Милошев за работната ръка по морето: Положението е много зле

Цената на труда не е най-големият проблем
30 май 2024 09:10, Нели Христова
109
Милошев за работната ръка по морето: Положението е много зле
Снимка: БГНЕС

В България липсва работна ръка – въпреки че има безработни, въпреки че има бежанци, а за летния туристически сезон, положението е много зле. Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Туризмът търси 27 хиляди работници. Внасянето на работна сила от Европа е трудно, тъй като България не е най-скъпият пазар на стария континент. Страната ни вече не е атрактивен пазар и за работници от Молдова и Турция, откъдето доскоро имаше интерес.

Тенденциите, които се определят от посредниците на потоци на работна ръка, тази година са Бангладеш, Непал, Киргистан.

Ако някой си мисли, че вкарването на работници от тези страни е по-лесно от наемането на българи, се лъже, подчерта министърът.

Процесът е дълъг и той не решава проблемите, които сега съществуват. Необходимо е дуално обучение, издигане на престижа, каза още Милошев пред бТВ тази сутрин.

Според Милошев цената на труда не е най-големият проблем. Работодателите са готови да дават много високи пари, за да има осигурен персонал, особено по време на летния туристически сезон, каза министърът.

Когато нещо е дефицитно, то струва скъпо. За този сезон бизнесът е готов да увеличи с поне 20% заплащането на всички професии в туризма, съобщи Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
30
 
! Отговори
ХотелиерРесторантьор преди 3 месеца
Много е зле положението със стафа ! Мързи ги да бачкат, не знаят езици, не искат да ги гърбят извънредно, искат заплати над минималната, искат да имат цял един ден почивка седмично, искат реални осигуровки...така не може...Милошеф, направи нещо !!!
60
6
 
13
 
! Отговори
Осман паша преди 3 месеца
От как съм ви оставил на самотек първо спряхте да се размножавате а сега и мpeтe кат пилци сами!
59
0
 
10
 
! Отговори
Алов преди 3 месеца
Важно е да сме живи и здрави
58
1
 
37
 
! Отговори
Ол инклузив преди 3 месеца
Как няма да е зле положението ? Целия туристически бизнес по морето се управлява от мутри и престъпници ! Заплатите които дават са мизерни, осигуровките на половин работен ден, последната заплата изобщо не я дават, карат персонала да работи извънредно без допълнително възнаграждение...как няма да е зле ?
57
0
 
13
 
! Отговори
До 53-ти преди 3 месеца
Ами какъвто го искаш синко.Плащаш и получаваш.
56
3
 
10
 
! Отговори
Индокитаеца преди 3 месеца
Много е важно от коя точно каста ще се вкарват новите работници.Те там са на касти.както в България.Само че в БГ-то долната каста се светна и избяга зад граница,а ,,богопомазаниците" от БКП останаха по селата и чакат някой да им работи...Голяма грешка.Вкарайте руснаци,те ще ви ,,оправят".И вас,и жените ви и дъщерите ви.Так ....по съвецкому.
55
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По морето искат с трици да ловят май-му-ни. Засега хващат украинки и украинци. Ама те явно не са от най-големите работяги
54
21
 
2
 
! Отговори
Давам 5000лв заплата преди 3 месеца
Какво ще ми предложат кандидатите за тия пари ????
53
2
 
10
 
! Отговори
До 50 преди 3 месеца
Че то при КОМУНИСТИТЕ Виденов и Станишев не бегаха младите в чужбина....
52
16
 
2
 
! Отговори
Ако ти дават преди 3 месеца
5000 лв заплата, ти какво ще предложиш за нея...
51
0
 
14
 
! Отговори
Марко преди 3 месеца
Този е ученик на пишман експерта по туризъм проф. Румен Драганов самозванеца-Д.С. агент Владимир от Комитета по Туризъм.И както се случва често ученика е надминал учителя си.Не е тъпо парче като министърката Николинка Калинка с красива визия обаче
50
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да благодарим на ГЕРБ-ДПС за това че младите избягаха заради мизерни заплати и сега няма кадри...
49
8
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 3 месеца
Кой ша ти плаща девет месеца ако не работиш бе.....
48
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
за бг робовладелец е непонятно как при наличние на толкова неработещи един не му се върза, все едно от полето ги събира или по дърветата растат само за негова злоупотреба !
47
0
 
15
 
! Отговори
Вождове много преди 3 месеца
Индиенци малко
46
0
 
25
 
! Отговори
мда преди 3 месеца
Освен ниско заплащане и лъжи, с които изгониха работниците в други държави, проблем е осигуряването и това че е сезонна работа. Имам позната, която работи в Гърция, вярно по-дълъг е сезонът, но за останалите, 3-4 месеца й плащат от борсата. Тук законът е, че оставаш без работа и пари и без осигуровки след 3 месеца сезон. Това трябва да обмислят, иначе само ученици ще им се връзват. и други познати имам, завършват и колеж по туризъм, но след изкарване на зима без работа се преквалифицират
45
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
нали украйнки щяхте да взимате какво стана
44
0
 
34
 
! Отговори
Хора преди 3 месеца
Не само по морето и в София собственици на хотели и то 4* и 5* също лъжат и плащат малко, затова няма персонал. Рецепционист с 12часов работен ден на месец взима 1600-1700лв.Такаче грабежа не е само по морето...
43
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами за четири месеца летен сезон,едва ли ще се намерят много будали които да си зарежат работата и да дойдат на морето да заработват,варианта е давате заплати с които хората да могат да се издържат през останалото време или казано минимум две средни за страната-3500-4000 хиляди лева!
42
0
 
18
 
! Отговори
До 41 преди 3 месеца
Бандити , мутри и политици са все едни и същи екземпляри