Аптеки почнаха да късат договори с НЗОК

Вече са подадени първите предизвестия
4 юли 2024 15:57, Стела Стоянова
50
Аптеки почнаха да късат договори с НЗОК
Снимка БГНЕС, архив
Собственици на аптеки подадоха предизвестия за прекратяване на договорите си за работа със Столичната здравноосигурителна каса. Причината са предложения за нормативни промени, които според фармацевтите биха намалили приходите на аптеките, работещи с Касата, предава БТА.

Според фармацевтите аптеки, чиято дейност основно е свързана с отпускане на напълно или частично платени от Касата лекарства, ще преустановят дейността си, ако промените влязат в сила. Вчера в знак на протест някои аптеки спряха работа за два часа.

Икономически няма как да издържим, каза пред журналисти Стефан Минков, собственик на аптека, който подаде предизвестието си за прекратяване на договора. По думите му, ако промените влязат в сила, печалбата за аптеката би била минимална и не би оправдала извършването на дейността, тъй като тя е свързана с висок риск, с големи разходи и няма как да бъде оправдана. Според Минков е трябвало предварително да се изработи компенсаторен механизъм за аптеките. Фармацевтите приемаме промени, които ще облекчат пациентите, но по този начин те ще доведат и до рязко намаляване на заплащането за аптеките, които отпускат напълно заплатените от Касата лекарства, допълни той.

В проекта се предлага да отпадне ограничението на една рецепта да се предписват до три лекарства, свързани с лечението на до три различни заболявания. Електронните рецепти да могат да се изпълняват частично в различни аптеки или в една аптека, но „на части" по различно време, в рамките на давността на предписанието, се предлага още в проекта.

Днес се очаква среща на фармацевтите със служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, за да бъде обсъден проблемът. В срещата ще участват и представители на ръководствата на Националната здравноосигурителна каса, Българския фармацевтичен съюз, Българския лекарски съюз. 

Още по темата

Днес е последният срок за становища по проекта за промяна на Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по Здравна каса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: НЗОКаптеки
Още от Общество
"Малката Русия" отстъпва по Черноморието на млада България и застаряваща Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Исса преди 1 ден
Най-алчното съсловие са фармацевтите. Всеки месец се вдигат цените на всички лекарства! Правим брошури на аптеки и абсолютно всеки месец всяко лекарство и добавка е завишено. За година има случаи със завишаване от 10 лв!!! Това не са аптекари, това са алчни бизнесмени и събирачи на пари! И понеже не могат да лапат много от лекарсва по здравна каса, ореваха орталъка. Нямат срам!
41
1
 
1
 
! Отговори
ФАРМАЦЕВТИ, преди 2 дни
НЯМАТЕ НИКАКЪВ СМИСЪЛ ДА РАБОТИТЕ С ЪС ЗДРАВНАТА КАСА,ТЯ ВИ ИЗПОЛЗВА ДА Я ФИНАНСИРАТЕ,ДА УСЛУЖНЯВАТ РАБОТАТА ВИ И ДА ВИ ПИШАТ ЯКИ ГЛОБИ И НАЙ-ВАЖНОТО ТЕ НЕ СЕ ДЪРЖАТ КАТО ПАРТНЬОРИ С ВАС А ВИ ИЗПОЛЗВАТ
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Явно ЗКкаса подарява милиарди на частните болници ,но за народа и болните пари няма ,но се мълчи упорито ,за темата ,но за Украйна все милеят нашите политици ,бой по украинските фашисти
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ще отворим аптеки държавни само за лекарства по НЗОК. Голяма работа да продаваш лекарства от списък, без накичените менте добавки и менте хомеопатии в частните аптеки, които заприличват на супермаркети. Аптеките станаха супермаркети и клиентът сам си избира лекарствата, слага ги в количката и отива на касата. Касиерът ги сканира. Работата на тези измамници ще е като на касиер с супермаркет. Сериозните лекарства ще се продават в сериозни аптеки, не в частните супермаркети аптеки.
38
0
 
8
 
! Отговори
Питащ преди 2 дни
Питам се защо ли има аптеки през 100 м.? Значи има голям килипир да имаш аптека. Последните години има огромен наплив за завършване фармация. Млади, яки момчета, които могат да упражняват мъжки професии, можеш да видиш зад касите в аптеките, привлечени от огромните печалби от дейността.Не напразно търговията с лекарства и оръжия са най печеливши. Какво още искат...?
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Алилуя най после !!!!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Аспирин може да се продава в магазините по принцип така е в Европата но други лекарства не може да се купят от тях .По принцип е създаден хаос дължащ се на Здравната каса
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
На тия, които реват аптеките да затворят: те ще затворят, но както в отдалечената провинцията и аспирин няма от къде да се купят хората, ще ревете за аптеките. Айде мислете, освен това аптеките не са виновни, а е-рецепта.:))
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Правилно ,НЗОК е пирамида без която може ,но без аптеки не може
33
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 дни
държавата да открие държавни аптеки и всеки да купува от където си иска нямада търпим непрекъснато да ни изнудват разни тър-га-ши вдигат цените на лекарстватавдигат процента за плащане от пациента сега ще късат договори стига с този терорличните лекари търговци болниците търговци аптеките търговци стига вече
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всичко това е от електронизацията на здравеопазването, също като пръстовия отпечатък, е това е.
31
2
 
6
 
! Отговори
Ами преди 2 дни
Да отоврят по 2_3 държавни нзок аптеки във всеки град.Другите аптеки така или инъче продават лекарства, не всичко е по НЗОК, повечето не са.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да затварят заведенията за дрога, то и без това повечето са фалшименто :))
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да затварят магазините за лекарсва
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ок да спират тогава лекарствата може и да поевтинеят ако не ще ги купуваме от други държави където са в пъти по евтини
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Като не им изнася да ги късат. А НЗОК да отвори верига държавни аптеки. Тогава ще се молят да подпишат договор отново
26
2
 
9
 
! Отговори
Мхм преди 2 дни
и тия искат да ги компенсират - не се ли налапахте с досатъчно кинти по ковидно време, услади ви се папото - тогава косяхте наред и печелихте милиони - нароихте се хиляди аптеки - ся рев и сополи
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всичко се е овълчило за пари. Все са малко и всички искат още и още. Никой не ще да бачка. Селян вече е граждан и е обут с АдиБас. Не сака мотика, сака кИфтета и лъскоч. Рано или късно ще започне трепането. Всеки срещу всеки.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Почти всички аптеки в България се държат от Тиквата и Пра сето. Нарочно фалираха Държавното Аптечно предприятие. Те да специалисти по крадене на бизнеси.
23
0
 
10
 
! Отговори
До 27 преди 2 дни
Ами не си купувай по НЗОК.Не е задължително.