Градушката предизвика жестоки щети, но защо българинът не се застрахова?

Нина Колчакова: Има голямо непознаване на застрахователните продукти
Обновена: 14 юни 2024 12:55 | 14 юни 2024 11:55, Красимир Ангелов
168

Щети за милиони нанесе мощната буря с градушка, която падна в последните няколко дни в някои райони в Северна и Южна България.

"Климатът вече не ни изненадва. Всички щети, които природните бедствия нанасят, единственият начин човек да възстанови щетите е застраховането. Това е механизмът - срещу плащане на символична премия прехвърляш риска към застрахователя. В България доста изоставаме в застраховките", коментира генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова в "България сутрин".

Тя съобщи, че има голямо непознаване на застрахователните продукти и хората смятат, че застраховките са скъпи. Други търсят най-евтините застраховки.

"Трябва да се търси застраховката, която точно покрива риска, от който се притесняваме. Би могла да се сключи застраховка за стоки на склад. Застрахователят ще попита имате ли противоградови мрежи, имате ли охрана", каза Колчакова за Bulgaria ON AIR и допълни, че колективните застраховки се срещат доста рядко.

"Доста по-често има щети по автомобилите, затова хората вероятно си мислят, че трябва да вземат превенция. Но хората не се замислят, че ако се случи щета на имота, тя е много по-трудно поправима. Ще ни трябват повече средства, има повече разправии. По-чести стават щетите по домашното имущество", подчерта Колчакова.

Гостът изтъкна, че всеки, който желае да се застраховка, трябва да поговори с експерт и да каже на какви въздействия е изложен имотът му. Не всички полици покриват всички рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от Страната
Липсата на лични лекари достига критично ниво
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да обясня на госпожата: Българинът не се застрахова понеже застрахователите са некоректни. Като стане щета и се започва първо с едно бавене, огледа трябва да стане възможно най-скоро при положение че си наводнен няма как една седмица примерно да ги чакаш без да пипаш нищо, все пак това е дома ти. Второ се започва едно смукане от пръстите да ти обяснят как някой запетя в 50 те им страници общи условия не си спазил за да могат законово да ти покажат един ....
54
5
 
8
 
! Отговори
Добре преди 3 седмици
Моята къша на село пострада от градушките миналата седмица! Три дни след това се сетих, че всъщност съм я застраховал - всяка година плащам по едни стотина лева, понеже не живея постоянно там, а не ми се плаща по 500-600 за СОТ. Реших, че застраховка срещу кражба и природни бедствия ми е достатъчна. И ето - ще влезе в употреба сега - надупчената от градушката фасада ще ми я плати застрахователя!
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Застраховните беха приватозирани от Костов и сега са само пирамиди на Лойко и Шиши и инж. Сокол. Прибират застраховки а не плащат.
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докато застрахователи, банкери и доставчици на комунални услуги не престанат да се държат като сарафи и само да прибират под чадъра на управленците, дотогава никой няма да се застрахова
51
1
 
20
 
! Отговори
НемецО преди 3 седмици
Всеки път ли, когато стане някаква буря или има някакво явление, ще следват приказки на разни застрахователни брокери? Какво се цели? Поредната събирачка на пари като тези за каското и гражданската на колите ли? И те в началото, едно време бяха пожелателни, после ГО стана задължителна и цената и скочи до Космоса. Почеркът го знаем! Искат законно да рекетират възрастните ни близки или какво?
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Веднага отговарям: Защото файда НЯМА! Застрахователи ще докарат от девет кладенеца вода за да не платят или да платят някакви жълти стотинки, които не стигат за нищо. Докато държавата не вкара застрахователите в пътя, полза от застраховане няма, само пълним джобовете им. Това е от личен опит.
49
16
 
1
 
! Отговори
Как преди 3 седмици
Андрешко да даде пари за застраховка, когато може да изпие с тях няколко ракии в местната кръчма?
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За медицински разходи от 12800 лева, получих 165 лева ... Това беше 2001-а година. Минималната беше 120 лева.
47
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Виждам много коментари за ракетните площадки. Всеки втори пита къде са ракетите? Истината е че ракетите не работят и никога не са работили. Тази технология отдавна е отречена в развитите страни и никой вече не я използва. Правени са много проучвания през годините и досега няма доказателство че ракетите предотвратяват градушките. Даже на места където са изстрелвани ракети има отчетени повече градушки.
46
9
 
3
 
! Отговори
хахахах преди 3 седмици
Ми *** не иска ва, кат се случи - реве, че няма държава... Обаче 30 годишната барака я е застраховал
45
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е нали чакаме на държавата
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Типичен въпрос в стил "Не знам за какво иде реч, ама ще давам акъли, като задавам риторипно въпросче и се подхилквам"
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да си мисля. Ли ,че Ракетните Площадки не си вършат ефективно работата ,защото ,някой не се е застраховал ?!?
42
3
 
17
 
! Отговори
Шпеца преди 3 седмици
Застраховането за каквото и да било е ДОБРОВОЛЕН АКТ . Това , че ни задължават с гражданската отговорност си е рекет. А за имотите опитват явно да зарибяват стадото.
41
4
 
11
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 3 седмици
До пияница мистик Има нещо вярно, но човек трябва да знае как да процедира. От много години си застраховам имотите. Преди време се наводних не по моя вина. И понеже щетата била над 1000 лв започнаха да ме въртят, че било трудно да се изплати такава и изисквало време. ОК...Написах до Комисията за Финансов Надзор, изпратих полицата и щетата и да видиш как за 2 дни ми приведоха парите!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защити мутрите ще ми счупят и ръцете, кактонградътнминсчупиновошките, ако им кажа "айде пичове - 90000 лева щети" ...
39
4
 
26
 
! Отговори
В кой свят живеете? преди 3 седмици
В България пари от застраховател може да вземеш само ако заведеш дело в съда и съответно дадеш хиляди левове за адвокати. Има и много случаи където след завеждане на дело за изплащане на голяма сума от страна на застрахователя се пращат мутри да заплашват хората. Доста хора точно заради такива проблеми си продадоха всичко в България и избягаха на запад.
38
3
 
15
 
! Отговори
обективен преди 3 седмици
Застрахователите са като частните пенсионни фондове.Никога не плащат!!!Каско ,маско дрън ,дрън.Всеки сам може да си направи сметката ,колко хиляди е внесъл в джобовете на разбойниците и колко пари е получил като обезщетение.ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 35 ГОДИНИ СЪМ ПЛАТИЛ НАД 50 000 ЛВ ,САМО ЗА ГРАЖДАНСКА.ИМАМ ЕДНА ЩЕТА ЗА 1500ЛВ.Т.Е. ПОДАРИЛ СЪМ НА РАЗБОЙНИЦИТЕ ЕДНА ЧИСТО НОВА КОЛА.ДАНО СЕ ЗАДАВЯТ С ОТКРАДНАТОТО ОТ ВСИЧКИ НАС.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щото няма пари!! *** въпроси!
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най - наглото и глупаво заглавие ,което ,някога ми е попадало !Що ,за Наглосъ !!