Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни

Това е решението на МС
25 яну 2024 17:38, Стела Стоянова
499
Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни
Снимка БГНЕС, архив

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между правителството на България и това на Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство, съобщи пресслужбата на кабинета.

България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS), съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО.

Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни членки на НАТО. България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция, информират от Министерския съвет.

В Меморандума за разбирателство между правителството на България и Турция се определят правата, отговорностите и задълженията на страните, както и основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции за охрана на въздушното пространство на двете държави.

Войските на българските Военновъздушни сили носят постоянно бойно дежурство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на България с дежурни сили и средства, посочиха от ВВС за БТА преди дни. Сили и средства от изтребителната авиация носят бойно дежурство за изпълнение на задачата за Air Policing в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

През 2023 г. при всички случаи на въздухоплавателни средства, приближаващи въздушното пространство на България, летящи без полетен план и включен транспондер, дежурните сили и средства от състава на ВВС са били активирани, като са предприемани действия, адекватни на конкретната заплаха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още по темата: МСтурски изтребители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
4
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 месеца
Ако някой още не е разбрал какво означава правителство на "ЕКСПЕРТИ", ето това означава! Правителство на политически *** с експертиза в шикалкавенето.
87
6
 
16
 
! Отговори
Национални Предатели преди 7 месеца
Българските воеводи и жертвите на Априлското възтание се обръщат в гробовете си!
86
3
 
4
 
! Отговори
АМИ УТРЕ преди 7 месеца
КАТО Я НЯМА ТУРЦИЯ КОЙ ЩЕ НИ БРАНИ НЕБЕТО
85
4
 
12
 
! Отговори
Честито! преди 7 месеца
Да дойдат да ни бранят и по суша. Ще зарадваме Ердоган. Османската империя се връща на мястото си. И това доживяхме.
84
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
лефскарчета, кеф ли ви е? Апостола сигурно се върти в гроба!
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен"Ултасите на уеффски сигурно масструрбират от кеф на тая новина!" АБСОЛЮТНО СИГУРНО! С ВИБРАТОРИ ПОДАРЪК ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА КЛУБА!
82
3
 
10
 
! Отговори
полковник Колев преди 7 месеца
Аз съм против смъртната присъда - дори за тия. Обаче трудов лагер по 12ч. само тежък нощен труд и оковани до края на живота им....това е "милоста" която са заслужили от българския народ....
81
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ВНИМАНИЕ! ОТ УТРЕ АГИТКАТА НА ФК ЛЕВСКИ С ЧЕРВЕНИ ФЕСОВЕ СПОРЕД НОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ НА УСТАВА!
80
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Позор. Докога.
79
2
 
19
 
! Отговори
Калоян преди 7 месеца
Аз съм за ЕС но и с руснаците трябва да имаме топли взаимоотношения.
78
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Мълчи народа. Глухо и страшно гърмят окови. Не чуй се от тях глас за свобода. Намръщен само той сочи на *** избрана- орляк скотове , в сюртуци с реси и слепци с очи....Броим и с вяра в туй скотско племе чакаме и ний ред за свобода " откъс от безсмъртното стихотворение Елегия на на националната икона Христо Ботев.
77
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е много добра идея. По-добре така, отколкото копейки да те бранят. мани.
76
5
 
8
 
! Отговори
Пpaйgyвaйтe rpинgpи! преди 7 месеца
Cлaвa Aлa-бaлe! Cлaвa нa линrypитe измaмници Kиpo и Acaн, нa Бoйkиkeв АБПФК-тo, нa Лeнa Cekca, geбeлaтa Hacтa, Дeбeлян Бeeвckи, нa Бoko Галин, eвнyxът нa nocoлcтвoтo и тpaвecтитът Уpcyлoв Гapraмeл, cлaвa!
75
7
 
10
 
! Отговори
Самуил преди 7 месеца
Който е против Русия е против себе си. Защото с руснаците имаме много повече общи неща отколкото с другите. Може да имаме разногласия, но това е нормално. Ама някои от вас са много прости и не могат да го разберат.
74
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ФК ЛЕВСКИ ВЕЧЕ Е ТУРСКИ ОТБОР, НАЛИ ЗАПТИЕТАТА СА МУ ШЕФОВЕ.
73
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Молецът какаквидира до черрвей всеки изминал ден!
72
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При война между Тюркие и Русия, Тюркие ще победи с лекота и Москва ке падне за 3 дена.
71
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Излиза, че българския народ не е имал особена нужда от собствена държавност, а му е било уютно да живее като турски поданик в империята.
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро турските войници ще охраняват територията ни!
69
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
До ХАХАХАХА...всъщност,той е карикатура на ЧОВЕШКО същество !!...-Генетично увреден социопат и психопат,битуващ в собствения си свят на престъпник..