30% от българите са застрашени от бедност

Всеки четвърти не може да си позволи качествена храна
16 юли 2024 16:28, Нели Христова
185
30% от българите са застрашени от бедност
Снимка: БГНЕС

През 2023 г. 9,5% от населението на Европейския съюз не е било в състояние да си позволи храна, съдържаща месо, риба или вегетариански еквивалент всеки втори ден, с 1,2 процентни пункта повече в сравнение с 2022 г., когато данните са за 8,3%, сочи изследване на Евростат.

Според европейската квалификация "човек в риск от бедност" е гражданин, който живее с поне един от трите риска: бедност, тежки социални и материални лишения, и домакинство, в което малко хора работят.

През 2023 г. броят на хората в риск от бедност на ниво ЕС е 22,3%, което показва увеличение с 2,6 процентни пункта в сравнение с 2022 г. (19,7%). На национално ниво най-висок дял на хората в риск от бедност, които не могат да си позволят подходяща храна, е регистриран в Словакия (45,7%), следвана от Унгария (44,9%) и България (40,2%). От друга страна, най-нисък дял е регистриран в Ирландия (4,2%), следвана от Кипър (5,0%) и Португалия (5,9%).

В ЕС разликата между общото население и населението в риск от бедност по отношение на осигуряването на подходяща храна е 12,8 процентни пункта. На национално ниво Унгария отчита най-голяма разлика от 30,2 процентни пункта, следвана от Словакия (27,9 процентни пункта) и Гърция (27,3 процентни пункта). За разлика от това, Швеция, Кипър, Люксембург, Португалия и Ирландия отчитат най-малки разлики – всички под 4,0 процентни пункта.

Други изследвания на Евростат сочат, че най-много хора, застрашени от бедност, са отчетени в Румъния – 32%, България – 30%, Испания – 27%, и Гърция – 26%. А най-ниски стойности са отчетени в Чехия, Словения, Финландия и Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
3
 
! Отговори
до 150 преди 1 месец
Тук никога не е имало и няма да има демокрация стил американски тип. Знаеш ли защо? Защото в американския тип не е пълно със соц търтеи на хранилка на държавата, който 3 поколения са влачили и са викали "БКП да живей". Да го ...... соц плазмодиите, след 4-5 години всички ще сте в гробищата и няма да сте в тежест на държавата вече.
147
2
 
14
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Ако смятате че добре платената работа е за връзкари, инвестициите - пирамида, успелите хора - престъпници, а започването на свой бизнес е за привилигировани - вие сте бедняци. И ще си останете такива ЦЯЛ ЖИВОТ, докато не си пречупите мисленето, не се опитате да се развиете и да постигнете нещо, вместо да чакате цял живот някой да оправи държавата. Бог помага на тези, които си помагат сами. Айде да почват минусите сега. По тях ще преброя колко неудачници има тук.
146
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а останалите 70 % СА БЕДНИ
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 151, и са работили за минималка, и са крили доходи, и потриваха ръце, че са прецакали държавата! На всеки според заслугите! Никой нищо не ви дължи! Да бяхте мислили с тези кратуни! Крадяхте и с гъъзоветее си! Сега ще си понесете последтсвията!
144
4
 
7
 
! Отговори
До138 преди 1 месец
Мършояд пенсионерите в България са 2040000 от тях над 810 хиляди получават минимална или по ниска от минималната пенсия,което ще рече че 40% от всички тях са живи-умряли!И те ли са работили на"минималка"или?????
143
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали искахте демокрация от американски тип?? Нааааа!
142
0
 
5
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Па яште банани и бегайте на запат бе, ха хаа хаааа хаааа!
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Русия няма чалга и никога не е имало, дори и през упадъка през 90те години когато беше невиждата разруха и когато експериментираха с какво ли не, чалга или аналог на българската чалга никога не е имало.
140
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Тодор Живков когато бяхме с Русия в България имаше изкуство и култура, тогава израстнаха цяло поколение артисти които прославиха България в целия свят и още я прославят, да споменем само Райна Кабаиванска, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова. А днес в ЕС и НАТО само пpocтащина и европедеращина - Азис, Софи, Мара Отварачката... отврат.
139
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тодор Живков, идеални са! Както и възможността да пътуваме и да живеем добре! Успех в ада! Заслужено си там.
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През октомври Русия ще бъде домакин на разширената среща на върха на БРИКС в Казан, което ще предостави на президента допълнителни възможности за комуникация с лидерите на Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка, Иран, Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства.
137
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Индийският премиер Моди в Москва: "Русия е приятел който винаги идва на помощ при всякакви обстоятелства"
136
1
 
2
 
! Отговори
Columbia преди 1 месец
141 Ами в интерес на истината са много вкусни от Колумбия и Еквадор са чак.Еее и тия са по напред от нас заради кому н ягите .Зае би!
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Русия по ред причини безопасността е на достатъчно високо ниво в сравнение с много места по света включително и Запада, не се очакват нито енергийни, нито икономически, нито продоволствени кризи.
134
7
 
4
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Вкусни ли са бананите?
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че сме в ЕС и НАТО да живеем богато като част от златния милиард.
132
1
 
2
 
! Отговори
За лятото преди 1 месец
137,138 Място на плажа намерих сегаааа цял ден на слънце ще ви е баааа
131
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 129, всички на минималки сте бедни. Защо задаваш отговори не мога да разбера! Ти какво очакваш? Да търкаш цял ден стол, да получаваш минималка и да си богат ли? Ми това НИКЪДЕ го няма :) Щом не ти стига акъла.. да ти е здраво... знаеш кое! Хайде със здраве! Скоро ще ядете пици от буболечки и ще пиете бира от отходните канали с това мислене!
130
3
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
Бедни в България - НЯМА! Щом има апартамент- не е беден! Трябва да се спрат всички помощи на тези с имоти. Аре у лево...
129
2
 
3
 
! Отговори
Нелсън Мандела преди 1 месец
Държавата на мафията е враг на народа!