Зачестяват сигналите за некоректни хотелиери за летни резервации

Руменова: Таксуват ни 5 ст. за торбичка, 2 лв. - за шалте на шезлонга
27 юни 2024 13:38, Анисия Иванова
58

Една от веригите за хранителни стоки въведе таксуване с 5 стотинки на малките найлонови торбички, в които обикновено слагаме плодове, зеленчуци или печива при пазаруване.

"Законът ясно казва, че цената за всяка стока трябва да е поставена до нея. Посетих два от обектите на верига. Има табели, но те не се намират близо до пликчетата, затова потребителите твърдят, че не са информирани, а научават за таксата, когато си погледнат касовата бележка", заяви Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че има наредба, която предвижда да се осигурят достъпни за потребителя алтернативи.

"Може би търговци се опитват по линия на политиката за ограничаване на опаковките да печелят нерегламентирано. Отправих запитване до търговеца на база на какво е въведена тази такса - седмица нямам отговор", допълни Руменова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Новият регламент предвижда поне 10% от пакетираните продукти да са в опаковки за многократна употреба след 2030 г. Гостът препоръча на клиентите да използват повече торбички от плат, контейнери за многократна употреба.

Зачестяват и сигналите до "Ние, потребителите" за некоректно отношение на хотелиери във връзка с летни резервации. Едни от последните казуси е със семейства, което е платило почивката си още през февруари, но 4 дни преди нея е уведомено, че тя няма да се стои заради проблем с водата в хотела.  

"Отказаха на семейството да им предложат алтернативно настаняване. Свързах се с хотела и когато им припомних, че по договор дължат да върнат заплатената сума с 30% неустойка, това ги накара да се замислят, че е по-добре да потърсят начин да настанят тези хора. В крайна сметка семейството заминава на почивка", поясни Руменова.

Тя препоръча на туристите да четат внимателно указателните табели на плажа с цените на чадър, шезлонг, шалте, масичка, защото често има дребен шрифт, който изненадва плажуващите при плащането. На информационна табела на плаж у нас с големи червени надписи са сложени цените за чадър и шезлонг, а това, че се доплаща за шалте - е с малък шрифт в черно и бяло, даде пример Руменова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от Общество
Задават се фалити на аптеки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
И тези преди 1 ден
ще искат евро, за да не губели от превалутиране, при плащане заплати на персонал. За да си купят 7-мия имот в Испания и десетият джип. Че превърнаха Черноморието в.., не им пука. А че инфлацията на храни е над 60% до сто процента, че 5 милиона българи ще страдат от спекулативната им цени, не им дреме. Толкова са хищни и алчни, затова никаква еврозона.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В хранителните магазините продават всичко в пластмаса ,и искат потребителя да плащаша и да се чуватва виновен ,че унищожаваш природата.Единствената непластмасова опаковка са буркани, консерви и алкохол- всичко останало се продава в пластмаса.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
На мен ми беше проблем тишината, макар да бяхме на къща на Балкана. На 100 м. се оказаха некви софийски селяни, които дънеха колони в малките часове. Наложи се да викаме ченгета от Елена по 112. Мислех да паля обратно, но хазаина се скъса да ме моли, освен това бях му обещал да ловим мрянка с ръце. Хубаво място, хубави хора, само без софиянци в повече...
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ми истърс на туризма нали имплаша по 1000 лв за индиец и сенегалец Ко искат сега по 2000 лв искат гадове алчни )))
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не е само за летни резервации. Хотелиерите стават все по-некоректни по принцип.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
с такива шмекерии какъв туризъм, какви 5 лева
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен октомври е бонба за море в турция и гърция - 29-30 градуса са идеални. сега най-много да се запали 20 годишната таратайка по пътя.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Трябва да си голям мазохист, да ходиш в Гърция или Турция през юли или август. Там се ходи септември, в момента температурите тук стигат до 36-40 градуса, а в Гърция и Турция може сами да прецените колко са.
45
3
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 дни
Да започнем оттам, че в Гърция и Турция има шезлонги, защото там на практика няма плажове с пясък - всичко е чакъл и инертни материали и на практика няма как да легнеш с хавлията директно на плажа. Ама и там вече им писна от български се.ля.ци., които не поръчват нищо, а ядат пастети и копърка от Лидл, та вдигнаха парите за консумацията, при която получаваш шезлонг и чадър.
44
6
 
3
 
! Отговори
до номер 43 преди 2 дни
Ами отиди и виж! В събота бях в Кранево, плажът пълен, заведенията вечерта също. Направили са паркинга по 2 лева на час, ама е 10 лева за 24 часа, така че не е кой знае какво. Сега в неделя пак ще ида. Мои приятели бяха в Албена - 10 лева чадър+шезлонг.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ко стана с фекакните бани в Албена и в Крантево? Май хвърчат резервацийките дочувам. Яко рев пак.
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И къде са те накарали да платиш без твое желание?! На всеки плаж има свободна зона, на който може да си поставиш твой чадър. Аз така направих - купих си чадър за 20 лева от Практикер и отидох на плаж. Никой нито ми е искал пари, нито е дошъл да ме притеснява. Даже обмислям да си купя и сгъваеми шезлонги. Колкото до концесионера - ами той плаща немалка такса, какво искаш, да ти даде без пари шезлонг и чадър ли?! Ако му ползваш инвентара, ще плащаш, ако не, свободен си да си сложиш свой чадър.
41
2
 
4
 
! Отговори
check_brains преди 2 дни
До 37Кой говори за евтино. Става въпрос да си платиш за конкретна услуга, а не за скапани и мизерни храни и услуги на 10-торни цени. Чадър Х пари, шезлонг пак толкова, втори и той така, ама и шалте, ама и сянката под шезлона. Ми аз искам чадър, даже не им искам и чадъра, защото имам собствен, но да кажем, че се примирявам. Ама защо да плащам за шезлонг, когато не искам. Защото така го е направил концесионера. Щото законите са врата в поле.
40
1
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 2 дни
Въобще не е скъпо в България, стига да знаеш къде да отидеш. Сега ако сравняваш цените в Созопол с Неа Врасна или Аспровалта, прави го малко по-коректно, да отидеш на море в Офринио е все едно да отидеш на Дуранкулак, скъпите курорти са други. Дори на Тасос цените са доста по-високи от повечето места в България, а за Южна Гърция, където са хубавите гръцки курорти, да не говорим.
39
0
 
6
 
! Отговори
Въздухар преди 2 дни
За "почивка" в Бг трябва постоянно да си нащрек, защото всеки гледа да те прекара.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Баба Герга прати вест, ДА НЕ СЕ РАБОТИ ДНЕС! Да качим крaката на бeдрата и да се чeшем по главата, бели ръжени, засмени от божествен мъpзел днес опиянeни! След кафенцето горещо иде време и за още нещо... сандвич със кюфте ... и много бири за мезе...! Здраве, щастие и рози, Виното - във двойни дoзи. Буpeн кекс във всички пoзи. Почелавам Форумци на Вас. Аз - Баба Герга, през Лятото Горещо излегнала се на пясъка към Вас!
37
2
 
2
 
! Отговори
айде нЕма нуЖда преди 2 дни
Евтино бе по социализма. Искате евтино сега ?! Отидете до БЧК или Червен полумесец.
36
1
 
8
 
! Отговори
морски преди 2 дни
Поискайте фактура за платените пари. Точно тези с дублираните резервации не издават.
35
8
 
4
 
! Отговори
Кире преди 2 дни
Това да искаш пари за услуга не е некоректно! Аз не знам някой да работи за без пари? Или някой си мисли, че на морето работят социалните и са там за да дават помощи на бедните:) Аз си ходя на къмпинг и проблеми няма.
34
0
 
10
 
! Отговори
до Русенец преди 2 дни
Не трябваше да споделяш за Северното , сега ще го налазят .Ние също сме на Серерното , но няма да споделя повече подробности .