ГМО монополистите натискат да влязат в Европа: Ще ядем ли чиста храна?

ЕП с важно гласуване днес, позицията на страната ни е "въздържал се"
11 дек 2023 13:30, Анисия Иванова
174
ГМО монополистите натискат да влязат в Европа: Ще ядем ли чиста храна?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Подкрепила ли е страната ни тайно отпадането на регламента за ГМО храните? Този въпрос поставят парламентарно представени партии. Днес се очаква важно гласуване в Съвета на министрите и в Комисията по земеделие на Европейския парламент.

Д-р Светла Николова от сдружение АГРОЛИНК, която е и представител на коалицията "За да остане природа в България", заяви в студиото на "България сутрин", че позицията на България беше "Да", но в петък премиерът обяви, че страната ни ще гласува с "въздържал се".

"Бях на заседанието на двете комисии в парламента, един депутат ни нарече "кресльовци". Ние сме земеделски производители, учени и експерти, които знаят какви могат да бъдат последиците от приемането на този регламент. Нашите аргументи са сериозно обосновани", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Николова добави, че българският закон за ГМО ограничава разпространението им в околната среда. По думите ѝ отглеждането на ГМО продукти в Европа не се е случило и това не се е харесало на голямото агрохимическо лоби, което чрез ЕК е решило да предложи нов регламент, в който се изключва предварителна оценка на риска на новите ГМО.

"Избраха нов термин: "нови геномни техники". Промяната на генома се прави чрез генното инженерство. Каквито и термини да използват, това си е ГМО. Най-притеснителното е, че се създава категория, която се освобождава от всякаква отговорност. Ще се възпрепятства създаването на сортове, които да бъдат адаптирани към климатичните промени", обясни д-р Николова.

Тя посочи, че някои от страните са категорично против новия регламент. Хората няма да знаят дали в хляба се съдържа ГМО пшеница, това е крайно неприемливо, настоя представителят на "За да остане природа в България".

Според д-р Николова ние нямаме нужда от по-високи добиви, а всички обещания, че ще се намалят пестициди, не са се реализирали.

"ГМО са свързани с патенти, за новите геномни техники има над 1600 патента от 4 мултинационални гиганта, които искат да контролират цялата верига. Ако това предложение за нов регламент бъде прието, няма да има никакъв контрол по цялата верига. Това ще ги направи монополисти. Настояването ни е лабораториите да докажат, че е безопасно и едва тогава да бъде допускано до пазара. Преди това е повече от рисковано", категорична е тя.

Следващото гласуване е на 14 януари, когато още се разглежда точката за околната среда.

"Днешното заседание е наистина решаващо. След това ще бъдат евродепутатите. Надяваме се България да бъде в тази група страни, които защитават своите интереси - икономически и на хората", завърши д-р Николова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи, според някои тука, да си зарежа хубавата работа в града, хубавият живот и да ходя на село, че да сея домати. Абе, кви хора сте, бе хора.
56
4
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 40 преди 9 месеца
"""Някой от умните тук да посочи 1 статия за вредата от ГМО""" ------ А по малко от няколко секунди "Зaщo ГMO xpaнитe ca вpeдни зa здpaвeтo ни?" - Ръст на Онкологиятя, на Диабета, Анафилактичен шок, трайно Затлъстяване и Наднормено тегло и т.н. --- https://ecosapiens.bg/blog/zdrave/zashto-gmo-hranite-sa-vredni-za-zdraveto/
55
3
 
10
 
! Отговори
Паци преди 9 месеца
Някога, като студент в чужбина, опитах да си туря зеле за зимата. А то се оказа некво гмо, дето в крайна сметка ни пое водата, ни изгни. Много макдоналдс стоеше насред стаята. Тогава тъкмо ми се отваряха очите за зап. свят на консуматорство и фалш (и да не ме сбъркате с путинофил)Ч
54
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Българинът яде Прословутия домат "биволско сърце" така популарен сред "еколозите" и антГМОмаджиите е продукт точно на ГМО технология. Тъй като е насочена към неграмотни, анти-ГМО пропагандата не ви обяснява, че всъщност ГМО е селекция точно каквато е имало и преди, но докато преди е била на случаен принцип, сега е научно базирана. Всички неграмотници много ги е страх от науката - травма от времето, когато е трябвало да станат грамотни, но не са успели.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хубаво, че все пак пуснахте материал. Зашо досега нищо не беше казано от когото и да е от българските евродепутати, миснитри и зам. министри, от работещите в запознатоте с дневния ред на европарламента институции??? Защото, вместо обещамната прозрачност и демократичност, сега сме в оюе по-монополна среда и с още по-страшни зависимости. Къде са всякаъв род "зелени" организации, къде е партията Зелените, която е част от управляващата сглобка в България????
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой форум разбирач ще обясни ли точно с какво ГМО е вредно?
51
4
 
3
 
! Отговори
Българинът яде преди 9 месеца
ГМО и всякакви другу *** още от 1997 насам. Сега просто си го узаконяват. Аз не разбирам как един не отиде да си сади на село домати , а иска чиста храна?1Ама вие сами си го направихте господа и дами. Нашето производство е микро миниатюрно от над десетилетие, заради "грижата на държавата". А всичко холандско, полско и турско което с всус си хапваме е отдавна ГМО
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Брех, не могат да го уморят тоя българин и това си е. От самолети ги пръскаха, ваксини им хакаха, 5G им пуснаха, рептили ги управляваха, сега и с ГМО ще ги пробват. Пък той просто си мре, най често от собствената си простотия.
49
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Несвързани брътвежи на някаква ментално болна лелка. Кой казва, че ГМО е вреден? Кой каза, че не ни трябват култури които дават по-голям добив? Екоталибаните много мразят науката и прогреса, ако можеха щяха да ни върнат в 10-ти век.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До до 42, И какво помагат "доларите", нали вече си ГМОизиран? Това е краят, нали така? Чакай да повторим, американците, които ядат ГМО, живеят средно над 6 години повече от българите рупащи "чисти" храни.
47
1
 
1
 
! Отговори
До нафърфорий преди 9 месеца
От години.
46
5
 
4
 
! Отговори
Смях преди 9 месеца
До нднс "чиста храна ядохте при бай Тошо" Хихи, лъжи за наивници, които не са живели по времето на Живков.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АнонименХАЙДЕ МИЛИЧКИ, НАПЪНЕТЕ СЕ ЧАКАМ ВИ, НАЛИ СТЕ ВСИЧКИ С УНИВЕРСИТЕТСКИ СТЕПЕНИ, КАЖЕТЕ ЗА НЯКОЙ УМРЯЛ, БОЛЕН ОТ ГМО!!!
44
0
 
0
 
! Отговори
нафърфорий преди 9 месеца
Брейй......, откога Кокрудж се цензурира????
43
2
 
2
 
! Отговори
до 42, Отговорът е преди 9 месеца
много лесен - защото плащат десетки хиляди долари като влязат в болницата. Едно раждане в щатите е от порядъка на 4-5 бона в коя да е болница.
42
0
 
4
 
! Отговори
нафърфорий преди 9 месеца
Супа от *** и Кадаиф от свежи ч///рвеи! Приятен апетит!!!
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 41 Абе, някой знае ли защо американците, които уж ядяли само ГМО, имат средна продължителност на живота по-висока от българската?
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще ядем ли чиста храна? --- Кратък отговор - НЕ. Вие сте управлявани директно от посолството, което подкрепя фирми като Монсанто... Очаква ви ГМО храна и ГМО земеделска продукция.
39
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой от умните тук да посочи 1 статия за вредата от ГМО, някой да посочи 1 умрял от ГМО, или поне един болен от ГМО!! Хайде милички, напънете се, чакам ви да родите....ха ха ха
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ясно , ще гласуват за. Кога бг политик е гласувал правилно и отговорно. Ще рупаме гмо и скакалците ще ни се виждат натурални.