Захарова: Упровляващите в България се опитват да преформатират Деня на победата в Ден на Европа

Бягат от задълженията за опазване на културни обекти
16 май 2024 20:37, Стела Стоянова
168
Захарова: Упровляващите в България се опитват да преформатират Деня на победата в Ден на Европа
Снимка БГНЕС, архив

Управляващият режим в България се опитва да преформатира Деня на победата в „Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това се посочва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова във връзка със събитията в България по повод 79-ата годишнина от Победата над фашизма.

„Управляващият режим се опитва по всички възможни начини да "преформатира" Деня на победата в "Ден на Европа", като напълно игнорира международните си задължения за опазване на културните и мемориалните обекти“, заяви дипломатът, цитиран от ТАСС.

Според Захарова подобна линия на българските власти не намира подкрепа сред съзнателната част от обществото. „Убедени сме, че гласът на здравия разум в крайна сметка ще надделее над невежеството на войнстващите русофоби и техните покровители“, добави руският дипломат.

Захарова подчерта, че въпреки политиката на българските власти за пренаписване на историята, страната е запазила силни антифашистки традиции. „Това бе потвърдено от мащабните чествания по случай 79-ата годишнина от Победата, организирани от посолството на Русия в София съвместно с асоциации на руски сънародници и приятелски неправителствени организации. Централните събития под формата на митинги, които събраха стотици загрижени граждани, се проведоха на масовия гроб на съветските войници в столичния квартал "Лозенец" и на паметника на съветския освободител "Альоша" в Пловдив“, се казва в коментара.

„С традиционен размах българите взеха участие в многобройни възпоменателни акции, обхващащи общо около 50 града - "Георгиевска лента", "Градина на паметта" (в рамките на която бяха засадени 70 дръвчета), "Диктовка на победата", концерт "Песни на победата", кинопремиери на руските филми за войната "Праведник" и "Въздух", шествия на "Безсмъртния полк" в градовете Бургас, Варна и Русе“, добави дипломатът.

Освен това Захарова съобщи, че не са пропуснати и поредните подли актове на вандализъм срещу паметниците на героите от Втората световна война. „В навечерието на празника нарушители счупиха плочата с надпис "Вечна памет" на мемориала на съветските и българските подводничари в с. Камчия, Варненска област, заляха с боя списъка с имената на загиналите. През нощта на 12 май беше осквернен паметникът на съветски войник на братската могила в парка в Стара Загора“, каза тя. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В България русофили са само пенсионери, бивши военни! Имахме огромна армия!
47
6
 
23
 
! Отговори
1262 преди 4 месеца
Ако вие ,другарко Захарова сте победили, не не сме. Вие, русначата ни наредихте сред победените, въпреки 12 те хиляди жертви, които дадохме по ваша заповед като се бихме срещу нашите доскорошни съюзници -германците. От които лошо не видяхме, а само добро- Северна Добруджа беше върната на България. А вашите пияни и въшливи орди разсипаха Родината ни и донесоха у нас човеконенавистния и омразен съветски комунизъм.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Радев ли има предвид?
45
1
 
6
 
! Отговори
Ама няма да стане преди 4 месеца
Историята е ясна!
44
10
 
8
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Другарят, който опуца Фицо е от тайфата на атлантическите койоти. Дърт "интелектуалец", недоволен от резултатите от изборите. Все едно слушам за Арман Бабикян, примерно.
43
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спри алкохола,Марче!
42
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 39. Русофилите сме българите. Вас не ви знам какви сте.
41
7
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
Кога ще ги изгоним от Камчия тези *** ?
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До БГ сме с Украйна 33. Викаш няма да се научиш, че не се казва "Украински" щото е съставен само от украинци понеже няма да ти излязва нали ?
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ? Ми, колкото горещите русофили са на фронта, толкова и българите.
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма ли да я пенсионират вече?
37
9
 
7
 
! Отговори
? преди 4 месеца
И при такава гореща ненавист към Русия и подкрепа за Украйна, нито един БГ атлантик не е доброволец на фронта. При голяма нужда на Зеления. Това не е ли странно?
36
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ъ "За Фицо ще говорят други." Другаря от тайфата на Нощните вълци на Путин, който го опушка ли?
35
6
 
18
 
! Отговори
... преди 4 месеца
Безочие и наглост по съветски. Айде марш обратно в ***.
34
7
 
15
 
! Отговори
?!? преди 4 месеца
Тая Захазартната се е объркала много жестоко! България не иска да смени деня на победата с деня на Европа. България иска да види истината между Хитлериския ботуш и Руската кабинка! И накрая да разбере, че сме древен народ и можем да решаваме съдбините си покрай вас , но без вас!
33
13
 
5
 
! Отговори
БГ сме с Украйна преди 4 месеца
Слава на 3-и украински фронт от украинци освободил половин Европа от фашизмъ.. сега пак ще го направи!
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Маша, пабеда будеть наша....
31
5
 
4
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
За Фицо ще говорят други. Мисля, че ще е доста интересно, когато "вълкът-единак" се разприказва, ако въобще доживее да се разприказва. Но това не е проблем на българските евроатлантици. Те ще си имат други грижи.
30
6
 
16
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 месеца
Захарова няма право да пита защото Червената армия не е руска а армия от всички в съветската империя!! И Путин няма нищо общо. Напротив Путин е фашиста.
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В РФ, има ли чист руснак?