Културна нация: 62% не са били нито веднъж на театър, 82% не са били на опера или балет

72% от българите не са посетили библиотека през 2023 г.
232
Културна нация: 62% не са били нито веднъж на театър, 82% не са били на опера или балет
Снимка: БГНЕС

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес.

"За втора поредна година бихме искали да акцентираме върху това, че при увеличаващите се публични финанси в държавния бюджет, всичко, което се създава в рамките на културните дейности, цялостната културна политика трябва да се връща обратно към българските граждани. Резултатите са очаквани. Те повтарят миналогодишните, в които можем да кажем обобщени данни – повече от 60% от българските граждани не участват и не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност", посочи тя.

По думите ѝ това означава, че има наличие на липсващи политики и инструментариум. Когато се приема държавният бюджет, водещо за народните представители и изпълнителната власт в лицето на Министерството на културата следва да бъде българската Конституция, а там има един член, който беше изменен и културата и образованието бяха издигнати като общонационални ценности, отбеляза Андреева в интервю за предаването "Преди всички". Тя напомни и друг текст от Основния закон, който казва, че всеки български гражданин има правото да се ползва от културните ценности и дейности. Това очевидно не се случва, категорична бе Диана Андреева.

Като позитив в обобщените данни тя посочи, че за част от културните дейности, каквото е киното, има спад на неучастието с около 6% на годишна база. По думите ѝ това е най-високият процент от всички културни дейности на участие и активизиране на българските граждани.

За дълбоко субсидираните дейности с публични финанси, като театър, класическа музика, опера, балет – между 60 и 80% е неучастието на българските граждани, за киното е около 55%.

Като причина за неучастие българите посочват високите цени, липсата на достъп в населените места и липсата на свободно време, което се явява най-увеличаващият се проблем, изтъкна още Андреева:

"Българските пенсионери остават отвъд културните дейности. /…/ Има цели области без наличие на част от културните дейности или на всички в най-малките населени места".

Тя е категорична, че публичните финанси в държавата не са достатъчни за културните дейности.

Според Янина Танева от Фабрика за идеи малко от читалищата в страната успяват да се адаптират бързо и адекватно към новите нужди:

"Културата има сила и акупунктурна точка, в която могат, пресичайки се много от съвременните проблеми – социална изолация, психично здраве, културата е една публична инвестиция, която може да развърже страшно много възли на съвсем други полета".

Работим с изключително интересни артисти и общности, които са много щастливи от тази среща между поколения, между града и селото, между култури, защото направо са си различни култури, коментира още Танева. По думите ѝ обаче без национална политика, 1-2 или 3 организации много трудно може да променят сериозните тенденции, като например: "72% не са посетили библиотека. 62% не са били нито веднъж на театър. 82% не са били на концерт на класическа музика, опера или балет".

За да се промени това, трябва да имаме различен подход към инвестициите в култура, категорична бе Янина Танева и добави:

"Мечтая си политиките да бъдат правени така – когато за истинските проблеми на хората бъдат търсени истински решения".

"Има общонационални приоритети и те не могат да бъдат подчинени на политическо дребнотемие, на честа смяна на политическа власт или на партийни игри. Това са политики, които касаят българските граждани и са свързани с поставянето на социокултурните дейности – образование, здравеопазване и култура, като абсолютен приоритет, а те не са в момента. Те претендират, че са, но има много работа, която следва да се свърши", обобщи в заключение Диана Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: театъркултура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Копейките и тук налазиха... Само ще им кажа, че в руските театри се представят главно западни постановки т.е. от западни драматурзи.
116
0
 
3
 
! Отговори
от Стария Несебър преди 4 месеца
В момента президента открива официално Сезон 2024' . Ще има хвалби, обещания за светло бъдеще, а накрая банкет с ядене и пиене на корем. Това представление е платено от нашите данъци. На присъстващите честито !
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Харесва ми как руските драскачи, понеже не знаят друг метод, за да "издигнат" руската културна сцена от която нямат абсолютно никаква представа се чувстват длъжни да принизяват българската такава. А реално нямат никаква представа за какво говорят.
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 113 Избягвам да ги гледам, щото сричат много, те не правят разлика между кино и театър, сигурно сами си ръкопляскат, не знам кой ги е учил... :)))
113
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вчера един приятел се върна от постановка на Големанов, и вика това е таетър на световно ниво, не като посредствените Болшой и Мариински в Русия.
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В България Големанов е на световно ниво, но русофилите са на ниско ниво и не могат да го разберат това нещо. Българиския евроатлантически театър и българската евроатлантическа култура е ценена по целия свят.
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 109 За сметка на нашите пишман кинаджии направили филмите за Левски и Ботев, г-н Устата направи миналата седмица страхотна песен " Джакпота или Ботев" и да ги засрами тия некадърници поне малко.
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 110 "Нито кино имаме сега, нито театър..." Кой беше последния нов театър, на който си бил и последния нов български филм, който си гледал?
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 102 Моите съболезнования, че българската културна сцена не ти е "на нивото". За твое съжаление коментарите ти показват, че тази, която се скъсвал да пропагандираш, ти НИКОГА не си я посещавал на живо, което означава, че и останалите ти "мнения" са чиста нула.
108
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вчера един приятел се върна от Русия, вика това Болшой празен стои, никой не купува билети за Болшой.
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нито кино имаме сега, нито театър... само едни хора, които се мислят за актьори или артисти, дето само в драми участват, щото нема пари за екшъни и се мислят за много велики :)))
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 97Все пак да се радваме че Нетфликс не решиха да направят филми за Левски и Ботев че тогава и двамата щяха да са роми или афроамериканци.Според мен филмите които са направени за Левски и Ботев не са точно кино филми въпреки че са били излъчвани по кината - по скоро са някакви тв филми.
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз веднъж бях на нещо! Не си спомням какво, ама беше много културно!
104
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Вчера даваха Големанов в местния провинциален театър, и билетите се разрпродадоха за 2 часа, народа ходи на театър при демокрацията, окултури се в ЕС и НАТО и купува яко билети за Големанов.
103
0
 
5
 
! Отговори
от Стария Несебър преди 4 месеца
Гледам какво става на улицата ден и нощ на видеокамери със звук. Положението наистина е някак си отчайващо.
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 100 Току що отворих сайта на Балшой театър, първата постановка на която попаднах Дон Кихот, има ДОВОЛНО билети. Верно сте Балшой театър, макар и с ниско качество.
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
фактът, че статията е коментирана показва, че ни интересува и не може да бъде иначе, още през Възраждането в българските читалища са чели книги и са организирали самодейни театрални спектакли - "Многострадална Геновева", "Иванко, убиецът на Асеня".
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не във всички градове има кина.
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 96 А в България и за обикновена пиеса като - в опростачената България има само обикновени посредствени пиеси. Театър, опера и балет има в Русия.
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 94 При бай Тошо съм ходил десетина пъти на кино. Киносалоните се пукаха по шефовете и нормално...нямаше почти никъде видео и видео касети, нямаше интернет. Говоря за 1985-та някъде и нататък. Първия филм на кино обаче си го спомням много добре "Шофьорът" от 1978-*** година. На кино на голям екран да гледаш без ефекти майсторско шофиране. Публиката ахваше при каскадите на Браян О'нийл в ролята на шофьорът. Сега с 20 човека каква атмосфера и емоция ти придават зрителите? Това е като на стадиона.