В Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

Жителите на града се простиха с именития си съгражданин
28 май 2024 13:30, Александър Попов
155
В Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд
Снимка: Coburg.de

Българският цар Фердинанд I се завръща в родината си след 76 години. След смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. сега е изпълнено желанието му да бъде погребан в българска земя. С тържествена служба в Кобург бившият цар е почетен, преди тленните му останки да бъдат пренесени в София.

В понеделник Кобург се сбогува с Фердинанд с църковна служба в църквата „Свети Августин“, на която присъства и посланикът на Република България в Берлин Григор Порожанов.

"Радвам се, че днес, толкова много години след смъртта му, се изпълнява неговото голямо желание и тленните му останки намират своя път към България. Днес ние още веднъж благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец „Врана“ в София", каза кметът Доминик Зауертайг от Социалдемократическата партия на Германия.

Цар Фердинанд не само живее в Кобург в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него. Така например той спасява придворната детска градина, спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на новото Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града.

През 1942 г. той е обявен за почетен гражданин на Кобург. Въпреки че тази чест идва от националсоциалистическата партия, цар Фердинанд се противопоставя на нацистите. Като заклет католик и редовен посетител на църквата „Свети Августин“ той поддържа близки отношения с членовете на еврейската общност в Кобург. Дълго време се съпротивлява да бъде обявен за почетен гражданин и не приема званието лично. Удостоверението за назначаването му е доставено в дома му.

Посланик Григор Порожанов благодари на жителите на Кобург за това, че са съхранили ковчега в продължение на 76 години.

Каква е програмата в България?

Самолетът с тленните останки ще кацне у нас на 29 май в 14 часа и ще има тържествено сваляне на ковчега пред правителствения VIP на Летище София.

Церемонията в парка „Врана“ ще бъде отворена за граждани, като те ще могат да влизат от източния вход на парка – откъм стопанството.

Катафалката ще пристигне в 15.00 часа и ще започне траурното шествие от Главния вход на парка "Врана". На десния завой процесията ще спре и гвардейци ще поемат ковчега на рамо и през шпалир ще достигнат до двореца „Врана“.

В 15:30 часа процесията ще стигне до двореца, където ще бъдат цар Симеон II, царица Маргарита, членове и близки на семейството, както и официални лица. Ще има кратка закрита церемония, след което ще бъде освободен и достъпа на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Фердинанд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я пОвтори ??!! България не е родината на тоя Педфердинант. Някой тогава, както и днес, си ни е бил заплюл за колонийка.
39
3
 
2
 
! Отговори
ПопаЕчИнге преди 1 месец
39 Ти не си патриарх а ПУТриарх
38
0
 
6
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 месец
"Жителите на града се простиха с именития си съгражданин"... - Да де, ама кoй знае какви сметки се правят за мястото в германската църква.... Използваха удобен случай да се оттърват и да изхвърлят ненужните български останки, били то и с техни корени
37
2
 
10
 
! Отговори
До М0NARCH преди 1 месец
вас ибрикчийте обаче още ви е яд че руснаците попречиха на 26 турски дивизии да влязат и да направят клане като в гърция, пред погледа на "родолюбеца" Стойчо Мошанов.... :)
36
4
 
6
 
! Отговори
Патриарх преди 1 месец
До М0NARCH - Бяха юдеите, които избиха цялата българска интелигенция, не толкова руснаци! Чети и мисли повече!
35
5
 
6
 
! Отговори
ВСИИЧКИ преди 1 месец
До Това е знакВсички масонски знаци са християнски! Нищо не знаеш за масоните, само предразсъдъци!Както и не знаеш за зловещата роля на Русия в българската история и руския геноцид срещу българите д 19 век. Руски *** си ти.
34
6
 
6
 
! Отговори
М0NARCH преди 1 месец
31 Всеки който е българин!Не монголски ме лез а българин!Има дълг да мрази Комунистите и СССР/Русия!Защото 44та подложиха народа на България на геноцид и избиха над 50 000 българи без съд и присъда!По донуси да им откраднат имуществото и земите!!!!ДС Военнопрестъпници!
33
4
 
8
 
! Отговори
Зловещо! преди 1 месец
Сакс Кобург-Гота са с юдейска кръв! Пак ни стъпват на врата юдеи, които ни мразят!
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Български цар", ха ха ха ха...
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Участниците в тая политпародия и троловете им ще бъдат екзекутирани.
30
9
 
5
 
! Отговори
М0NARCH преди 1 месец
България мрази ДС СССР Сталин и болшевишката номенклатура!
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Езвинете, тва нещо във връзка с изборите ли????
28
3
 
8
 
! Отговори
Зловещо! преди 1 месец
Юдео-ционистите за пореден път се подиграват на българите!
27
10
 
3
 
! Отговори
Слава Царю преди 1 месец
България те обича!И мрази ДС и БКП!
26
10
 
3
 
! Отговори
академик Денков преди 1 месец
Негово Величество нашият цар Фердинанд е символ на българо-немската дружба.
25
9
 
1
 
! Отговори
См1ртНаКомунизма преди 1 месец
Това е много добър знак!
24
2
 
8
 
! Отговори
Това е знак преди 1 месец
....масонски. Малцина знаят значението му. Но не носи нищо добро за България.
23
1
 
28
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Синът му не му е разрешавал да стъпи в България заради вината му за 2 национални катастрофи: Междусъюзническата война и Първата Световна. Лично разпоредил първата от тях въпреки Генералния щаб който е бил против. Лично подписал съюза с Австро Унгария която е истиската му родина. Ние отново пишем грешна история. Цар Борис е бил умен и уважаван политик. Сегашните още нямат измерител.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това е занаково, че скоро България пак ще има национална катастрофа и ще губи територии
21
25
 
1
 
! Отговори
академик Денков преди 1 месец
Поклон! Дълбок поклон пред тези свети мощи! Ние всички българи ще посрещнем нашият любим цар Фердинанд с "Добре дошъл на българска земя!" След цели 76 години. България те очаква!