30% от българите са застрашени от бедност

Всеки четвърти не може да си позволи качествена храна
16 юли 2024 16:28, Нели Христова
185
30% от българите са застрашени от бедност
Снимка: БГНЕС

През 2023 г. 9,5% от населението на Европейския съюз не е било в състояние да си позволи храна, съдържаща месо, риба или вегетариански еквивалент всеки втори ден, с 1,2 процентни пункта повече в сравнение с 2022 г., когато данните са за 8,3%, сочи изследване на Евростат.

Според европейската квалификация "човек в риск от бедност" е гражданин, който живее с поне един от трите риска: бедност, тежки социални и материални лишения, и домакинство, в което малко хора работят.

През 2023 г. броят на хората в риск от бедност на ниво ЕС е 22,3%, което показва увеличение с 2,6 процентни пункта в сравнение с 2022 г. (19,7%). На национално ниво най-висок дял на хората в риск от бедност, които не могат да си позволят подходяща храна, е регистриран в Словакия (45,7%), следвана от Унгария (44,9%) и България (40,2%). От друга страна, най-нисък дял е регистриран в Ирландия (4,2%), следвана от Кипър (5,0%) и Португалия (5,9%).

В ЕС разликата между общото население и населението в риск от бедност по отношение на осигуряването на подходяща храна е 12,8 процентни пункта. На национално ниво Унгария отчита най-голяма разлика от 30,2 процентни пункта, следвана от Словакия (27,9 процентни пункта) и Гърция (27,3 процентни пункта). За разлика от това, Швеция, Кипър, Люксембург, Португалия и Ирландия отчитат най-малки разлики – всички под 4,0 процентни пункта.

Други изследвания на Евростат сочат, че най-много хора, застрашени от бедност, са отчетени в Румъния – 32%, България – 30%, Испания – 27%, и Гърция – 26%. А най-ниски стойности са отчетени в Чехия, Словения, Финландия и Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хвалете демокарцията , то балъцитее са като трвата , колкото по ги постригват , толкова повече растат . Промиха ви мозъците за 34 години и не знаете какво означава истинска държава , истинско общество и и стинско бъдеще .Свалихте социализма , ама сами ще го върнете и то съвсем скоро .
87
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото заслужават да са бедни. И тук в коментарите ще има голямо реване на някакви неуки селяци, които нямат пари за нови гуми на 30-годишната барака, но си купуват цигари и алкохол всеки ден. Бедността е най-добрия показател за успеха, или по-скоро за липсата на успех в живота. Нищо не идва даром, няма безплатен обяд, но БКП научи селско-работническата класа, че им се полага нещо, без да са го заслужили. Бедни сте, защото не заслужавате да правите пари, елементарно.
86
1
 
11
 
! Отговори
ДСК Обир преди 1 месец
вижте си сметките в ДСК - вчера теглих на Банкомат пари, днес ми е отчетена Сумата Двойно и в резултата сметката ми не на Минус 100ци Левове! Не Просто съм 0лиран, а съм на 100ци Минус. Срашна работа - чета, че всичките им клиенти са Изгорели така - а новиви - няма!! никой нищо не казва мълчи се - по телефона ти казват, че щели ти върнат парите до края на деня - ама той мина - нищо!! Срашна работа - обраха ни и то банка!!
85
2
 
2
 
! Отговори
До България е позор преди 1 месец
П030Р е жалкото ти съществуване бе тролей
84
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама вие си мислите , че това което е по магазини и ресоранти е храна ли ? Има едно нещо на което се казва хранителна стойност , полезни вещества и тн , тези неща са обобщени в едно друго нещо на което му се викаше БДС , тогава е храна ! Сега е имитация , а дефиницията за имитация е нещо което наподобява нещо истинско , ама не е . Няма ли стандартизиране на храната , ядете имитация на храна . Толкоз за демокрацията . Живота е имитация на истински и качествен живот . Демокрация ала-бала .
83
3
 
3
 
! Отговори
1-дртiйYАЙТBoY! преди 1 месец
До /56-тия/ Е как така? Не знам как е при теб, младий момко, но при рък-вото на ПП-ДБ УВЕЛИЧЕНИЕто на пенцийката ми само за година и 1/2 е точно 2,5 ПЪТИ (два пъти и 1/2) по-голямо, отколкото за 4-те години преди това по времето на дерибейството и кражбите на корумпирания ти Бат Бойко и 1-та му преЯла преЯтелка - САЧЕВИца, която при изборите викаше на всеослушание: Дайте на пенционерите тъй нужните им добавки за Коледа и Великден, докато преди ПП+ДБ: НЕ, сакън, ще нарушим баланса у бюджету
82
2
 
7
 
! Отговори
A.C.A.B. преди 1 месец
До всички ушеви *** лу ци в държавата купих си един грам трева и ще го изпуша!
81
2
 
5
 
! Отговори
134 преди 1 месец
До АнонименБатка, ти си олицетворение на всичко, което не е наред в тая държава! Такива кримки като теб, които не са чували за данъци, изкарват 5 цифрени суми, а учителите си броят стотинките!
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В моето село почти всеки пуши цигари. И то не да свиват тютюн като при най Тошо ами цигари от магазина дето дори май евтините карелия са 5 и нещо.
79
4
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
Скачах за кола от - гробището и банане - демокрацията ми осигури това както и кока кола
78
4
 
12
 
! Отговори
Др живков преди 1 месец
Сега може да нямате , храна , почивки , здравеопазване *** карате кола -3 та употреба и купувате банане на промоция
77
7
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Да го дyxaт бедните! Пияници и безделници! Господ ги е направил бедни, не променяйте това, не им помагайте, за да не стане пази боже сляпо да прогледа!
76
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моля който не помни социализма до 1989 година (не бъркайте с 1990) , да не коментира , защото не знае какво означава истински уредена държава по всички направления .
75
3
 
1
 
! Отговори
1-дртiйYАЙТBoY! преди 1 месец
До БАНко /69/ - Младежо, яко заблюдень, НЕ са имали сицко при СОЦ-а, щото и дори милиардерите НЕ могат да имат всичко на тази 3ЕМЯ - всезнайно е, че щастие со паре не се купува и осигурява само безпроблемно съществуване и ЙЕснафско битуванЙЕ - неща, които топлят само и 1ствено 1сигналните самодоволни хорица. Най-важното е и си остава СВОБОДАта, Сан40,както се казва, щото ако има и съществуват ОГРАНИЧЕНИЯ, то тогаз го пиши ЩАСТИЕто бегало, та се невидело, тъй че ТОЧНО така са стояли нещата...
74
5
 
8
 
! Отговори
до 71 преди 1 месец
България 1940 - 75% селско население, недостиг на храна и купонна система. Без да воюва.
73
10
 
12
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
През социализма не помня хладилника ми да е стоял празен за разлика от сегаРеално в момента след като всичко плащаш от джоба си -здравеопазване , прегледи , лечение , детски градини , учебнициБедните са поне -70% от насрлението
72
2
 
11
 
! Отговори
THE BEST преди 1 месец
Не знам колко процента са застрашени , но на избори не гласуват масово...... Как да стане промяна..... тази вече омразна дума......
71
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Апартамент , къща на село или във вилна зона , кола от Мототехника , чистак нова , жигулка или москвич .Народа нямаше кредити , а това беше средното имане на едно семейство .Излъгаха ви защото запада беше фалирал ,и падането на соца подейства като финансова инжекция на запада , но това свърши .Тази година финансовата криза ще е опостушителна .
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шишо не е един от тях
69
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България 1940-та 5-та икономика в Европа, България 1990 30-та икономика в Европа, съсипана инфраструктура с тези бетонни панели, съсипана държава, парите на народа окрадени от комунистите, стотици хиляди качествени българи избити и затрити по лагерите