Милошев за работната ръка по морето: Положението е много зле

Цената на труда не е най-големият проблем
30 май 2024 09:10, Нели Христова
109
Милошев за работната ръка по морето: Положението е много зле
Снимка: БГНЕС

В България липсва работна ръка – въпреки че има безработни, въпреки че има бежанци, а за летния туристически сезон, положението е много зле. Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Туризмът търси 27 хиляди работници. Внасянето на работна сила от Европа е трудно, тъй като България не е най-скъпият пазар на стария континент. Страната ни вече не е атрактивен пазар и за работници от Молдова и Турция, откъдето доскоро имаше интерес.

Тенденциите, които се определят от посредниците на потоци на работна ръка, тази година са Бангладеш, Непал, Киргистан.

Ако някой си мисли, че вкарването на работници от тези страни е по-лесно от наемането на българи, се лъже, подчерта министърът.

Процесът е дълъг и той не решава проблемите, които сега съществуват. Необходимо е дуално обучение, издигане на престижа, каза още Милошев пред бТВ тази сутрин.

Според Милошев цената на труда не е най-големият проблем. Работодателите са готови да дават много високи пари, за да има осигурен персонал, особено по време на летния туристически сезон, каза министърът.

Когато нещо е дефицитно, то струва скъпо. За този сезон бизнесът е готов да увеличи с поне 20% заплащането на всички професии в туризма, съобщи Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Старите хора 50+ работят до края, но бавно се преселват на оня свят. Тези под 50г масово са пазачи на дивани. Хасене въведи данък 1000 лв на година за всеки който ни учи ни работи, ще събереш 1 милиард лева.
80
2
 
30
 
! Отговори
Един Българин преди 3 месеца
Като много работодатели , хотелиерите и ресторантьорите могат само да мрънкат! Едно пиле с ориз му струва 1лв да го направи, а преди 2г го предлагаха юни за 18лв. Още 1лв за сервитьора и още 1лв за готвача това са 500% печалба или 15лв. Ако го пусне за 10 лв, ще има запълнени и 20тте маси и ще печели по 140лв на час, а не само 15лв, но как да го обясниш това на мут-ри като Бойко Пеевски и "техните хора"? ВИЕ не знаете как да правите бизнес, защото сте крадци като Тиквун. Това е проблема!
79
0
 
26
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 3 месеца
Ахахаха ша са опраим , чакаме китайци сомалийци и други извънземни за работа ... йхаххаха пляс пляс *** и.т.н. ..... хаххаха
78
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И то в коя СФЕРА , положението НЕ Е ЗЛЕ ?
77
1
 
18
 
! Отговори
Правият отдясно преди 3 месеца
До Владимир Илич Лелин Товарищ, ще експропирираш на баба си хвърчилото. Те тези хотели и манифактури са точно на такива експропиратори като тебе.
76
2
 
6
 
! Отговори
Роберто преди 3 месеца
До АзъКанъАзъ7112136860 Братле, глеам те вчера, как си се разплул насред улицата като някакъв махараджа и леко си си повдигнал рокличката, за да ти пълзаят мравки по чучурчето.
75
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нямам думи. Българският ресторантьор / хотелиер предпочита нулев сезон, наместо да разделя печалбата с работниците си. Докъде я докарате от алчност.
74
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблемът не бил в заплащането? Ами намалете го това заплащане. Стига сте се оплаквали, че ви излиза скъпо да наемате работници. Намалете заплатите и няма да ви е скъпо. Ако не наемате никой, направо ще ви излезе без пари. Успех.
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не бяха ли от Киргизстан тези, които направиха атентата в Москва?
72
16
 
6
 
! Отговори
Владимир Илич Лелин преди 3 месеца
Мдаа, пролетариата е взел да се осъзнава, дано поправи глупавата грешка на родителите си, дето подскачаха на сините митинги на Орлов мост в София. Още е раничко, има време до пълното потъване, но горе-долу се движим в правилната посока! Ще се експроприират и хотелите по морето, не само манифактурите по градовете. Времето наближава!
71
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека да аплодираме министъра, който откри топлата вода. Ще става все по-лошо, но "бизнесмените" по крайбрежието си го заслужават. А работна ръка за нова "подпорна стена" на плажа има ли?
70
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако заплащахте адекватни и достойни заплати, ако отношението ви и условия на работа биха били коректни, нямаше да го имате този дефицит. Всеки бере плодовете на действията си, а факта че това не сте го предвидили, говори за това колко недалновидни сте, неуважаеми "бизнесмени". Демографската криза в България, за която такива като вас имат водеща вина, ще ви научи най - добре.
69
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблема е нема роби за рака да работи
68
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имам един въпрос към търсещите работна ръка за българския туризъм. На какъв принцип цените за услуги по българското крайбрежие са същите, или дори надвишават тези на запад, а заплащането е в общият случай поне два пъти по ниско ?
67
0
 
31
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
До Давам 5000лв заплата === Ще ти предложа английски и испански език, бял мъж 180 см/ 80 килограма на 46 години. 8 часов работен ден и задължителна обедна почивка от един час без "ама има много клиенти и няма време за почивки". Като не ти отърва си търси сомалийци или непалци, може и таджикистанци. Все тая :)))
66
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Толкова няма кадри, че дори и за министър трябва да се слага човек, който няма нищо общо с туризма.
65
8
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Малка,да не кажа никаква разлика между Милошев и Милошевич.Милош не е българско име.
64
0
 
25
 
! Отговори
Ганьо Цончев преди 3 месеца
И по-зле ще става, след две години пък ще липсват още повече. Бг работодателя не дава пари, не осигурява на реалните доходи не се спазва работното време. Това са само част от причините, за да няма работници. Другата е демографската криза, лошото управление последните 20 години. Българина сега е на тема точене на социалната система на европейски държави.
63
0
 
36
 
! Отговори
Крундел преди 3 месеца
даа, идва момента, когато и да даваш много пари за дадена "работа" няма кой да я работи, защото в повечето случаи се оказва, че "многото пари" са за 15-16 часов работен ден всеки ден и ако ги приложиш към нормален 8 часов работен ден се оказва, че всъщност не са много пари, а специално тия, които не плащат трационно последните заплати и гонят персонала с бой на края на сезона няма да намерят балами, е непалци може и да излъжат евентуално един път, ама те са ножари и ще има аварии...
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кои са тез рАбатадателий , ний знаем ипо зимните ,и планинските , и по Чарнаморието нЕколкостотин неграмотници -нито учили ,нито искат нещо положително да научат ,но с вИлики претенции да са учили и научени тези , които наемат да им слугуват ,а "високите" възнаграждения може да ги вземете в Минстерството да си увеличите "скромните" заплатки .Да , има свестни работодатели ,но покрай сухото ,гори и мокрото 1На всички е ясна картинката ,тъй ,че спрете с ала- балистиките