храна.
73
2
 
4
 
! Отговори
Така преди 8 месеца
Искам ЧИСТ хляб.
72
3
 
4
 
! Отговори
Така преди 8 месеца
Оставка на Денков ГМО-слугата.
71
0
 
3
 
! Отговори
Програмис преди 8 месеца
Извадих няколко филии хляб в офиса и си направих ц.и.га.н.ска баница оплесках цялото бюро
70
3
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 8 месеца
До Анонимен Май си чел 1984, но по неподходящ начин. Дали руснаците ще останат без храна, като са крупен износител на зърнени храни и тази година, въпреки войната регистрират 3% увеличение на БВП? За скакалците и брашнените червеи в нашето меню се погрижи ЕС, като ги узакони. Сега ще узакони и отглеждането и влагането на ГМО продукти. Не, че и сега не са 50% ГМО, но си затваряше очите. Влагането им беше полузаконно. По принцип незаконно, но без последствия, ако го правиш.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всъщност, за хората които питат има ли вреда. Ами отговорете си сами, има ли вреда към природата, храната, реката, животните, гората от всичките ни модерни мероприятия.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ял съм скакалци в Индонезия, то по по забутаните улички освен с гадинки, с друго няма, с какво една бира да изпиеш. Не са лоши, даже никак. А едни други буболечки бяха много яки, но за *** не събрах смелост.
67
6
 
6
 
! Отговори
Смях преди 8 месеца
Абе, да питам другарете които лъжат как преди 89та сме яли "чисти" храни, знаят ли, че едни от най-големите заводи в България бяха за ТОРОВЕ, и според вас за какво се използват ТОРОВЕТЕ?
66
3
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 8 месеца
Е ти ако вярваш на някакви балъшки екоталибански статии, значи си за специалист по ментални заболявания.
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проблема не е във вредата, а в това, че веднъж засадил генно модифициран домата, на следващата година трябва да си купуваш отново семе, и да го садиш, само по определена схема, устойчив на определени торове, в определено време. Някак се губи естественият подбор и се разчита единствено и само на определени условия за да можеш да отглеждаш. вероятно влияе и на околната среда, като я поставя в определена позиция, без право на собсвено регулиране.
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В контейнерите храната е без ГМО! Био...
63
2
 
8
 
! Отговори
Урсула гущера преди 8 месеца
Ще ядете каквото ви кажем, за да спасим планетата. Скакалци, ще си пиете кафето с мляко от хл ебар ки! Ние с мъжлето покрай Фъксините направихме пачка и ще си ядем пържоли на корем. Вие ще плащате данък, ако си готвите мусака или си купите повече от 1 кг сирене на месец. Мда.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Урцула Европрейците имат какво да ядат, но на последното изложение в Санкт Петербург само отпреди седмица, руснаците похапваха пържени щурци и то доволно .... Да свикват. Оттук нататък ще е така.
61
4
 
4
 
! Отговори
Урцула преди 8 месеца
Яште скъкълци, уважаеми еврупейци! Ако не щете, ми яште ....
60
3
 
3
 
! Отговори
ясно преди 8 месеца
Всеки се чуди до каква кауза свързана са хорските страхове да се докопа за да стане видим и платен.Тази госпожа по какво е доктор -ветер инар ли -ще но бърка по гъзовете на животните а се занимава с агрономия и хранене.
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имало е здравословна храна до 1944г Дедовците ни са наторявали земята с Кравешка тор, Овча тор. Не от Свински изпражнения тор. Отглеждали са Коноп, който сам е наторявал и пречиствал земята. След СССР се въведоха изкуствени торове и всичко започнаха да пръскат с пестициди и растенията сами си измениха генетичния код за да просъществуват. Примерно Еднозърнестия Лимец, се превърна в Двузърнест Лимец, след това се прероди на Пшеница и белтъчините в нея вече не се усвояват от нашето тяло! Пластмаса
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До Анонимен 40 Смях. Затлъстяването и диабета са от прекалено калоричната диета и застоялия начин на живот. Това е доказана и очевидна причинно-следствена връзка, не дървените глу пости за "ГМО". А това "анафилактичен шок" е такава ид на, че тоя, който го е написал това трябва да му бъдат взети родителските права ако има деца. Не трябва да се позволява на хора с АйКю под номера на обувките им да възпитават деца.