Сириец, участвал в боя на "Витошка": Някой има интерес да бъдем представени като заплаха

Всичко започнало на шега
15 мар 2024 15:50, Нели Христова
150
Сириец, участвал в боя на "Витошка": Някой има интерес да бъдем представени като заплаха
Снимка: БГНЕС

Момче от сирийски произход, което се оказа замесено в побоя на столичния булевард "Витоша" разказва, че всичко е започнало на шега. Младият сириец пожела да остане анонимен. Той е от Северна Сирия, на 22 години. И преди две години пристига в България.

6 март 19:30 ч., бул. „Витоша". Спор възникнал заради момиче прераства в побой между компания от български и сирийски граждани. Един от общо деветимата задържани, в момента на престъплението е и въпросното момчето. То решава само да разкаже за инцидента.

"Бяхме две групи, едната беше българска, а другата беше от сирийци, цялата ситуация се разигра много бързо. Аз бях повикан, когато спорът вече бе започнал, звъннаха ми и заварих една разправия за момиче. В началото бе по-скоро приятелски спор, не очаквах, че ще ескалира до там, и то в центъра на София, всичко започна уж на шега, на игра", обяснява момчето. По думите му ситуацията ескалира, защото всички са на по 19-20 години и кръвта им бушува.

"Познавам се с момичето заради което е възникнал спорът, с нейните родители, с брат ѝ, те са българи. Там бяха също така мои общи приятели, българи. Аз бях наблизо, в един фризьорски салон и ми написаха да дойда, за да помогна на двете групи да се разберат. Предупредиха ме, че започва да се създава напрежение затова тръгнах бързо", разказва той. Момчето допълва, че е било с българите и не е познавало нито едно от петнайсетимата сирийци от другата група.

По думите му се е опитал да обясни, че спорът за едно момиче не е причина за бой. "Групата сирийски граждани, които бяха там също нямаха намерение да се сбиват с нас, всичко се случи спонтанно. Не беше планирано. Никой не беше подготвен за бой. По-скоро неприятелски отношения", отбелязва той.

Сириецът споделя, че от две години живее в България и преди това не са му се случвали нито подобни сбивания, нито е присъствал на подобни групови спорове. "Имах истинско желание просто за комуникация, да решим спора. Да обясня, че не е нужно да се стига до удари в центъра на София. Имаше толкова преминаващи, които ни гледаха и се опитваха да ни разтърват. Беше грозна картинка. Но случва се за първи път, и не мисля, че ще се повтори от моя страна", пояснява момчето.

"В момента съм в период на изчакване, подал съм заявление за постоянно пребиваване в страната като бежанец и чакам да излезе решението. Живея при българско приемно семейство, те са нещо като мой гарант. Затова и не съм в бежански център.. Жената, при която съм, ми е като майка, за нея аз също съм като собствен син. Вярвайте ми, никъде не съм получавал подобно отношение и уважение. Те са моето българско семейство и им благодаря", споделя той.

Момчето обяснява, че е напуснало Сирия, за да намери по-хубав живот и спокойствие. "Войната в Сирия не е спирала. Това е живот в постоянен страх, аз не искам да воювам, да убивам", казва той. Младежът споделя, че е бил и в Турция, но никъде не са се отнасяли с него така, както в България. "Бях директно приет от това българско семейство, бях заобичан на мига и намерих своето спокойствие".

Той споделя, че българското общество е толерантно към бежанците, които търсят убежище. "Досега никой не се е обръщал агресивно към мен. Всеки подхожда мило, помагат ми в магазина, ако не мога да намеря нещо. Всеки ме приема с усмивка", заявява той.

"Начинът, по който се случват нещата в момента, са немислими. Не трябва да се стига до подобни действия и протести. Вътрешно вярвам, че никоя от страните не иска да приема другата като враг. Чувствам, че спорът не е спор между мигранти и българи, или мигранти и мигранти, а някой друг има интерес ние да бъдем представени като агресори, като заплаха. Вярвайте ми, аз не съм заплаха", обяснява момчето.

"Много, искрено съжалявам за това което се случи. По някакъв начин този спор, това сбиване стана първоизточника на общественото настроение към мигрантите в момента", споделя сириецът. По думите му тази случка е срамна и за двете страни, но в никакъв случай това не е периодично действие, не е целенасочено. "Дълбоко в себе си съжалявам, че бях част от него", казва момчето пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На шега, приятвлски спор за момиче, сериозно? А момичето какво мисли за такава шега - да го наобикокят група аборигени с вулгарни подмятания и заплашително поведение? Дали ù e било много забавно!
48
3
 
11
 
! Отговори
Този преди 6 месеца
Дезертира от родината си вместо да се бие срещу ИД и САЩ, позор.
47
2
 
15
 
! Отговори
Ана преди 6 месеца
До 43.Виж, мила - мъжете, които познавам не биха устанали безучастни, ако талибан ( защото само те се позволяват - достатъчно киро ( просто ) ли ти го обясних ? По правило - възпитаните хора, когато са приети вдруга държава се съобразяват с правилата ( законите ) в нея. усраинците са друга тема - те не опипват хората, но не спазват никакви закони. Загледай нарушителите в дюните . Достатчно просто ?
46
9
 
7
 
! Отговори
Резидент-разединител преди 6 месеца
Аз си казвам мнението за наблюденията ми за сирийците, които познавам, но който не може да се впише в обществото и чака на помощи и аз съм на мнение, че трябва да се маха. За мен афганистанците примерно са проблемни. Но това че някой е мюсюлманин не означава, че е агресивен и дивак. Има много течения в исляма някои радикални други нормални. За мен и католицизма е радикално вярване в Бог и католиците са показали, че могат да убиват друговерци(дори и християни) с лекота. Православието е миролюбиво
45
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Резидент-разединител - Сирия била древна държава?!! Кралство Сирия е основано от френките през лето господне 1920, и преди това няма държава Сирия, както няма такава народност като сирийци. Обитателите на северните части на Сирия в болшинството си етнически са или турци, или кюрди, и много малка част са араби или арменци.
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Затова на мен Израел ми харесва как води войната при жертви 1:200 ония са същите.
43
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей, по-голяма сълзлива история не бях чел. Какво се опитват да ни насядат продажните медии, че вижте, ние сме лошите ли? Погледнете Германия , Австрия , защо ги гонят?
42
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички мигранти участвали в боя трябва да бъдат незабавно екстрадирани.
41
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За араба жената е вещ диван който ражда деца.
40
18
 
4
 
! Отговори
До Ана преди 6 месеца
Ама иначе украинците били нацисти, а? Ще полудеете от русофилската шизофрения накрая. Патриоти, ама про руски и антинацисти, ама ксенофоби.
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А сега, купете му пиле и кока кола. Нахранете го тоя мюмун и после му осигурите женички за харема.
38
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега, по мои разбирания между Сирия и Гългария се намира република Турция. Там война няма. Знам че подслоняват милиони сирийци и сугурно не им е лесно, но след като прескочиш държава дето може да ти даде подслон и отидеш в друга не си бежанец вече. Просто си нелегален мигрант, човек дето отива където не е канен, нито искан. Не разбирам защо нелегалните мигранти не се връщат автоматично, вместо да се чисти кой бил крив, кой прав за сбиването.
37
2
 
24
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Трепане за вас м-:а-ичката ви сирийска арабска африканска и мигрантите неканени навлеци. Докарайте си тук жените , вас не ви ще. Вие се бийте там в скапаната ви държава и у-ми-райте за религията ви
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те се бли гъделичкали значи, на майтап било всичко. Ерин се вижда как гъделичка с отскок с крака направо в главата. Ама много мнителни сме станали.....
35
2
 
12
 
! Отговори
Ана преди 6 месеца
До 34Значи, за да не се тормозят културно тслибаните българските мъже трябва да постъпят като австрийците и да ги оставят да ги опипват? Цветни мисли?
34
0
 
13
 
! Отговори
баба Пена преди 6 месеца
БГ Властите са където трябва - спът по колите, гледат тв онлайн в някоя кола на сянка, разкарват се кат тарикати пак в колите , човъркат си фейса, и после викат малка ми е заплатата и много се преработих тая седмица. Ами то за времето у фейна май не плащат, ама кой знае, може и да плащат
33
4
 
25
 
! Отговори
До резидент преди 6 месеца
Говориш глупости. Наистина Сирия имаше цивилизована част, но преди много години.Тези, който идват тука последните години - почти всички над 95 процента са си диваци - необразовани, мързеливи, с техните си поради- неподлежащи на никаква интеграция.
32
14
 
2
 
! Отговори
до Ана преди 6 месеца
Те са влюбени в който им каже пудинг. Няма по-гнусно нещо от русофил, въобразяващ се като патриот.
31
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какъв спор за момиче на 14 години ? Къде са българските власти да защитават децата на България от такива неоварвари.
30
13
 
2
 
! Отговори
РУСОФОБ преди 6 месеца
БЪЛГАРИЯ Е СТРАНА ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН Н ЕС И КАТО ТАКАВА ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА И СОЛИДАРНО ДА ПРИЕМА ХИЛЯДИТЕ МИГРАНТИ ОТ АЗИЯ И АФРИКА...АКО НЕ ВЪН ОТ ЕС И ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ МАЙКА ТУРЦИЯ СЛЕД КАТО ОБЯВИ ВОЙНА РУСИЯ