Градушката предизвика жестоки щети, но защо българинът не се застрахова?

Нина Колчакова: Има голямо непознаване на застрахователните продукти
Обновена: 14 юни 2024 12:55 | 14 юни 2024 11:55, Красимир Ангелов
168

Щети за милиони нанесе мощната буря с градушка, която падна в последните няколко дни в някои райони в Северна и Южна България.

"Климатът вече не ни изненадва. Всички щети, които природните бедствия нанасят, единственият начин човек да възстанови щетите е застраховането. Това е механизмът - срещу плащане на символична премия прехвърляш риска към застрахователя. В България доста изоставаме в застраховките", коментира генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова в "България сутрин".

Тя съобщи, че има голямо непознаване на застрахователните продукти и хората смятат, че застраховките са скъпи. Други търсят най-евтините застраховки.

"Трябва да се търси застраховката, която точно покрива риска, от който се притесняваме. Би могла да се сключи застраховка за стоки на склад. Застрахователят ще попита имате ли противоградови мрежи, имате ли охрана", каза Колчакова за Bulgaria ON AIR и допълни, че колективните застраховки се срещат доста рядко.

"Доста по-често има щети по автомобилите, затова хората вероятно си мислят, че трябва да вземат превенция. Но хората не се замислят, че ако се случи щета на имота, тя е много по-трудно поправима. Ще ни трябват повече средства, има повече разправии. По-чести стават щетите по домашното имущество", подчерта Колчакова.

Гостът изтъкна, че всеки, който желае да се застраховка, трябва да поговори с експерт и да каже на какви въздействия е изложен имотът му. Не всички полици покриват всички рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от Страната
Липсата на лични лекари достига критично ниво
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 2 седмици
Защото трябва да се дават пари за нещо, което не връща пари според баевионя цензурирания. То екипи, заплати, системи,ракети. Откъде пари. Трябват за крадене по други програми.
14
2
 
11
 
! Отговори
Ivek преди 2 седмици
Защото средностатистическия българин едва връзва края много добре знаем продуктите на застраховането. Вместо да се леят пари за излишни безсмислени закони защо не се изграждан станции за следене на градушки и да има готовност за стреляна на противоградишки батерий. От 2 седмици синоптицитепредупреждават за град.
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много е пр0сто. ! Застрахователите от 10 кладенеца вода ще ти извадят за да не платят. Да не говорим, че изключените рискове са в пъти повече, от тези които са покрити. Ако имуществото е повредено от разбил се в него извънземен кораб има някакъв шанс да ти покрият 50 %
12
1
 
22
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
Ако се случи злополука, застрахователите ще търсят под вола теле, само и само да платят нещо символично на пострадалия, което покрива много малко от размера на щетата. По ради тази причина българина им няма варя на застрахователите.
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щото вече има горчив опит с нашенските застрахователи, затова не се застрахова.
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щото застрахователите ви са тип бухалкаджии. Вземат парите ти и си ги дялкат, а като ти се случи случка ти казват, че това застрахователно събитие не се покрива от застраховката ти
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не това е въпроса. Въпроса е защо няма активна защита срещу градушки. Ние сме Европейска държава и защо няма функционираща система за защита срещу градушки?
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-скоро е назначена наш човек за експерт
7
20
 
5
 
! Отговори
2 причини преди 2 седмици
1. На мен няма да се случи. 2. Ще им правя бизнеса аз на тях. Която и от двете да е... си заслужават това, което им се случва.
6
2
 
32
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Скоро един малък селскостопански производител обясни много ясно защо не се застрахова. Защото условията на застрахователите са такива, че ако трябва да инвестираш, за да ги изпълниш, после стоката трябва да си я продаваш на двойни цени. Изисквания за почвата, изисквания за сортове ... общо взето системата им е така направена, че все да има за какво да се хванат и да не ти платят.
5
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тая идеалистка имала ли си е работа с бг институциите? Да се застраховаш е по-зле отколкото да не си. И като ти почва едно ходене по мъките, за да получиш пари. Българиици.ннът е прав да не се застрахова при тия моше
4
3
 
21
 
! Отговори
свети цон кай хой преди 2 седмици
тази тотално лъже... 2100 лева ми искаха застраховка на селската къща... за сравнение застраховката на апартамента в столицата е 150
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защото оценката на щетите е същата работа като отказа от застраховане.
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щото нема пара. Застраховка скача ако нема ракетно поделение.
1
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щото Бай ти Га*ня е голям тарикат, и не ще да дава пари бадева... После, все държавата му е виновна