Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни

Това е решението на МС
25 яну 2024 17:38, Стела Стоянова
499
Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни
Снимка БГНЕС, архив

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между правителството на България и това на Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство, съобщи пресслужбата на кабинета.

България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS), съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО.

Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни членки на НАТО. България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция, информират от Министерския съвет.

В Меморандума за разбирателство между правителството на България и Турция се определят правата, отговорностите и задълженията на страните, както и основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции за охрана на въздушното пространство на двете държави.

Войските на българските Военновъздушни сили носят постоянно бойно дежурство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на България с дежурни сили и средства, посочиха от ВВС за БТА преди дни. Сили и средства от изтребителната авиация носят бойно дежурство за изпълнение на задачата за Air Policing в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

През 2023 г. при всички случаи на въздухоплавателни средства, приближаващи въздушното пространство на България, летящи без полетен план и включен транспондер, дежурните сили и средства от състава на ВВС са били активирани, като са предприемани действия, адекватни на конкретната заплаха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още по темата: МСтурски изтребители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
3
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 7 месеца
Според мен можем още много да пропадаме надолу преди да се задейства някакъв инстинкт за самосъхранение. Това правителство начело с бащата на нацията Делян Магнитски е перфектно за целта!
267
4
 
13
 
! Отговори
Тон преди 7 месеца
Нито една държава от източният блок не е паднала толкоз ниско,само ние ,нашите олиг ни се радват!
266
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За разлика от империята на злото Русия, Турция няма никакви аспирации към българските земи, докато империята на злото ги мисли за лична нейна собсвеност. Затова Русия винаги се държи господарски към България.
265
4
 
7
 
! Отговори
Тон преди 7 месеца
Толкова жалки сме станали,че се радваме друг да ни пази,Ами ти приятелю покани ме у вас да пазя жена ти ако изобщо имаш такава !
264
2
 
6
 
! Отговори
нафърфорий преди 7 месеца
Не искахте Г/// берния, ами тогаз да ви е честит В///аета за още 500 години!!! Не вярвате, че туй е възможно??? Шъ повярвате..., всичко с времето си, дет съ викат турците, "яваш -яваш" и шъ стане! Те съ 90 милиона, ние сме Шест и се топим със скороста на Сладолед в Пустинята!!!
263
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Денков Левски,Ботев,,Раковски,Караджата,Панайиот Хитов все патриоти русофоби.
262
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ето ТОВА е Присъствие.
261
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аха,Русия има силен цар!Затова е все по-могъща и влиятелна!Отминаха времената на слабите царе Горбачов и пияния цар Елцин довели СССР,а после и Русия до разпад! Сега има цар-Обединител! Вчера Крим,днес Луганск и Донецк, утре Одеса,Харков, Абхазия, Приднестровието, Беларус,а после Киев, Даугавпилс и след превръщането на Западна Европа в халифат останалите( Латвия,Литва,Естония,Молдова ,Армения, Грузия, Полша,Чехия,Словакия и Унгария) сами ще помолят закрила! България-не,защото ще бъде под закрилата на Султана!
260
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Българин За кого ги искаш за Русия ли?
259
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Край на руските провокации в българското небе. На Путин му държи влага опитът за влизане в турското въздушно пространство на руската летяща щайга Су24 през 2015 година.
258
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айде обявете Левски и Ботев за терористи и да си влезем в Османската империя... Сигурен съм, че Денков има желание да го стори.
257
0
 
4
 
! Отговори
До KpaBapopo6a преди 7 месеца
Хубаво е че няма да оставиш поколение което с npokажeния ти ген да мъpcи земята българска АМИН
256
4
 
4
 
! Отговори
Вулгар от Волга преди 7 месеца
Вуггарриа пак отиде при мама Туркия..Сега завинаги....ТАТАРСКА СЪДБА , река Волга .
255
3
 
2
 
! Отговори
на човек му се гади преди 7 месеца
*** , първо са византийците -200 години , после турците - 500 , не пренареждай нещата .
254
5
 
6
 
! Отговори
000 преди 7 месеца
До къде я докарахме? Предците ни се обръщат в гробовете си. Продължавай да търпиш народе и да спиш, като овце ни водят към заколение.
253
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добър избор. Путин вождът на нашия най-голям враг Русия пълни гaщите от Турция.
252
5
 
11
 
! Отговори
Реджо преди 7 месеца
ТУРСКИ ПОРОБИТЕЛИ ЩЕ БРАНЯТ НЕБЕТО НИ! ТОВА Е ТОЧНОТО! КАБИНЕТ ЗА ПОСМЕШИЩЕ!
251
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За разстрел са и тия ***, сведени до плюскане и ***, които са 65% от нас, и не си правят труда да отидат да изберат по-малкото зло. В резултат, сега на власт е най-голямото зло.
250
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Статия две страници която всъщност е едно изречение - България няма нито един работещ изтребител! Факт.
249
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Министерският съвет одобри окупацията на България от Турция, както преди това одобри окупацията от САЩ.