50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях

Над половината пациенти очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос
25 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
172
50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях
Снимка: БЛС

11% от лекарите у нас се сблъскват с агресия от пациентите си или от техните близки. За близо половината от пациентите обаче лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия. Тревожните данни на социологическа агенция „Тренд" бяха представени по време на форум, организиран от Българския лекарски съюз „Насилието над лекари – причини и възможни решения".

Пет процента от запитаните посочват, че са ставали преки свидетели на физическа агресия, проявена към лекар, което се равнява на около 250 хил. души.

Близо една пета споделят мнението, че агресивното поведение на пациентите спрямо лекарите може да доведе до по-бърз преглед, като най-убедени в това са хората със средно и основно образование.

Общо 83% от участниците са по-скоро или напълно съгласни с твърдението, че лекарите са длъжни да взимат безпогрешни решения, 73% смятат до някаква степен, че лекарите са длъжни винаги да са на разположение и да реагират незабавно, а 72% - че са длъжни да предоставят незабавни решения на сложни проблеми. Над половината от участниците очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос.

Причините са комплексни, обединиха се около това мнение участниците в дискусията. В нея участваха Пенка Богданова - прокурор във Върховна прокуратура, управителят на Медийна група България Венелина Гочева, Мирена Георгиева - психолог, началник сектор „Психологично консултиране, кризисни интервенции и психотерапия" към ВМА и Димитър Ганев от социологическа агенция "Тренд".

“Tези числа не улавят истинските мащаби на проблема, но отчитат негативната тенденция, която показва, че всяка година случаите на нападения над лекари се увеличават”, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Темата, която ни събира днес е колкото важна, толкова и болезнена, заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева при откриването на форума. "Като лекар вярвам, че всички ние сме призвани да лекуваме и да спасяваме, но не и да търпим вербална или физическа агресия. Като министър на здравеопазването заявявам, че насилието над лекари е абсолютно недопустимо и всеки, който си е позволил подобно отношение, трябва да понесе отговорност пред закона", заяви д-р Кондева.

"През 2013 г. законодателят включи медицинските специалисти към групата лица, които се ползват с по-голяма защита, наред с магистрати, учители, полицейски служители", коментира Богданова. По думите й през последните три години за случаите на физическо насилие няма най-тежкото престъпление. В прокуратурата новообразуваните досъдебни производства са общо 39. Констатира се бавно повишение, обясни прокурорът. Според данните, които представи, през 2021 г. производствата са били 10, през 2022 г. - 13, а през 2023 г. - 16.

Според проучването сред 1003 реципиенти от обществото нивото на удовлетвореност от комуникацията с лекарите по време на посещение е високо – 71% са по-скоро или изцяло удовлетворени. По-високо от средното ниво се регистрира сред висшистите, а с понижаване на образованието, делът намалява. Влияние оказва и разполагаемият доход – с покачването му се увеличава и степента на удовлетвореност.

Проучването регистрира и значително ниво на свръхочаквания към професията, което е предпоставка за неразбиране към спецификата на работата и по-ниска толерантност към практикуващите.

Проучването е на социологическа агенция "Тренд", направено между 1003 реципиенти, по поръчка на БЛС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Общество
Политическият риск ограничава икономическите решения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лекарите вече не са лекари , а печалбари . В конституцията е записано , че е безплатно , а те дерат пари за най-малкот нещо .Щяха да ме затрият , добре че потърсих един професор , койото веднаг ми каза да спра лекарствата иначе ще съм мъртъв
43
2
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
26,напълно си прав!..Семейството ни беше близко със това на д-р Милчо Коев /и двете му деца са лекари/..Когато някой от нашите имаше проблеми,доктора идваше у нас и с такава усмивка ,блага дума и отношение влизаше в стаята,че САМО ОТ ТОВА болежките минаваха..Беше истински медик,лека му пръст !
42
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държавата трябва да отделя най-много пари за психиатрията!
41
2
 
27
 
! Отговори
хейтър преди 1 седмица
Винаги съм се възмущавал на римляни и други маргинали които бият лекари ама...След случая с англичанина... честно казано лично бих ги наритал тези от оная пловдивска болница. Те между другото явно сами осъзнават че са си за бой. Затова са наели онези башибозуци...
40
3
 
4
 
! Отговори
Германец преди 1 седмица
До 37 майка ми е германка
39
6
 
11
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 седмица
Аз като имам проблеми летя до Германия или Турция.. в тия бг касапници за нищо на света не стъпвам!
38
4
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Доктора ми даде час за 9 септември аз да не съм комунист
37
2
 
4
 
! Отговори
ИЗПАДНАЛ ГЕРМАНЕЦ преди 1 седмица
РОДЕН ОТ БЪЛГАРСКА, КАК НЕ ТЕ СРАМ ДА СЕ ОТРИЧАШ ОТ МАЙКА СИ И БАЩА СИ?
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Психиатър - А, като мъж ти каже, че е жена, различно ли е?
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Здравният сектор навсякъде в Европа е много зле от 15 години, заради високата и неравномерна урбанизация и постоянно прииждащи мигранти, които товарят системите, без да плащат нищо. Но в България не е така. В България системата е убивана отвътре от МЗ, НЗОК Медицински надзор, едни непотистични мрежи от простии и наглии селяндуури, които си пазят приятелствата и контактите и не правят нищо, освен да осакатяват и убиват, бавно или бързо. Корупцията не е задължително едни пари на масата.
34
1
 
24
 
! Отговори
Така е! Прав си! преди 1 седмица
До 24 Ивелин Михайлов. Винаги втопо мнение, особено ако бързо, бързо исщат да ви метнат на операционната маса. Баща ми почина заради такива търгаши-лекари, които не му направили биопсия на щитовидната жлеза, а го оперирали набързо и след два дни ... Майка ми след падане, в спешното не й показали снимката, викат :" Можем да те оперираме веднага!" Добре, че отказала, после се оправи само с фиксатор за ръка "Дезо" и се възстанови бързо, а е на 80 години. Лекарите са измамници с малки изключения!
33
10
 
4
 
! Отговори
Психиатър преди 1 седмица
Последните две години 90% от пациентите ми казват, че са Путин!
32
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лекари няма отдавна. Само алчни иззроди, готови да утрепят човек, само и само да докопат парите по здравна каса.
31
1
 
21
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Отивам на кардиолог, оказа се че системата забила и не излиза направлението и тоя ми вика е как ще вземем парите сега.. айде заминавай си като се оправи системата тогава
30
5
 
9
 
! Отговори
Айше преди 1 седмица
На брат ми балдъзата работи чистачка в енергото зима повече от доктор анааа
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 16Пълни глупости. И много лекари са необразовани и напълно лишени от природна интелигентност, ама те правят най-бързи кариери в България! Едни обикновени чиновници и търгаши! Само формално образовани! Образован ли е шефът на Пирогов, който е завършил Тракийския? Коя болница е еквивалентът на Пирогов в Германия, САЩ, Франция, Великобритания, и какви са хората, които оглавяват такива болница? Дали са завършили престижния Тракийския, след като едва са избутали средното, а, кретн?!
28
1
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 1 седмица
И аз се сблъсках веднъж с един лекар-*** и разбирам понякога хората защо тъй се държат с лекарите тъй ,те ги предизвикват..но си има и паиенти които са си агресивни ...еми то лекарите и мед сестрите излизат от "пациентите" -народа и те какви да бъдат "умни и красиви" ли ? А и у нас има една черта(ако бе само една..) която ама никак не е хубава и тя е ,че човек когато стане малко по наположение и започва да си вдига "нослето" нагоре .. а не да става благороден човек и си мисли за голямата ..
27
4
 
3
 
! Отговори
Германец преди 1 седмица
До 23 вашето съществуване е позор за човечеството!
26
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така е, прави са пациентите. Докторята не разбраха, че когато човек е болен, първото, от което има нужда е човешко отношение, емпатия. А това се учи по време на следването, ама, вероятно са пропускали лекциите по медицинска етика.
25
3
 
18
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
Отивам да ми разбият камък в бъбрека оная пусна машината да ме бие и отиде да пуши с.. после се връща след 20 минути и вика мали то ти разбива бъбрека, а не камъка.. станах, подкосих й краката и я ритах в бъбреците...