50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях

Над половината пациенти очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос
25 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
170
50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях
Снимка: БЛС

11% от лекарите у нас се сблъскват с агресия от пациентите си или от техните близки. За близо половината от пациентите обаче лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия. Тревожните данни на социологическа агенция „Тренд" бяха представени по време на форум, организиран от Българския лекарски съюз „Насилието над лекари – причини и възможни решения".

Пет процента от запитаните посочват, че са ставали преки свидетели на физическа агресия, проявена към лекар, което се равнява на около 250 хил. души.

Близо една пета споделят мнението, че агресивното поведение на пациентите спрямо лекарите може да доведе до по-бърз преглед, като най-убедени в това са хората със средно и основно образование.

Общо 83% от участниците са по-скоро или напълно съгласни с твърдението, че лекарите са длъжни да взимат безпогрешни решения, 73% смятат до някаква степен, че лекарите са длъжни винаги да са на разположение и да реагират незабавно, а 72% - че са длъжни да предоставят незабавни решения на сложни проблеми. Над половината от участниците очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос.

Причините са комплексни, обединиха се около това мнение участниците в дискусията. В нея участваха Пенка Богданова - прокурор във Върховна прокуратура, управителят на Медийна група България Венелина Гочева, Мирена Георгиева - психолог, началник сектор „Психологично консултиране, кризисни интервенции и психотерапия" към ВМА и Димитър Ганев от социологическа агенция "Тренд".

“Tези числа не улавят истинските мащаби на проблема, но отчитат негативната тенденция, която показва, че всяка година случаите на нападения над лекари се увеличават”, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Темата, която ни събира днес е колкото важна, толкова и болезнена, заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева при откриването на форума. "Като лекар вярвам, че всички ние сме призвани да лекуваме и да спасяваме, но не и да търпим вербална или физическа агресия. Като министър на здравеопазването заявявам, че насилието над лекари е абсолютно недопустимо и всеки, който си е позволил подобно отношение, трябва да понесе отговорност пред закона", заяви д-р Кондева.

"През 2013 г. законодателят включи медицинските специалисти към групата лица, които се ползват с по-голяма защита, наред с магистрати, учители, полицейски служители", коментира Богданова. По думите й през последните три години за случаите на физическо насилие няма най-тежкото престъпление. В прокуратурата новообразуваните досъдебни производства са общо 39. Констатира се бавно повишение, обясни прокурорът. Според данните, които представи, през 2021 г. производствата са били 10, през 2022 г. - 13, а през 2023 г. - 16.

Според проучването сред 1003 реципиенти от обществото нивото на удовлетвореност от комуникацията с лекарите по време на посещение е високо – 71% са по-скоро или изцяло удовлетворени. По-високо от средното ниво се регистрира сред висшистите, а с понижаване на образованието, делът намалява. Влияние оказва и разполагаемият доход – с покачването му се увеличава и степента на удовлетвореност.

Проучването регистрира и значително ниво на свръхочаквания към професията, което е предпоставка за неразбиране към спецификата на работата и по-ниска толерантност към практикуващите.

Проучването е на социологическа агенция "Тренд", направено между 1003 реципиенти, по поръчка на БЛС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от Общество
Политическият риск ограничава икономическите решения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 21, имаш нужда от буквар преди да пишеш мнение.
21
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Станали сме същите катом.нгалите.Прости и първични. Само не мрънкайте, че няма лекари.Аз ако съм няма да ви погледна без тест за интелигентност.
20
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Мнение, абсолютно мога да потвърдя и лекарите във Великобритания имат съвсем човешко отношение към пациентите. Разликата е от земята до небето и не е в полза на българските лекари!
19
15
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 6 дни
Мен три пъти ме биха гали от остров ман още преди да почна прегледа.. и това за 2000лв.. сега съм в Германия вземам 6000 евро и не ме бият.. 5ма мои колеги като чуха за парите и условията напуснаха също и другия месец пристигат в Хановер
18
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Защото им се дават пари които се удържат предварително за нещо което не са изработили, т.нар. здравна каса.
17
1
 
25
 
! Отговори
Възмутен преди 6 дни
Последният случай на арогантен лекар беше, когато майка ми падна на една счупена тротоарна плочка и получи фрактура на ръката, след като й направиха рентгенова снимка и аз поисках да я видя на монитора на сестрата, лекарят ми каза грубо:" Какво гледаш там, тя сестрата нищо не може да види, че ти ли..."! Останах стъписан от отношението му! Замълчах, макар че ми идваше ... Виждал съм и друг път снимки на фрактури, но на тази определено нямаше счупване!
16
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
После да не ревете, че няма кой да ви лекува. Обикновено профила на агресора е: ниско образован и слабо интелигентен с доходи под средните. Правете си сметка.
15
11
 
13
 
! Отговори
Германец преди 6 дни
Лекарите ви по нищо не отличават от вас бе! Вие сте същите гадни крадци и рекетьори без капка жалост!
14
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Отиваш на лекар. Чакаш си най-спокойно. Идват 3247238947238472384 "аз само да питам", както и "аз съм само за една бележка"........ и в един момент след 2 часа вече ти прикипява. Друг случай, отивам на лекар. имам оплаквания.... и започват да ми крещят, че трябвало три дни да пия антибиотик, не два и тогава да ходя пак..... Е да, после бях на инжекции, защото крещящата в крайна сметка реши, че няма нужда да прави нищо. Не ги бих, но заслужаваха. И не са само тези двете. Лекарите са ЗУД0ВИЩА вече
13
6
 
36
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 дни
преди дни смених личната си лекарка..Зашото:-Държи се много грубо..Вечно намръщена,сякаш ние-болниците,сме виновни че сме болни..Аз по принцип я я видя един път в годината,я не,но когато отидох последния път тя ме ИЗГОНИ,защото НЕ СЪМ СЕ БИЛ ЗАПИСАЛ ПРЕДВАРИТЕЛНО,сякаш болестта идва със записване..Не им е леко на медиците,но ако много им тежи,да фърлат стетоскопа и да бегат на полето..така де!
12
5
 
24
 
! Отговори
Жена преди 6 дни
Викат ми пий кортикостероиди за парализа на бел и идвай за масажи.. аз мега се влошавам от това изкривих се направо.. звъня на друг специалист и той вика добре ли си такива дози кортикостероиди може да те убият.. отивам при тия първите и им казвам и те въйй верно сме объркали дозите сори.. и мъжът ми преби невроложката и масажиста..
11
6
 
39
 
! Отговори
Мнение преди 6 дни
В България лекарите са изключително арогантни и груби и нямат уважително отношение към пациентите! Казвам го от личен опит и като ги сравня с лекарите в Германия, които спазват някакъв кодекс за професионална лекарска етика и са изключително тактични и вежливи към пациентите и техните близки!!!
10
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това са дилъри на човешки животи и съдби. За тях всичко е бизнес.
9
3
 
37
 
! Отговори
провинция преди 6 дни
Лекарите на 50 процента са смого-голямо самочуствие и третират пациентите си като портфейли или като гладни въшки.Останали са по хуманни но са само 20 процента.И 30 процента кадърни , но са ниско заплатени и не влагат нужния плам за лекуване на хората.
8
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аз лично знам за случай, в който дъщерята на пациентка казва на лекарите, че майка й алергична към еди-какво си, а те й набиха доза от точно това лекарство и майка й умря! Дъщерята работеше тогава за НЗОК при това, някаква шефка. За какво говорим?! Дългите години корупция стимулират некадърността, а при некадърността връзките и парите не помагат! Можеш да ги имаш, но не помагат. Шефът на Пирогов е завършил Тракийския! Прилича на касапин и не става даже за ветеринар с това образование, но е!
7
3
 
27
 
! Отговори
Една жена преди 6 дни
Аз не съм агресивна,но понякога ми идва да направя скандал.То вярно,че няма лични лекари и сме принудени да се регистрираме при който ни приеме,но за съжаление има такива,които не са компетентни за някой редки заболявания.И всеки път трябва да им обясняваш какво точно е.
6
5
 
39
 
! Отговори
Юрист преди 6 дни
А на моята майка й викат нищо й няма приберете си я в момента в който се вдигна от леглото направи инсулт.. скараха ми се що съм я вдигнал не съм ли виждал, че е в прединсултно състояние след като преди малко ми казаха да я прибирам, че нищо й няма.. еми бих ги яко и ме арестуваха.. сега чакам дело
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да ги въоръжат със спрейове
4
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Точно най-гадните лекари, които нямат останала и капка човещина, а те не са малко, никога не получават агресия. Агресията винаги е насочена към онези, които са изключително възпитани и мили, защото не изглеждат застрашително. Основен източник на агресия -- сиганиите, които се смятат за най-важните в страната и света и не могат да отгледат и едно мушкато, но иначе правят деца всяка година.
3
8
 
38
 
! Отговори
Българин преди 6 дни
Ми каза ми, че майка ми има последен стадий на тумор на мозъка, накарах го да провери пак вика абе кво ще проверявам няма как да се обърка това да се подготвям да я изпращам..На другия ден ми вика ае обърках се нищо й няма.. еми набих го..