Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия

Това заяви историкът Евелина Келбечева
21 апр 2024 20:45, Нели Христова
506
Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия
Снимка: БГНЕС

Ако българската публика знаеше действително какво се случва между 1944 и 1948 година, когато оставаме в условията на съветска окупация, нямаше толкова трудно да се раздели с паметника на Съветската армия. Ние сме шампиони в Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия окупаторка. Няма такава друга държава в Европа. Непрекъснато дават фалшиви примери с паметниците във Виена, Будапеща, Берлин, но това са паметници, изградени на места, където е имало битка. Тук няма битка - ние сме окупирани без всякакъв повод. Това са метастазите на една комунистическа пропаганда, която трови обществото ни толкова години.

Това заяви пред bTV историкът Евелина Келбечева.

"Най-страшна е реакцията на хора, които фактически са невежи по отношение на реалната история, но които продължават да служат на една тежка пропаганда. Не се учудвам от този факт, но ме е срам, че според изследванията процентът на тези хора е толкова висок. Ние нямаме гражданско образование в България", обясни още Келбечева.

По думите ѝ българите имаме изключително тежко ментално наследство.

"Пропагандата, на която сме свидетели и днес, не е спряла с падането на режима и срутването на Берлинската стена. Ние сме най-неизчистени от факта, че сме подвластни на 77 години пропаганда, която започва още от 18 век с русофилията, с митологията за освободителите, фолклора, литературата и след това поета от историята", допълни историкът.

Във връзка със спора, завъртял се около личността на кмета на София инж. Иван Иванов и дали негов паметник да бъда построен в столицата, Евелина Келбечева каза, че за самата нея това е един напълно безсмислен спор.

"Инж. Иван Иванов е безспорно кметът на София, който продължава великото модернизационно дело на строителите на Нова България. Фактът, че той е преследван след 9 септември, но е върнат, за да помага в запазването на инфраструктурата на голямата идея за модерна София, означава, че той е бил незаменим по някакъв начин. Много е елементарно обвинението, че по негово време имаме един булевард, наречен на името на Хитлер. Поради фактът, че в световен мащаб комунизмът не беше заклеймен от международното право", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В украйна правят масови хайки и ловят невинни и цивилни хора по улиците и ги измъкват от домовете им за да ги пращат като мес0 на фронта. Нашите русофоби заслужават такава съдба.
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
а някои държави от това щяха да натрупат пари чрез туризъм - "по следите на соц-а". В гърция за един камък, на който бил "седял ахил" ти вземат 10 евро - ами учете се ,бе ,бизнесмени-пишман тур-трегери !!!
71
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой едно време ти взе нивите бе русофобе? Руснаците ли ти ги взеха? Кой напляска дедо ти? Руснаците ли го напляскаха? Да ти кажа ли кой ти взе нивите и напляска дедо ти?И сега като ти върнаха нивите какво направи с тех? Работиш ли си нивите сега бе тарикат-русофобе? Работил ли си на нивата да видиш какво е? Или всичките си ниви ги продаде да си купиш кола 5-та употреба с обратен волан? Зареждаш ли я с Путински бензин бе цръвул? Ти русофобе си кеуеме недоделано!!!
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русофоби какво правите още тука, а не ходите да помагате на вашите приятели укронацягите в Донбас?
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво стана с укронацисткото контранастъпление бе русофоби? Колко пари профукахте и 0крадохте бе? Какво стана с икономиките на германия и швеция? Кажете колко заем взеха до сега сглобката за да държи страната на повърхността? Какво е заложила сглобката за тия пари? Сглобката да каже колко до сега са дадени безвъзмезно на укронацягите? По кои тропически острови ще се крият шефовете на сглобката, когато народа започне да ги търси?
68
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Митологията за освободителите?! А кой ни е освободил бе, госпожо историк, американците ли?
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма какво да се пените за паметниците, когато пропускате, че ни управляват синчетата на най-големите *** от едно време. Какви са родителите на лодкаря на ДБ? Какви да родителите на кметчето милионер с парите на ДС? Айде първо тях да демонтираме по вече познатия способ, а аз ще черпя после с торта описваща разглобката!
66
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Америка за България е секта. Тази е проповедник. За каквото са и платили, това говори. Скоро може да сменят и името на България. Не са се сетили. На тях им трябва не България, а излаза на България към Черно море. Цялата пропаганда е заради откритите води и стратегическото място на България. Ако няма хора в България, за Америка ще е още по-добре. Така ще настани всички бази на НАТО навсякъде. А вие си говорете за паметници. Отвлича ви вниманието с паметниците.
65
5
 
10
 
! Отговори
ИСКАМ ДА ПИТАМ преди 4 месеца
КЕЛБЕЧЕВА ЗАЩО БЪЛГАРЧЕТАТА НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ РОМЧЕТАТА
64
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И какво лошо има в това да пазиш паметта за Червената армия. Лошо е да нямаш памет и история.
63
8
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш преди 4 месеца
Пропагандата на "Америка за България" била "гражданско образование"!
62
6
 
17
 
! Отговори
По същество преди 4 месеца
И какво? Да ги бутнем ли? Да забравим всичко? Кои сме, през какво сме минали? Както държавата ни отива в забвение. Борбата с миналото не свършва добре за никого. Миналото е факт, който трябва да се помни, а не концерт по желание и повод за нервни пристъпи.
61
8
 
12
 
! Отговори
мдааа...ха-ха-ха преди 4 месеца
Тази застаряваща скубла е с историческа менталност клоняща към дебилност.
60
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако не беше руската армия, тази сега щеше да е с шалвари, а университет щеше да види само на снимка. Даже нямаше да знае български език. Щеше да гледа 8 деца и да кибичи до печката. Ама сега чок шей го раздава. Даже нямало никакво турско робство. То си било само присъствие. Никой не е вземал еничаpи. В Панагюрище сами са се запалили. Промити мозъци колкото искаш.
59
5
 
12
 
! Отговори
ха-ха-хи...верваме преди 4 месеца
Прочела няколко досиета на ДС и се бара "ИСТОРИК"....ее,по голяма историческа простотия не може да бъде!
58
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледах я тази брантия от сороския университет по бтв, все едно че гледах руската телевизия при соца в петък.В днешно време може да изкараш пари, ако си краен евроатлантик, и държиш България да е протекторат на сащ.
57
4
 
15
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 4 месеца
Никога не съм обръщал внимание, никога не ме е дразнило. Имам западна диплома. Това са пушилки, които се хвърлят за разделяне на обществото. Изгледайте внимателно интервютата на Росен Миленов в YouTube, той ще ви опише много конкретно как се е крало, как се краде и как ще се краде в България, докато вие лаладжийствате по форумите. Как държавните поръчки в България се дават на олигарси за 100% печалби от милиарди, как по веригата се хвърлят пари на чиновници, полицаи, съдии, а вие лaпатe мухи.
56
6
 
14
 
! Отговори
е ле па тая ! преди 4 месеца
Келбечева е толкова "историк" колкото аз съм космонавт!!!!
55
3
 
8
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
Ела да ми посвириш, нервак краварски.... ===))) ще те надуя, кат агне, покрай Великден...
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хайде да не се отклоняваме от истинските проблеми, паметниците ще са си там, ще дойде време и за тях да дебатираме. Ноооо, когато държавата тъне в разруха, корупция и всеобща деградация, да ме занимават с паметници. Айде