Младите посочват като стартова желана заплата 4300 лв. след данъци

89% виждат реализацията си в България
7 юни 2024 12:55, Петър Бойчев
428
Младите посочват като стартова желана заплата 4300 лв. след данъци
Снимка Пиксабей

За втора поредна година агенция за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You проведоха национално-представително проучване през м.май 2024г. за тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план, пише Фокус.

Резултатите показват, че огромното мнозинство (89%) виждат професионалното и личното си развитие през следващите 5 години в България. Освен това все повече млади хора предпочитат да работят за български работодател (45% - с 5% повече спрямо миналата година). Те смятат, че у нас могат да получат по-добри шансове за кариерно израстване и да открият работа, която е по-близка до личните им интереси. Преобладава мнението, че чуждестранните работодатели наемат в България повече изпълнителски позиции, докато българските фирми търсят повече идейност и дават шанс за креативност в работата.

Освен адекватното заплащане като мотивиращ фактор все повече хора посочват добрият баланс между работа и личен живот, поставяйки го една позиция по-нагоре в сравнение с миналата година и измествайки приятелската работна среда от второто място.

Младите българи до 35-годишна възраст са много по-склонни да разчитат на собствени сили - 74% казват, че сами носят отговорност за успешното си развитие в кариерата, а 49% посочват, че са готови да жертват от личното си време за професионалната си реализация. Над 60% от анкетираните определят опцията за работа от вкъщи като изключително важна. Повече от половината респонденти смятат, че у дома са по-продуктивни отколкото в офис, което с 8% повече от резултатите от проучването на същия въпрос през 2023г.

Младите хора на възраст 18-35 г очакват работодателите и Държавата да се разберат за работещи начини за постигане на адекватно заплащане (общо 80%). Те знаят какво очакват от работодателите си и ценят труда си – месечна заплата от 1200 лв определят като твърде ниска, за да започнат работа, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4300 лв (след данъци). Прави впечатление, че очакванията на жените по отношение на заплащането са средно между 27% по-малки от тези на мъжете.

Все повече от анкетираните твърдят, че биха се завърнали да живеят в родния си край, ако им бъде предложено адекватно работно място (51%). Половината от запитаните планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители. Увеличaва се и процентът на младите, които твърдят, че предпочитат да са създатели на съдържание/публични личности пред работа на заплата (45%) или пред развитие на собствен бизнес (38%).

Най-сериозните очаквания към Държавата са за изграждане на позитивен имидж на страната, постигане на икономически растеж и добро качество на живот. 60% от хората под 35 години са видимо по-готови да поемат лично отговорност и да се нагърбват със задачи извън тясно личния си интерес и смятат, че могат лично да допринесат за развитието на България, но липсва обща кауза, която да ги обедини.

По отношение на личния си живот 71% от анкетираните споделят, че искат да имат дете в следващите 5 години и като основни фактори за решение да станат родители посочват фактори като доверие в човека до тях (42%) и наличие на дом/жилище (38%). В личен план финансовите въпроси са много под нематериалните измерители на щастие. 62% определят като най-важно да имат "обичан човек до себе си“, 45% поставят родителството на първо място, здравето е най-голям приоритет за 43%, а финансовата стабилност е най-важна за 38% от анкетираните.

Цялото социологическо изследване ще се представи на форума "Кариера и живот“ на 14 юни в НДК - най-успешният кариерен форум за българите по света и у нас. На форума в столица се очакват над 1000 посетители и десетки компании, които ще търсят своите нови служители на място.

Проучването е проведено сред 500 мъже и жени на възраст 18-35 години, балансирани, спрямо национална представителна извадка по пол, възраст, местожителство и размер на населеното място и се реализира със собствени средства на агенция JTN. Теренната работа е била в периода м.май, със собствен онлайн потребителски панел JTN Panel, по методологията CAWI (Computer Assisted Web Interviewing).

Всички набрани данни са верифицираци с технологично-аналитичния метод Field Detective, собствена разработка на JTN и водеща система в сферата на CAWI проучванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


428
Още от Общество
Климатичните промени засилват бедността и убиват милиард души
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
343
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Каймакът с умните и кадърните напуснаха отдавна тази ширини с останали предимно умствено ненормални умопобъркани старци. Младите в България са обреченни да са вечни безропотни слуги ." - Не слагайте всички под общ знаменател, познавам стотици програмисти, инженери, архитекти, строители набор 88-94 които стоят в България заради България и българите. Работят или за западни фирми или са със собствен бизнес. Въпроса не е кой е умен, кой кадърен, а кой иска да вземе и кой иска да даде на родината.
342
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"4300 не стигат за нищо" - е, ти ако искаш и можеш да си го позволиш - детето си и на тенис уроци лично при Малеева да го водиш. Не е никак евтино. И после ще кажеш - ми те 4200 не ми стигат. Живееш нашироко струва ми се. Няма лошо, но не се оплаквай! Държавата ти е осигурила безплатно образование за детето. Частни уроци - това е екстра, която всеки сам си финансира при толкова известен учител, чийто хонорар може да си позволи да плати.
341
0
 
7
 
! Отговори
Ние сме си добре преди 3 седмици
Който иска много - терминал 1,2,3....вижте нециганите в Лондон как забогатяха бързо,...
340
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Калоян Абе стига фантазира за 3-стайни по 3000 долара. В центъра на София беше 500 долара квадрата в описаните от теб години. Малък 2-стаен беше 25 000. Чакай и аз да напиша как купих 200 апартамента за по 1 долар тогава!!!
339
1
 
3
 
! Отговори
Петър Илиев преди 3 седмици
В добавка сигурно ще искат и да пуснат на шефа си ! Тогава може и 5000 лв, но за най дащните !
338
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Каймакът с умните и кадърните напуснаха отдавна тази ширини с останали предимно умствено ненормални умопобъркани старци. Младите в България са обреченни да са вечни безропотни слуги .
337
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Имам дете 7ми клас дето сега ще е на матури. Ходи на уроци по Математика и Български 2 пъти седмично и на уроци по рисуване 2 пъти седмично. Между 50 и 60лв на ходене се дават." - от мен да знаете, щом в седми клас се нуждае от уроци по математика и български - не е стока. Заменете го за 2 oвцe и едно яpe, от тях поне ще имате полза.
336
1
 
6
 
! Отговори
До Плевен, 333 преди 3 седмици
Жената ли го възпитала така, или е от новия световен ред на евразийците?
335
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Все повече от анкетираните твърдят, че биха се завърнали да живеят в родния си край, ако им бъде предложено адекватно работно място (51%)." - Да не лъжат! Има десетки хиляди провинциалисти работещи дистанционно, но висящи в София.
334
2
 
7
 
! Отговори
ПП+ВЪЗРАЖДАНЕ+ЧЕРЕП преди 3 седмици
2020, ПРЕДИ 4 ГОДИНИ, ТЕ НАЛИ ВИ ОБЕЩАХА ПРОМЯНА И ЩЕ ЕИ ПЛАЩАТ ПО 10 000....ТЪРСЕТЕ СИ ГИ
333
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
4300 не стигат за нищо. Имам дете 7ми клас дето сега ще е на матури. Ходи на уроци по Математика и Български 2 пъти седмично и на уроци по рисуване 2 пъти седмично. Между 50 и 60лв на ходене се дават. Или 320лв на седмица ми отиват там, ако го сметнем на месец са 1300лв само за уроци. За закуски, учебни материали итн на месец са още към 200-250лв, за дрехи към 100-150, за храна към 350лв. или само за детето на месец издръжката е 2 бона. Не слагам бензина за возене на и от уроци!
332
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако не получат такива заплати ЕС им ги дава+ редица социални помощи- в смисъл евтини карти за пътуване в градски транспорт, социални квартири, помощи при безработица, енергийна бедност, а работодатели много скоро няма да могат да внасят роби от Индокитай- такова решение остава да се приеме в ЕП на още едно гласуване! В ЕС започват люта битка с нелегалните мигранти и подбиването на цената на труда!!!
331
0
 
21
 
! Отговори
от Плевен преди 3 седмици
Синковеца, а той на 17 юни става на 21 г., сега студент, мързел класически, човек който абсолютно нищо не може да прави, даже и да си разреже един домат, та той също иска заплата от 4-5 хил. съм с 2015 лева, или 1813.50 лева чисто. Имаме пчелин от 285 пчелни семейства, но той не идва да ни помага, иначе устата не му млъкват за пари и още пари! Е, от къде да ги взема тези пари? Един ден съм готов всичко да даря или на Църквата или на някои деца без дом които са живели цял живот по сиропиталищата.
330
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Младите искат в заплатата да влиза и един наем, както е на запад! Свърши времето дето всички имаха апартамент. Сега пак 80% от възрастните имат имот, но 60% от младите са с ипотека или наем.
329
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво да правят... Надяват се да си поживеят малко преди края.
328
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами не е много ако не живеят при мама и тате. 1000лв ипотека, 1000лв разходи за кола, ток, парно, телефони, интернет, ток, вода, бензин итн. трябва да спестяват по 1000лв на месец та след 5г да могат да направят апартамента годен за живот с някакъв нормален ремонт щото сега един ремонт е 60к и остават 1300лв за храна, лекарства, деца, дрехи и почивки. Жената ако е в майчинство 4300лв даже няма да стигнат. Хем искаме да борим демографска криза, хем не искаме да даваме заплати.
327
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никакви дипломи, магистратури, личностни развития и пр., не ви трябват ако живеете в България. Не си давайте парите за абсолютно нищо. Това е единият път към успеха. Другият е терминал 1.
326
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И ко моот да рабтят за тея паре?
325
3
 
7
 
! Отговори
Мешерето преди 3 седмици
Пърдящи заплатаджии на държавна *** и пенсионно сакати с по 3800лв и пенсия и заплата се подиграват на нашите деца ,че искали заплата 2100 евро.Скоро,скоро...
324
4
 
5
 
! Отговори
До 322 преди 3 седмици
През дългия си стаж съм работил по десетки софтуерни проекти. В момента разработвам система за мониторинг на роботизирани складове, по-специално слоят отговорен за метриките, агрегирането на техните стойности във времеви интервал. Роботите са много и всеки има различни параметри и сензори. Започнах работа на 18 години, още първи курс във ФМИ София. Никога не съм работил по софтуер свързан с хазартния бранш.