Минималната работна заплата вече е по-ниска от средната пенсия

Средната пенсия - 784,48 лв., а след данъците минималната заплата е 723,98 лв.
199
Минималната работна заплата вече е по-ниска от средната пенсия
Снимка: БГНЕС

Повечето пенсионери взимат по-големи суми от работещите на минимална заплата. През 2023 г. средният месечен размер на пенсиите и всички добавки към тях, които взима един пенсионер, е 784,48 лв., обявиха от НОИ. Това е с 16,3% повече от получаваните суми през предходната година, пише „Труд“.

Същевременно минималната заплата през 2023 г. беше 780 лв., а след плащане на данъци и осигуровки - само 605,27 лв. За настоящата година минималната заплата е 933 лв., което след плащане на данъци и осигуровки представлява месечно възнаграждение от 723,98 лв.

Пенсиите за стаж и възраст по принцип са по-високи от инвалидните и социалните. Затова средната сума за един пенсионер за стаж и възраст е 861,23 лв. Това е увеличение със 17,8% спрямо предходната година.

През 2023 г. общият размер на разходите на държавното обществено осигуряване (ДОО) е 21,609 млрд. лв., което е 99,2% от заложеното в плана за годината. Разходите са с 3,5 млрд. лв. повече в сравнение с предходната 2022 г. От общите разходи най-голям дял имат разходите за пенсии, които са в размер на 19,12 млрд. лв. Разходите за пенсии са с 3,488 млрд. лв. или с 22,3% повече спрямо 2022 г. Разходите нарастват, въпреки че средният месечен брой на пенсионерите за 2023 г. е с 5352 души по-малък спрямо предходната година.

През 2023 г., общият размер на приходите в ДОО е 11,39 млрд. лв., което е с 1,4% или с 1,398 млрд. лв. повече от планираното. Приходите от осигуровки не са били достатъчни за изплащане на пенсии и социални обезщетения, затова от държавния бюджет са превели 10,235 млрд. лв. в бюджета на общественото осигуряване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: заплатапенсия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
7
 
! Отговори
Разделяй и владей преди 7 месеца
Цитат: През 2023 г. средният месечен размер на пенсиите и всички добавки към тях, които взима един пенсионер, е 784,48 лв., +++ При такава средна пенсия, половината пенсионери получават под 540 лева, доста по-малко от минималната заплата от 780 лева за 2023 година и много далеч от минималната заплата от 933 лева за 2024 година.
32
5
 
5
 
! Отговори
Fool преди 7 месеца
До Работническа Класа - единствено виновен си само ти. Има си институции за подаване на сигнал. Има преквалификация и смяна на професията. Може сам да направиш много неща, но вместо това ти си решил, че така тя устройства и сега се оплакваш. Шефа ти като му се противопоставят всички работници, ще неще тези неща ще ги коригира. Като ти чета коментара и съм и сигурен, че си на минимални осигуровки и взимаш пари на ръка. Виновен си колко и шефа ти за положението в което си.
31
4
 
10
 
! Отговори
Спас преди 7 месеца
И кои работици вземат минималната заплата че не се сещам.Май само най- ниско образованите и некадърните за нищо.Ми да се квалифицират.Пенсионерите са по- зле.Добре че Кирчо и Кокорчо им вдигнаха пенсиите напоследък за разлика от ГЕРБ.Но основния проблем на народа български е трудното запаметяване и съображаване.А и племето е много зло.Лоша комбинация за 21 век и онези от изток я използват.
30
4
 
10
 
! Отговори
Мхмм... преди 7 месеца
Е, то тука става ясно че проблема идва от така наречените "пари под масата". Обаче проблема е на държавата, която въобще няма желание и воля да да изкара доходите и на работници и на работодатели на светло. А за съжаление е така, защото в бъдеще държавата излиза на далавера - всички които са били на минимална заплата + пари под масата, ще бъдат на минимална пенсия
29
7
 
8
 
! Отговори
1262 преди 7 месеца
Добрата работа, доброто заплащане , добрият живот идват след като на млади години си инвестирал в добро образование и имаш ум в главата си. Няма как да си полуграмотен и да претендираш за високи доходи.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как върви залъгалката с вноса на виетнамските роби?Чувам,че нашите родни комуnяги"бизнесмени"и техните отрочета си били осигурили импорт на кучеядци?
27
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Западният свят досега благоденстваше чрез кражби и колонии най-вече в Африка, докато ограбваните живеят в нечовешка бедност. А също се разчиташе на евтините ресурси от Русия. Всичко това приключи поне за Европа. Сега е ред на европейците да разберат колко е сладък живота на колонизираните. Европа в момента е колония на САЩ и то в най-чист вид.
26
2
 
2
 
! Отговори
Бай Чеп преди 7 месеца
Извинявам се сбърках, исках да посоча "Коледната добавка за пенсионерите 2023 г.".
25
6
 
18
 
! Отговори
българин преди 7 месеца
Всички знаем,че реалните пари за заплата,са само на чиновниците.В частния сектор официалните заплати по договор не са са реалните-те предстнамляват половината от реално получаваното.А занаятчиите,строителни работници,водопроводчици и пр.,не отчитат и лев като приход.Ако статистиката беше вярна,отдавна да сме умрели от глад.Вижте тези с мин.РЗ, как си карат колите,отиват на почивки,и пр.Стига сте внушавали неверни нещо.Ние българите не обичаме да казваме истината ,и да си плащаме данъците.
24
6
 
4
 
! Отговори
МВР са цигани преди 7 месеца
Пияни полицаи се опитаха да убият Българин в град Бобов дол около 05:00 часа, убийците с пагони се граврят с обикновени хора и никой не им обръща внимание!
23
7
 
6
 
! Отговори
МВР са престъпници преди 7 месеца
Пияни полицаи се опитаха да убият Българин в град Бобов дол около 05:00 часа, убийците с пагони се граврят с обикновени хора и никой не им обръща внимание!Отнемете доверието на всички полицаи!
22
3
 
14
 
! Отговори
Бай Чеп преди 7 месеца
Статията е тенденциозно написана. Защо не са дадени например следните данни: какъв е броят на пенсионерите получаващи "средната пенсия" и какъв е броят на пенсионерите получаващи пенсия под посочения среден размер? Май финансовият министър готви ново, студено душче за пенсионерите от 1-ви юли 2024 г. и "швейцарското" правило да стане като "Великденската добавка 2023 г."
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кирчовците си купуват избиратели.Няма отърваване от тия измамници.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
...но ако имаш стаж 20/30години мин заплата се увеличава- колко всеки може да види като отвори на калкулатор заплата...а данъци и осигуровки не трябва да се пипат, не са високи.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Заделяйте пари да пазарувате активи със заплатата която получате независимо дали е мининималната или няколко пъти над нея.
18
11
 
7
 
! Отговори
Скоро преди 7 месеца
Еврозона ,евро....чакани шок и ужас.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Данъците и осигуровките в България трябва да се намалят иначе колкото и да увеличават минималната заплата все голяма част от работещите ще са ощетени.
16
5
 
17
 
! Отговори
Пп дб преди 7 месеца
Промяната продьлжава работещ ще получава по малко от пенсионер
15
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За 35 години след 1944г, се построиха заводи, язовири, курорти, училища, университети....няма да стигне мястото да изброя. След 1989 г в чудоносната демокрация, всичко това се закри. И понеже вече не остана какво, та посегнахме на паметниците. Винаги ще се намери какво да рушим. Имаме богато въображение.
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пияни полицаи се опитаха да убият Българин в град Бобов дол около 05:00 часа, убийците с пагони се граврят с обикновени хора и никой не им обръща внимание!