Очаква ни демографска пустиня, ако не се раждат повече деца

Проблемите ще се решат с нарастване на раждаемостта, смята проф. Надежда Илиева
14 май 2024 21:30, Инна Ангелова
576

Страната ни е изправена пред четири тежки демографски проблема - свръхвисока смъртност, драстичен вертикален демографски дисбаланс, драстични териториални дисбаланси и висок процент неграмотно ромско население. Какво трябва да направим за да неутрализираме тези проблеми и защо населението ни продължава да се топи?

"Първият сериозен проблем е свързан с много високата смъртност. През 2021 г. е 21,7 промила, което е по-високо от средното за Европа. Не можем да виним само Ковид пандемията. Високата смъртност се дължеше и на това, че хората не ходят редовно на прегледи. Средната смъртност за Европа е 15 промила. Тази разлика от 6 промила в коефициента на смъртност е доста сериозна. В България последните години раждаемостта е 8,5, което е съизмеримо с европейските страни. В Европа тя се движи около 10 промила", заяви ръководителят на секция "Икономическа и социална география" в Департамент "География" към БАН проф. Надежда Илиева в студиото на "България сутрин".

Според нея проблемът с демографския дисбаланс може да се реши с нарастване на раждаемостта.

"Вторият проблем е така нареченият вертикален демографски дисбаланс, или отношението между способно, подтрудоспособно и надтрудоспособно население, като в подтрудоспособно се отнасят около 14% от населението, а на надтрудоспособното е 26,5%. Дисбалансът може да се оправи единствено с нарастване на раждаемостта, за да може да има повече попълнения в подтрудоспособното население. Това е свързано не само с осигуряването на детски градини за децата, но и с ценността на семейството и репродуктивните нагласи", допълни проф. Илиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ръководителят от БАН сподели, че след 20 години се очаква повече от половината от странта ни да представлява демографска пустиня. Това е т. нар. “хоризонтален дисбаланс”, който започва още от Втората световна война.

“Има един показател, наречен гъстота на населението. Приема се, че под 10 души се смята за демографска пустиня. За съжаление само след 20 г. около 2/3 от страната ще представлява точно такава демографска пустиня. Само след 10 години между 880 и 900 села ще бъдат обезлюдени", коментира гостът.

Проф. Илиева подчерта, че промените, които се правят за подобряване на образованието при ромското население, настъпват бавно. "Разработила съм статия с прогноза за образователното равнище при ромското население. През 2021 г. само 0,8% от ромското население е с висше образование. При средното образование също не виждаме някакъв прогрес. Със средно образование в момента са 14,4%. Да, правят се много сериозни политики за подобряване на образованието при ромското население. Но акумулирането на тези промени се очаква да настъпи много бавно", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


576
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
420
13
 
13
 
! Отговори
народ без родина! преди 3 месеца
Тези българи, които с радост емигрират на Запад, трябва да знаят, че това вероятно ще бъде еднопосочен билет. Защото! Ако решат да се върнат тук след 20-30 години може това завръщане да се окаче невъзможно! Просто те ще се завърнат (ако им позволят!), но вече ще се върнат в Турция или Гърция или Сърбия и Румъния. Тук вече няма да я има България, а ще има както писах Турция, Гърция, Румъния или Сърбия. И фактически тези българи ще станат като евреите преди Израел-1948 година. Народ без родина!
419
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имам едно дете и съжалявам за това с тези управляващи, и с тези работодатели никакви деца не трябва да се раждат
418
6
 
10
 
! Отговори
мне! преди 3 месеца
Почти никога не се стига до демографската катастрофа и пустиня. Мнооого преди това, бившето мнозинство е брутално прогонено и подложено на насилие и терор от дотогавашните малцинства. То няма друг изход и друг избор освен да изостави територията си, населявана от векове.
417
5
 
16
 
! Отговори
мне! преди 3 месеца
Не ни очаква демографска пустиня! Очаква ни нещо много по-лошо! Опита в бивша Югославия и някои други държави показа, че когато малцинства станат 20 % от населението или повече, започват много остри етнически конфликти. Започва едно брутално прогонване на коренното население от земите му, извършвано от по-младите (младежи!) членове на нарасналото по брой малцинство. Стига се до етнически чистки на бившето мнозинство, до насилия над него и накрая насилственото му изгонване извън страната му.
416
8
 
19
 
! Отговори
Ерген преди 3 месеца
Вече съм на 43г.Това,което аз преживях в работните места,няма да позволя на децата ми те да преживеят.Най-кратко казано "Деца никога няма да създам".
415
9
 
8
 
! Отговори
Анормален преди 3 месеца
До Анонимен Явно програмираш вратата на автоматичната тоалетна на гарата, а дамата строи кучешки колиби че се оплакваш , а си бил програмист , а тя аррхитект в Германия. Но реално си некоя охрана в СОТ в склад край Факултета и само драсскаш тука колко зле били германците и как руски супермени спасявали децата ти в училише -смех.
414
6
 
7
 
! Отговори
пловдив преди 3 месеца
А сега част от една истина ... за размисъл. Едно време 47г. по време на инцидента в Розуел другарят Дуайт Айзенхауер е подписал договор с онези отгоре, "технологии срещу генетични експерименти" а след това Алън Дълес се е изказал "тълкувателно". Та ето дотук са ви довели с генетичните експерименти и технологиите. Та това е светлата демокрация за която толкова много скачахте.
413
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Избягахме еднопосочно още 2009 към Франкфурт с жената и детето.Аз съм програмист тя е архитект.2 деца ни се родиха тук.Училището само ние и още две семейства Поляци и Руснаци децата ни са бели хора.Всичко е негрохараб,индийци и каква ли не ханумани Запознахме се трите семейства ходим си на гости и си помагаме по график децата си прибирахме.Ако се наложи.Плащаме на Руски групировки в спешни случаи докато бяха малки да ни спасяват децата от насилие и тормоз.Трябва счетоводител инак огромни данъц
412
5
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 3 месеца
50 ЛВ.ДЕТСКИ НА МЕСЕЦ-ОБУВКИ НЕМОЖЕ ДА МУ КУПИШ-И С ТАЗИ ИНФЛАЦИЯ ДЕТО Я НАПРАВИХА-ЧОВЕК САМ НЕМОЖЕ ДА СЕ ИЗДЪРЖАПРЕСТАНЕТЕ ДА МИ ГОВОРИТЕ ЗА СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА!!!
411
3
 
3
 
! Отговори
История даге преди 3 месеца
До Абсолютна гллупост Вземи се ожени за тоя ИИ да ти народи тамагочита.
410
6
 
11
 
! Отговори
Комунизъм 2.0 преди 3 месеца
То и сега сме в комунизъм тука. Чистачката взема 2000 лв , доцента 1800лв....Общ работник в строежа 3 хиляди на месец , стажант в АЕЦ козлудуй 900 лв...
409
3
 
8
 
! Отговори
ДЯДО КОЛЕДА преди 3 месеца
Пълна ликвидация на ВСИЧКИ Министерства и ведомства .. ПРовеждат жесток ликвидационен терор срещу Децата на БЪлгария..Всички деца са тежко трайно НЕЛЕЧИМО УВРЕЖДАНИ от нагло престъпна видео терористична техника закупена с ограбени милиарди от народа НЕЗАКОННО/Вижте терористи начело с Борисов Бойко на власт от 2008. Видео терора е ЗАБРАНЕН ОТ КОНСТИТУЦИЯТА чл.32.
408
3
 
18
 
! Отговори
Назарет преди 3 месеца
Имам вотоволтаици на покрива, купуват ми тока на 0,035лв , а ми го продават на 0,26 лв. Така е със всичко зелена салатка на едро 10 ст. в магазина левче. Млякото го вземат за 0,70 лв вземат му маслото добявят водица слагат го в кутийка и хоп 3,5 лв. Вън търговците от храма-надценки от над 1000% са престъпление не търговия.
407
12
 
8
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 3 месеца
Те и без това от едно време с мини и автомати ни държаха в тоя рай на комунизъма. Като падна бодливата тел 4 милиона избегаха при белите хора.
406
4
 
5
 
! Отговори
Няма преспектива тук преди 3 месеца
Имототе скочиха с над 100% за 3 години , а заплатите останаха на нива 2019г. Всеки дига цени на всичко на макс с обяснението за поскъпване на всичко , а заплатите същите. Конкретно в моята фирма са на нива 2020г. нови не вземат съкращавт даже отдели , заменят ги с ИИ.
405
4
 
22
 
! Отговори
Реалност преди 3 месеца
Колкото повече намалява населението толкова по-скъп става живота в Бг. Панелка в Банишора на цената на мезонет Майорка при работа дистанционно избора е ясен... Постригване в Барбър шоп в Подуяне от некъв мишок дето завършил *** оня ден 50 лв. в 200 годишен Барбършоп в Ливърпул 24 лири. Кило Бг. кашкавал в Германия 8 евро същия в Бг 31 лв. За качеството на въздуха нема да говорим... 12 хиляди еца без детска градина , парко места -само след дуел с 7-8 съседа...
404
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
вижте клипа подаряват реакторите на украинската мафия "Възраждане" атакуваха украинска делегация в АЕЦ "Белене"Партията гордо показа клипче от инцидентаПрочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2024/05/14/vyzrajdane-atakuvaha-ukrainska-delegaciia-v-aec-belene.607365#comment-newest
403
4
 
9
 
! Отговори
Здрасти преди 3 месеца
Еврото отдаааавна е въведено, профил. Левът умря 1997.
402
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За да има повече деца, след втората световна война, жените придобиват големи права, а държавите приемат социално ориентирани закони.
401
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чкайте да въведат еврото, тогава ще видите Моисеево преселение.