Младите посочват като стартова желана заплата 4300 лв. след данъци

89% виждат реализацията си в България
7 юни 2024 12:55, Петър Бойчев
428
Младите посочват като стартова желана заплата 4300 лв. след данъци
Снимка Пиксабей

За втора поредна година агенция за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You проведоха национално-представително проучване през м.май 2024г. за тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план, пише Фокус.

Резултатите показват, че огромното мнозинство (89%) виждат професионалното и личното си развитие през следващите 5 години в България. Освен това все повече млади хора предпочитат да работят за български работодател (45% - с 5% повече спрямо миналата година). Те смятат, че у нас могат да получат по-добри шансове за кариерно израстване и да открият работа, която е по-близка до личните им интереси. Преобладава мнението, че чуждестранните работодатели наемат в България повече изпълнителски позиции, докато българските фирми търсят повече идейност и дават шанс за креативност в работата.

Освен адекватното заплащане като мотивиращ фактор все повече хора посочват добрият баланс между работа и личен живот, поставяйки го една позиция по-нагоре в сравнение с миналата година и измествайки приятелската работна среда от второто място.

Младите българи до 35-годишна възраст са много по-склонни да разчитат на собствени сили - 74% казват, че сами носят отговорност за успешното си развитие в кариерата, а 49% посочват, че са готови да жертват от личното си време за професионалната си реализация. Над 60% от анкетираните определят опцията за работа от вкъщи като изключително важна. Повече от половината респонденти смятат, че у дома са по-продуктивни отколкото в офис, което с 8% повече от резултатите от проучването на същия въпрос през 2023г.

Младите хора на възраст 18-35 г очакват работодателите и Държавата да се разберат за работещи начини за постигане на адекватно заплащане (общо 80%). Те знаят какво очакват от работодателите си и ценят труда си – месечна заплата от 1200 лв определят като твърде ниска, за да започнат работа, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4300 лв (след данъци). Прави впечатление, че очакванията на жените по отношение на заплащането са средно между 27% по-малки от тези на мъжете.

Все повече от анкетираните твърдят, че биха се завърнали да живеят в родния си край, ако им бъде предложено адекватно работно място (51%). Половината от запитаните планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители. Увеличaва се и процентът на младите, които твърдят, че предпочитат да са създатели на съдържание/публични личности пред работа на заплата (45%) или пред развитие на собствен бизнес (38%).

Най-сериозните очаквания към Държавата са за изграждане на позитивен имидж на страната, постигане на икономически растеж и добро качество на живот. 60% от хората под 35 години са видимо по-готови да поемат лично отговорност и да се нагърбват със задачи извън тясно личния си интерес и смятат, че могат лично да допринесат за развитието на България, но липсва обща кауза, която да ги обедини.

По отношение на личния си живот 71% от анкетираните споделят, че искат да имат дете в следващите 5 години и като основни фактори за решение да станат родители посочват фактори като доверие в човека до тях (42%) и наличие на дом/жилище (38%). В личен план финансовите въпроси са много под нематериалните измерители на щастие. 62% определят като най-важно да имат "обичан човек до себе си“, 45% поставят родителството на първо място, здравето е най-голям приоритет за 43%, а финансовата стабилност е най-важна за 38% от анкетираните.

Цялото социологическо изследване ще се представи на форума "Кариера и живот“ на 14 юни в НДК - най-успешният кариерен форум за българите по света и у нас. На форума в столица се очакват над 1000 посетители и десетки компании, които ще търсят своите нови служители на място.

Проучването е проведено сред 500 мъже и жени на възраст 18-35 години, балансирани, спрямо национална представителна извадка по пол, възраст, местожителство и размер на населеното място и се реализира със собствени средства на агенция JTN. Теренната работа е била в периода м.май, със собствен онлайн потребителски панел JTN Panel, по методологията CAWI (Computer Assisted Web Interviewing).

Всички набрани данни са верифицираци с технологично-аналитичния метод Field Detective, собствена разработка на JTN и водеща система в сферата на CAWI проучванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


428
Още от Общество
Климатичните промени засилват бедността и убиват милиард души
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
363
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Единственото условие срещу тия 4300 е да почнеш на 2000лв, след 3 месеца ги правим на 3000лв ако се справяш, след още 9 месеца като те обучим ти давам 4300 и работиш сам. Високотокови инсталации! Кой иска да се катери с мен по стълбове в полето?
362
0
 
8
 
! Отговори
Бай Шиле - енженеро преди 3 седмици
До какво може да - Здрав гръб и желание да се научи. Ако си работодател на място не търсиш друго от един млад човек. Преди 35г като почнах работа нямах опит, имах здрав гръб и желание да се уча. Разликата с днес, е че тогава бях под наем за 40лв, на месец за храна харчех 20лв и тока, водата и другите ми разходи бяха към 15лв, а заплата беше 135лв. Всеки Петък и Събота ходехме с компания на малките 5 кьошета да ядем пилешка кавърма с бира! Апартамента на 800м от Министерски съвет го взех за 27хил
361
7
 
1
 
! Отговори
Майкъл до 362 преди 3 седмици
Чичак ти кфо можеш да предположиш за тези пари? Гледаи си теб си и не гледаи ние младите кфо можем да предположим.
360
2
 
8
 
! Отговори
какво може да преди 3 седмици
предложи един млад човек за тези пари?
359
9
 
7
 
! Отговори
Майкъл преди 3 седмици
Тук са интервюрали само абитюренти от некви малки гратчета. Във София пот 6 хиляди лева нето никои няма да се хване. Аз туку 6то заварших средно и пот 6К 6те ме хванат за да не казвам кфо. Няма да им работя за пот 6К.
358
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че те останаха ли млади? Според сайта на НСИ миналата година сме били 6.7 млн, тази година сме 6.45млн догодина ще сме 6.24млн. Или средно с по 200-250 хил. на година се топим. Няма значение какво искат младите щото те така или иначе няма да останат. Очевидно тая страна ще съществува още 20-тина години и после който е останал тук от инат или не знам и аз що, ще избира дали да е Турчин, Грък, Сърбин или каквото кажат великите сили.
357
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Германия - от всичко, което си написал, само това с детските пари и хубавите пътища е вярно. Всичко друго са мечти. Животът в Западна Европа е много скъп. Не се заблуждавайте. Храната в Германия е скъпа. Най-евтините чушки са 3 евро за килограм. Това е наистина минимумът. Не слушайте лъжите на този и онзи. Убедете се лично. Или поне попитайте човек, който от дълго време живее в Западна Европа, а не някой турист, и на когото вярвате.
356
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До анонимен 354 - Да в Германия средната заплата е 2300 евро, НО в Германия дават 250 евро на месец за дете, в Германия храната струва със 70% по евтино от Българската, в Германия тока струва 0.25% от Българския, в Германия почти всички граждани са здравно застраховани и плащат между 5 и 20 евро на ГОДИНА за лекарства, ти колко плащаш? В Германия пътищата са хубави и колите не се разбиват често, в Германия имат синдикати по почти всички ползват 30-35 дни платен отпуск. Не се мери с Германия!
355
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичките тия дето обясняват на тоя с детето да не го праща на уроци - личи си че сте от някое село. При вас има 1 училище стига да вземе матурата детето ще запише 8-ми клас. В София обаче имаме повече от 1 училище и тук ако детето не вземе матурата с висока оценка отива в някое забутано квартално училище с тъмни субекти и наркомани. Та оценката от матурата в София може да е въпрос на живот и смърт за някои деца. Така че 4300 не стигат за нищо в София. За село може и да са пари, галоша е евтин!
354
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При 5300 лева брутна заплата, остават 4305 лева нето, което е 2201 евро брутна заплата.
353
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Новина от Карлуково: - Гласувахме за Карлуковичанин, който направи печатница за пари и всички живеещи в Карлуково сега ги използват по магазините!
352
2
 
8
 
! Отговори
от КАРЛОВО преди 3 седмици
ПО ТРОТОАРИТЕ, В ГРАДСКИЯ РЕЙС НЕ МОЖЕШ ДА ВИДИШ МЛАДИ > всички препускат някъде с колите си > В 9, 10, 11 ЧАСА ЗНАЧИ НЕ СА НА РАБОТА > с какви пари ?!
351
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
4300 лв. нето. Т.е. 2200 евро нето. В една Германия при около грубо 35% данъчно-осигурителна тежест, това отговаря на една брутна месечна заплата около 3400 евро. Такава заплата - над 40 000 евро годишно - дори за Германия не се среща под път и над път. Това са стартови заплати само на някои професии - лекари, инженери, юристи и т.н. Примерно един социален работник с висше образование не може да ги вземе тези пари. Личи си, че младите хора в България изобщо нямат представа как изглежда светът.
350
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"До Анонимен 340, мухъл, всички, които искат да постигат много ТРЯБВА да ходят на уроци! Щом твоето не ходи НЕ Е СТОКА! Провал. Нищоставащ!!! Като теб! Нещастница!" - С най-приятелски тон Ви казвам - отглеждате неандерталец. За рисуване да не говорим. За времето, което прекарвате напред-назад да го развозвате като чувал с картофи по уроци щяхте да го изучите и да изядете 20 помагала по БЕЛ и математика с кориците, но явно и Вие сте толкова на ти с математиката за седми клас колкото и отрочето Ви
349
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Леле за три месеца ли това ?
348
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Не е беден този, който има малко, а този който иска много" е казал Сенека, но с това не искам да критикувам хората, които искат високи заплати или не им се работи. Всъщност, работата в модерния и вид започва от около 200 години и може да се каже, че е напълно неестествено състояние за човешкия род.
347
2
 
10
 
! Отговори
Искат да получават.. преди 3 седмици
Не искат да дават.... Нема как да стане
346
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хахаха, явно детето ти е кухо като гъдулка и мързеливо!!! Никакви частни уроци няма да му помогнат! Вместо това му кажи да си сяда на *** и да почва да учи, а ако не може, да се ориентира към някоя бачкаторска професия!
345
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 340, мухъл, всички, които искат да постигат много ТРЯБВА да ходят на уроци! Щом твоето не ходи НЕ Е СТОКА! Провал. Нищоставащ!!! Като теб! Нещастница!
344
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Личи си, че по-голямата част от хората, които пишат, че младите са прави в исканията си и че трябва да ходят на запад, където ще ги оценят, нямат ни най-малка представа колко е трудно в която и да е западна страна. И че никой никъде не се интересува от това, колко искаш и какво си завършил, а само какво можеш да правиш и каква ще е ползата от уменията ти, измерена в пари! Но блажени са верующите, дето се вика!