Градушката предизвика жестоки щети, но защо българинът не се застрахова?

Нина Колчакова: Има голямо непознаване на застрахователните продукти
Обновена: 14 юни 2024 12:55 | 14 юни 2024 11:55, Красимир Ангелов
168

Щети за милиони нанесе мощната буря с градушка, която падна в последните няколко дни в някои райони в Северна и Южна България.

"Климатът вече не ни изненадва. Всички щети, които природните бедствия нанасят, единственият начин човек да възстанови щетите е застраховането. Това е механизмът - срещу плащане на символична премия прехвърляш риска към застрахователя. В България доста изоставаме в застраховките", коментира генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова в "България сутрин".

Тя съобщи, че има голямо непознаване на застрахователните продукти и хората смятат, че застраховките са скъпи. Други търсят най-евтините застраховки.

"Трябва да се търси застраховката, която точно покрива риска, от който се притесняваме. Би могла да се сключи застраховка за стоки на склад. Застрахователят ще попита имате ли противоградови мрежи, имате ли охрана", каза Колчакова за Bulgaria ON AIR и допълни, че колективните застраховки се срещат доста рядко.

"Доста по-често има щети по автомобилите, затова хората вероятно си мислят, че трябва да вземат превенция. Но хората не се замислят, че ако се случи щета на имота, тя е много по-трудно поправима. Ще ни трябват повече средства, има повече разправии. По-чести стават щетите по домашното имущество", подчерта Колчакова.

Гостът изтъкна, че всеки, който желае да се застраховка, трябва да поговори с експерт и да каже на какви въздействия е изложен имотът му. Не всички полици покриват всички рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от Страната
Липсата на лични лекари достига критично ниво
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
11
 
! Отговори
НАТО преди 3 седмици
Няма да стреляте по градушките ей! Докато има земеделие в България е забранено д се стреля по градоносни облаци! Като останете без никакво земеделие може и да разрешим!
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българинът не се застрахова защото после не му изплащат премия или в малък размер.
33
1
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Защото българските застрахователи са мутри, дебеловрати и без якички! Лесно ти прибират парите, но когато трябва да те обезщетят, докарват от 10 реки вода, за да те удавят!!!
32
0
 
28
 
! Отговори
Ангел преди 3 седмици
Истината е че нашите застрахователи много обичат да взимат пари , но не и да дават. Застраховах апартамента от наводнения , природни бедствия , пожар и т.н. Комшията ме наводни и.....застрахователя даде 380 лв за щетите. На мен за пълно възстановяване на щетите ми излезе 2200 лв. Оттогава спрях да се застраховам , щото е все едно. Пари няма.....
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде пак хората виновни, че държавата не си е на мястото... ц ц ц ц то не беше наглост, не беше чудо!
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама какво сте платили досега?! Мотаете хората и не оценявате коректно! Никой не ви вярва! Покажете един пример за адекватна намеса на застраховател при градушка!
29
2
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Ами защото тия застрахователи много мамят. И да си застрахован, после провеждат собствено разследване с месеци, оценяват щетите на занижени цени и изплащането става след години. Пример: моя позната и изгорял апартамента навремето. Имала пълна застраховка. Бялата й техника била Miele, имало и доста скъпа черна техника. Маркови дрехи, всичко било застраховано. След няколко години и дали 8 000 лева :))) Смееше се докато ми разказваше как са се изгаврили с нея :)))
28
0
 
22
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 седмици
Всички застрахователи са едни кръвопийци ,които плащат само на техни вътрешни хора.Обикновения българин ще обикаля като гламав офисите на измамниците докато се откаже от обезщетение.Всички застрахователни компании са едни перачници на пари и са собственост на разбойници от времето на прехода.Всички ,без изключение!Трупат милиарди и много рядко плащат жълти стотинки на несретниците.От години всевъзможни измами се въртят без някой да ги спира.
27
0
 
20
 
! Отговори
овца! преди 3 седмици
А полигоните против градушки защо ги закрихте на 80%? За да папат застрахователите ли? Кое е по-интелигентно- да предотвратиш един проблем, или да чакаш да се случи и после да търсиш решение?
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имам 3 средно стари автомобила. През последните 10 години не съм плащал каско на никой от тях. Спестил съм сигурно 20 хиляди лева от това. Имал съм къси щети и съм ги поправял за собствена сметка. Благодаря ви за офертите, драги застрахователи!
25
0
 
33
 
! Отговори
ъ преди 3 седмици
Българинът не се застрахова, защото знае какви разправии и простотия го чакат, ако случайно реши да си потърси парите от застрахователите. Пък и не съм много сигурен след още една-две години, дали самите застрахователи ще предлагат застраховки срещу суша, наводнения и градушка. Въобще, всичко отива на тотален хаос, каквато е и целта на занятието.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ай ся ние сме проблема... де са ви ракетите?
23
0
 
35
 
! Отговори
Христо преди 3 седмици
Защото нямаме застрахователи , които да са коректни.Когато се случи застрахователно събитие търсят как да те прецакат.Скоро четох че при застраховка от наводнения,застрахователят е писал че корените на доматите са изсъхнали от задушаване след като пороя ги е извадил на слънце....само и само да не плати...и това не е майтап а случай от съдилищата.Няма коректност как да се застраховат хората.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Почти юли е ,градушки ,студ ,жега! Всичко е предизвикано
21
0
 
17
 
! Отговори
и като се преди 3 седмици
застраховате чакайте някой да ви изплати щетите
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има и още една -за всички застрахователите са ония дебеловратите. А от такива обещетение не може да се чака. Сами са си го направили и сега при всяко бедствие томолят недоволно и вменяват вина в народа
19
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бг са роби, те не гласуват, а вие искате застраховки!
18
0
 
27
 
! Отговори
Роки преди 3 седмици
Защото българските застрахователи не дават пари....
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ха ха... Трябва да си пълен мазохист за да се опиташ да вземеш обезщетение от бг застраховател! Благодаря, тия сме ги яли в годините!
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 13, още по-просто: вземаш си адвокат и ги бориш с техните методи.