В Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

Жителите на града се простиха с именития си съгражданин
28 май 2024 13:30, Александър Попов
155
В Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд
Снимка: Coburg.de

Българският цар Фердинанд I се завръща в родината си след 76 години. След смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. сега е изпълнено желанието му да бъде погребан в българска земя. С тържествена служба в Кобург бившият цар е почетен, преди тленните му останки да бъдат пренесени в София.

В понеделник Кобург се сбогува с Фердинанд с църковна служба в църквата „Свети Августин“, на която присъства и посланикът на Република България в Берлин Григор Порожанов.

"Радвам се, че днес, толкова много години след смъртта му, се изпълнява неговото голямо желание и тленните му останки намират своя път към България. Днес ние още веднъж благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец „Врана“ в София", каза кметът Доминик Зауертайг от Социалдемократическата партия на Германия.

Цар Фердинанд не само живее в Кобург в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него. Така например той спасява придворната детска градина, спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на новото Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града.

През 1942 г. той е обявен за почетен гражданин на Кобург. Въпреки че тази чест идва от националсоциалистическата партия, цар Фердинанд се противопоставя на нацистите. Като заклет католик и редовен посетител на църквата „Свети Августин“ той поддържа близки отношения с членовете на еврейската общност в Кобург. Дълго време се съпротивлява да бъде обявен за почетен гражданин и не приема званието лично. Удостоверението за назначаването му е доставено в дома му.

Посланик Григор Порожанов благодари на жителите на Кобург за това, че са съхранили ковчега в продължение на 76 години.

Каква е програмата в България?

Самолетът с тленните останки ще кацне у нас на 29 май в 14 часа и ще има тържествено сваляне на ковчега пред правителствения VIP на Летище София.

Церемонията в парка „Врана“ ще бъде отворена за граждани, като те ще могат да влизат от източния вход на парка – откъм стопанството.

Катафалката ще пристигне в 15.00 часа и ще започне траурното шествие от Главния вход на парка "Врана". На десния завой процесията ще спре и гвардейци ще поемат ковчега на рамо и през шпалир ще достигнат до двореца „Врана“.

В 15:30 часа процесията ще стигне до двореца, където ще бъдат цар Симеон II, царица Маргарита, членове и близки на семейството, както и официални лица. Ще има кратка закрита церемония, след което ще бъде освободен и достъпа на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Фердинанд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
27
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Никакъв цар не е този немски из-р-од! Цялата му фамилия са такива и е логично, че точно българо-мразе'ца атлантик соломон паси докара мадридския мо-ше'ник Симеон обратно, за да довърши делото на дядо си да открадне каквото може от България!
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вън от тук ходете си в Сакс, Кобург и Гота.
18
0
 
26
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
Нежелана е тази персона в България!
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тогавашните евроатлантици са ни натресли чужденец за цар.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Go back Царю честити в.ъшлив фашага :)))
15
0
 
23
 
! Отговори
Другаря Будинов преди 1 месец
Кому бе нужно да се ровят кокалите на един мъртвец? Да, бил е част от нашата история, противоречива личност, изучаваме си я, отдаваме си му нужната почит, обявил е Независимостта ни, но и собственоръчно ни е лишил от Беломорска Тракия, Македония и Зап. покрайнини. Солтенберг обявява, че НАТО ще праща самолети ИМЕННО В СОФИЯ!!! Айде после ми говорете, че никой не иска да затрие страната ни и не сме част от глобален план за ликвидиране на народа ни. Дано се събудим преди да са ни довършили.
14
0
 
21
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
Първу: Бг не е родината на Фердинанд!!! Втору: Абе къде сте помъкнали останките му у наштъ джунгла, бе...???
13
0
 
11
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Настоявам да го погребат на достъпно място в центъра на София.Ще му видим сметката. Но не.Симеон ще го зарови в спалнята си,че да се спази некрофилската традиция на тия османо-фашисти.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и защо го изхвърлят немците?
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чужди граждани и такива от смесени вън от бг!
10
1
 
20
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
България не е дом на Кобургите. Дом и им е Кобург. Тленните останки на тоя Сакскобурготски ром нямат място в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!Срам и позор е,че внукът му Симеон първо продаде ордените му за пет залагания на хазарт,а сега разкарва кокали из Европа. Симеон съвсем полудя!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е българин и няма място в бг. Никаква пенсия не са му обещали а просто е целел България да вземе повече територия и после да стане част от Австроунгария или Германия. Такъв предател няма място в бг. Струва на България няколко национални катастрофи и милиони жертви.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези колко са щастливи, че се отърваха от Фердинанд.
7
1
 
5
 
! Отговори
останките са трупно преди 1 месец
защо е важно тук да се трупат и насъбират монархии . не сме монархия . ердоган ще почне да рови за паши и бейове , да ги носи . ще въздигне сивите вълци и ще затрие йоджалан . Али Агджа ще стане Велик Везир и Паша . А Кърджали ще му се припише посмъртно . Клементина кара с 2 промила и се измъкна . мафия . чарли и кети са за гроба . Рак .
6
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 месец
използвай целият цитат! "за умрелите или добро или нищо освен истината!"
5
20
 
1
 
! Отговори
Европеец с главно Е! преди 1 месец
Добре дошли у дома, Ваше Величество!
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде е Възраждане що не организираха протест срещу тази наглост.Вярно че мъртвите добро или нищо то за Фердинанд добто не може да се каже и затова едно голямо Нищо за България.Момченцето Симеон наричащо се Цар съди България за имоти които никога не са били тяхни и сега ще ни натресе и костите на Фердинанд.Да го направят на прах и да му сложат урната в дома си като искат да му се кланят
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мое ли да плюеме свободно по кoвчега на тоя дето ни докара две национални катастрофи?!?!?!? дедо мони ако така тачеше и баща си....ама то разбираемо... :D
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И никаква официална позиция от държавата... Много жалко!!!!!Пращат ни един душманин на България, а ние сме пас!!!
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само, че тук в България не е негов дом!