Очаква ни демографска пустиня, ако не се раждат повече деца

Проблемите ще се решат с нарастване на раждаемостта, смята проф. Надежда Илиева
14 май 2024 21:30, Инна Ангелова
576

Страната ни е изправена пред четири тежки демографски проблема - свръхвисока смъртност, драстичен вертикален демографски дисбаланс, драстични териториални дисбаланси и висок процент неграмотно ромско население. Какво трябва да направим за да неутрализираме тези проблеми и защо населението ни продължава да се топи?

"Първият сериозен проблем е свързан с много високата смъртност. През 2021 г. е 21,7 промила, което е по-високо от средното за Европа. Не можем да виним само Ковид пандемията. Високата смъртност се дължеше и на това, че хората не ходят редовно на прегледи. Средната смъртност за Европа е 15 промила. Тази разлика от 6 промила в коефициента на смъртност е доста сериозна. В България последните години раждаемостта е 8,5, което е съизмеримо с европейските страни. В Европа тя се движи около 10 промила", заяви ръководителят на секция "Икономическа и социална география" в Департамент "География" към БАН проф. Надежда Илиева в студиото на "България сутрин".

Според нея проблемът с демографския дисбаланс може да се реши с нарастване на раждаемостта.

"Вторият проблем е така нареченият вертикален демографски дисбаланс, или отношението между способно, подтрудоспособно и надтрудоспособно население, като в подтрудоспособно се отнасят около 14% от населението, а на надтрудоспособното е 26,5%. Дисбалансът може да се оправи единствено с нарастване на раждаемостта, за да може да има повече попълнения в подтрудоспособното население. Това е свързано не само с осигуряването на детски градини за децата, но и с ценността на семейството и репродуктивните нагласи", допълни проф. Илиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ръководителят от БАН сподели, че след 20 години се очаква повече от половината от странта ни да представлява демографска пустиня. Това е т. нар. “хоризонтален дисбаланс”, който започва още от Втората световна война.

“Има един показател, наречен гъстота на населението. Приема се, че под 10 души се смята за демографска пустиня. За съжаление само след 20 г. около 2/3 от страната ще представлява точно такава демографска пустиня. Само след 10 години между 880 и 900 села ще бъдат обезлюдени", коментира гостът.

Проф. Илиева подчерта, че промените, които се правят за подобряване на образованието при ромското население, настъпват бавно. "Разработила съм статия с прогноза за образователното равнище при ромското население. През 2021 г. само 0,8% от ромското население е с висше образование. При средното образование също не виждаме някакъв прогрес. Със средно образование в момента са 14,4%. Да, правят се много сериозни политики за подобряване на образованието при ромското население. Но акумулирането на тези промени се очаква да настъпи много бавно", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


576
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
440
14
 
9
 
! Отговори
Жените преди 3 месеца
да раждат деца, не да правят кариера и да стават професорки!!!
439
5
 
4
 
! Отговори
Карлуково преди 3 месеца
До Progress - В психиатрията е пълно с такива дето искат да се евакуират . По принцип такива тежки случаи не се лекуват и никой не се занимава сериозно с тях. Просто им даваме хапчета.
438
9
 
16
 
! Отговори
Progress преди 3 месеца
Трети закон на Нютон:Всяко действие среща равно по сила по големина и противоположно по посока противодействиe.България я очаква сташна трагедия! Евакуирайте децата си,докато можете.
437
8
 
3
 
! Отговори
Ще почнат да преди 3 месеца
Се надяват на принцове от западна Европа със синя кръв надявах се на този надявах се на оня надеждата умира последнаМъжете българи са бита карта
436
8
 
15
 
! Отговори
Младежки Комитет преди 3 месеца
Напразно се напъвате да затривате България. България Е БИЛА , Е И ЩЕ БЪДЕ. Напук на антибългарите . На който не му понася Българската Земя да си ходи откъдето е изпълзял.
435
4
 
17
 
! Отговори
извод преди 3 месеца
Като гласуваха нашите евродепутати мигрантската политика на ЕС, като разрешат еднополовите бракове и демографската криза на българския етнос ше се "реши". Освен това образованите хора искат нормални доходи, да ама не, тук олигархията иска нископлатени работници, да не кажа ратаи. Цивилизационен избор, както декламираше преди години един влиятелен политик.
434
7
 
9
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 месеца
Татуирана българка като се научи да се хваща със слаби и безработни или слаби работещи на минимална ще стане, иначе всеки ще емигрира, за сега търси само татуирани бабаити с джипове
433
4
 
19
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 месеца
Кажете го тва на средностатистическата татуирана българска лекарка, програмистка,инженерка,архитектка, която не поглежда средностатистическия, трайно безработен или работещ на минимална заплата българин, а търсеща само поредния татуиран бабаит с джип
432
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демографска пустиня , но пък с апартаменти на цени като във Виена и Мадрид ! Мутренска жалка територия !
431
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Осигурете им на тези деца, чичаци и лели нагли, безопасна среда, голяма и работеща икономика, ниски цени за жилища и европейска социална система, и тогава се оплаквайте, че няма деца!
430
7
 
9
 
! Отговори
Удачничките преди 3 месеца
На 40 имат бременна фобия защото няма мъже които да ги издържат и си сменят новите дрешки
429
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неудачниците дето не могат да си намерят жена която да иска да им роди дета ръсят глупави оправдания по форумите хахаха жалка картинка
428
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
пустиня е в мозъците на политиците ни наче с Баце, пеевски, Костя и останалата банда в парламента. Къде са детските градини в София???
427
2
 
2
 
! Отговори
Новите стопани преди 3 месеца
Са децата кой е по по най
426
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да го каже това на тия дето пръскат химикали в небето за да навредят на здравето ни и от там който оцелее ще живее който не умира.
425
9
 
9
 
! Отговори
Антиваталист 2 преди 3 месеца
Критична маса от хора по света се усетиха и вече не се размножават. А на тия, дето ги е страх, че свършват робите им казвам да го....
424
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия шматки ако не са забелязали, намаляващата раждаемост е тенденция в абсолютно целия свят. Ама нали все за нещо трябва да се мрънка - стара българска традиция
423
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глупости на търкалета. С тая демографска криза ни плашат откакто се помня, а същевременно има държави с далеч по ниска раждаемост, и то от много години. Най ми е смешно като почнат с това как Турция щяла да ни превземе - с какво точно като западна турция е с по ниска раждаемост от нас, а единствено кюрдите се множат
422
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С този лош матриал по- добре пустиня
421
7
 
16
 
! Отговори
THE END преди 3 месеца
Десетки държави са имали своето начало и своя край. Десетки държави от древността и Средновековието са изчезнали от лицето на Земята. Държава,която за 1300 години почти не е мръднала в демографско отношение,най-вероятно ще има същата нерадостна съдба. Държавите и те са като хората: живеят и умират накрая. Днес латинският е един мъртъв език,без народ който да говори на него. Ако 1300 години не са били достатъчни за едно поне 20-милионно население,явно това е една крайно лоша прогноза за бъдещето.