Лудост: До €300 хил. за двустаен в центъра на София

В момента сме с най-ниските лихви в света
22 апр 2024 11:43, Инна Ангелова
194

Данните на Евтостат за последното тримесечие покават, че страната ни е на второ място по  ръст на цените на жилищата в ЕС. Поскъпването е с близо 7% през първото тримесечие на 2024 година.

"Историята не помни такова тримесечие като това, което приключи. То е абсолютно рекордно, обикновено януари-февруари са по-слаби месеци за този бизнес. Но тази година нещо се случи и не само че това тримесечие е рекордно въобще от съществуването на пазара, но то и обърна тенденцията. Имахме 5 поредни тримесечия спад на броя на сделките и спад на броя на ипотечните кредити", каза кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че има 15% ръст в броя на сделките и 24% ръст в броя на ипотеките. основният фактор за ръст на цените с голямото търсене и ниското предлагане на имоти. Пред Bulgaria ON AIR Тошев каза, че “въпреки многото издадени разрешителни за строеж и появата на ново строителство, готови апартаменти почти не се предлагат, а търсенето е голямо”. По думите му има хора, които вярват, че цените на имотите ще се сринат и ще си купят имот, който ще е по 500 евро на квадрат в София.

"Те узряват след 7-8 години, обикновено купуват два пъти повече, откогато са имали възможност. Основната група е хора, които добре са преценели възможностите си и излизат на пазара. За миналата година имаме сериозен ръст на депозитите, те са над 80 млрд. Тези хора, които имат спестени пари, са активни участници на пазара на имотите. Доходите в последните години също нараснаха заради инфлацията, безработицата стои ниска. Това кара повече хора да се чувстват спокойни, да вземат решение и да си купят имот, дори при тези цени", обясни кредитният консултант.

Тошев подчерта, че все повече хора ще прибегнат до ипотечен кредит и допълни, че в момента 96% от кредитите се теглят с плащава лихва за срок от 25-30 години. "Ако погледнете един обикновен двустаен апартамент, в централните райони на София той е между 200 и 300 хиляди евро. Нещо, което беше немислимо преди няколко години. А в момента категорично сме с едни от най-ниските лихви в света. Това е един от стимулите на пазара. Но хората не може да очакват, че винаги ще бъде така”.

Тошев посъветва хората да бъдат внимателни в преценката си.

"В момента движението на лихвите тръгва надолу. Така че заради това тук имаме очакването, че като влезем в Еврозоната, няма да хванем ръст на лихвите, а ще останат ниски. В повечето страни, които са влезли в Еврозоната, е имало по-висок ръст на цените на имотите, но е важен и моментът, в който ще влезем", коментира още Тихомир Тошев.

Средното увеличение в тези страни е било между 5-10%. "Повечето хора в момента предпочитат да купят готово и завършено жилище, но предлагането е твърде малко. Заради това за миналата година имаме много сериозен ръст на покупките на зелено. Хората, които излизат и купуват в строеж, трябва да знаят, че ще получат това жилище на шпакловка и замазка. И след това ще трябва да инвестират немалка сума, за да го завършат. Най-рисковата група са хората между 23 и 28 години, които са в началото на кариерата си, нямат спестени пари, разчитат на помощ от родителите", поясни кредитният консултант.

Самият той смята, че имотният пазар в момента е изключително стабилен и няма "балон". Тошев допълни, че българинът предпочита да живее в собствено жилеще, зашото това му дава сигурност и спокойствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Учудващо е, че доста хора не могат да осмислят нещата в перспектива - как ще се движат цени на жилища, наеми, заплати, вноска по кредита спрямо заплата и т.н. Примерно, ако днес вноската за кредита и наема са близки по размер, то след 20 години наема ще е в пъти по-висок от вноската по кредита, както и заплатата ще е в пъти по-висока от вноската.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма да продам евтино , защото после не мога да купя нищо по добро .Когато купувах навремето и на мен ми беше скъпо .
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Zemedelec ... хохо Пазара на земята не се влияел от демографията. Защо тогава постоянно плачете за субсидии, че вноса от украйна ви ощетявал. Как украйнските яйца с доставката до българия може да струват 25 стотинки, а българските по 50 стотинки. Еми като си купувал на 50 лева декара, сега ще купуваш и апартаменти за 300 хиляди евро. Нали си на далавера от земята.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И какво като имаме най-ниските лихви, след като имаме най-високите цени??!!! Никакви регулации, превръщат ни в роби!!! Майната ти, Българийо! Ще живеем навсякъде другаде, но не и тук!
41
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Помийнатаяма с размер 111 хил кв км.България абсолютна ко-чиня българите са отвратсган основна част-наглеци лъжци и абс.*** проблеми само могат да ви създадат.Тази страна няма да ви даде нищо смислено не образование не грижи, не можете да разчитате на нищо и за каквото и да е.Махнете се от тук докато-ако видите българин в чужбина бягайте
40
5
 
30
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
"Тошев допълни, че българинът предпочита да живее в собствено жилеще, зашото това му дава сигурност и спокойствие."До като е ипотекирано и го изплащаш 40-50 не е твое..твое е, ако извадиш и го платиш кеш..безплатни подаръци няма, особено от банка.
39
2
 
2
 
! Отговори
Zemedelec преди 4 месеца
До АнонименКакво общо имат нивите с апартаментите, да аз ги купувах по 50 лева на декар, то пазарът на ЗЗ няма нищо общо. И не се влияе от демография итн.
38
3
 
12
 
! Отговори
morgan преди 4 месеца
докато има прости селяни да копуват ще има продажби на тези цени
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да живеят под наем излиза по-скъпо от вноските по кредита за покупка на жилище, като след време при наем накрая си без нищо - бездомник на улицата, а ако си купил жилище, има къде да живееш. Затова в България само 3,7% от домакинствата живеят на свободен наем плюс 0,6% на общински наем.
36
2
 
13
 
! Отговори
спассс преди 4 месеца
До Анонименв Париж ама КЮЧУК ПАРИЖ ще си купиш за 300 000х.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Zemedelec ... Като си замеделец и хората били по-малко искаш ли да продадеш земеделска земя на по 200 лева. Спомням си , че баба ми имаше 24 декара и викаше, никой от вас няма да я работи , ще е продам и ще ви дам парите. Е продаде я за 5 хиляди лева, а в момента в същия район би взела 50 хиляди. Голяма минавка, ама каквото такова. Брат й тогава не продаде нейните и сега си получава по 80 лева рента на декар и ако реши да я продаде ще вземе 10 пъти колкото баба ми.
34
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Данците върху недвижимите имоти трябва да растат експоненциално за всеки следващ имот.Като ти направят данък 10 бона за третия апартамент и 15 за четвъртия ще се поозаптиш малко...
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гроздето е кисело и сайтовете затова са пълни с пророци дето пукат балона от преди пандемията. А то какво стана, че точно по време на пандемията цените започнаха да растат с по 20% годишно, а преди това растяха с по 5%
32
1
 
1
 
! Отговори
Zemedelec преди 4 месеца
До АнонименА разходите за живот като 2008 ли са, броят на хората като 2008 ли са? Броят на жилищата като през 2008 ли са ?
31
3
 
9
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 4 месеца
така е, защото още няма лихви по депозити. например ЮК - депозити - 4.2-4.5, преди 6 месеца 5.5. лично наблюдение. в Европа е същото. там е иглата за балона. и центъра не е критерий. до нас виси вече повече от 6 месеца - продава. но не е продал и няма. надувайте момечееета. БУМ!
30
3
 
4
 
! Отговори
друга песен преди 4 месеца
ще запеят след земетресението
29
6
 
12
 
! Отговори
Наистина преди 4 месеца
И аз потвърждавам, че някои хора не са излизали от страната. Повярвайте, цените в Европа са много, много по-високи! Разбира се, ако сравняваме столица със столица, град с град, а не ябълки с круши. Защото често някой ми обяснява как цените в еди кое си село в Португалия били по-ниски от София, центъра. Ами да, по-ниски са.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Експерт . . . И как да няма логика да растат цените, при положение, че средната заплата се е удвоила за 10 години, а лихвите по ипотеките са станали 3 пъти по-ниски от тогава. Да не забравяме все пак, че през 2008 година цените бяха стигнали 1200 евро квадрата при средни заплати от 400 евро. Тоест 3 средни заплати за квадрат. Дори когато паднаха цените до 800 евро за квадрат в София през 2010 година, тогава заплатите бяха около 1200 лева
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
E, имал - дал.
26
4
 
3
 
! Отговори
Като цяло преди 4 месеца
Не е е луд тоя дето яде баницата...