30% от българите са застрашени от бедност

Всеки четвърти не може да си позволи качествена храна
16 юли 2024 16:28, Нели Христова
185
30% от българите са застрашени от бедност
Снимка: БГНЕС

През 2023 г. 9,5% от населението на Европейския съюз не е било в състояние да си позволи храна, съдържаща месо, риба или вегетариански еквивалент всеки втори ден, с 1,2 процентни пункта повече в сравнение с 2022 г., когато данните са за 8,3%, сочи изследване на Евростат.

Според европейската квалификация "човек в риск от бедност" е гражданин, който живее с поне един от трите риска: бедност, тежки социални и материални лишения, и домакинство, в което малко хора работят.

През 2023 г. броят на хората в риск от бедност на ниво ЕС е 22,3%, което показва увеличение с 2,6 процентни пункта в сравнение с 2022 г. (19,7%). На национално ниво най-висок дял на хората в риск от бедност, които не могат да си позволят подходяща храна, е регистриран в Словакия (45,7%), следвана от Унгария (44,9%) и България (40,2%). От друга страна, най-нисък дял е регистриран в Ирландия (4,2%), следвана от Кипър (5,0%) и Португалия (5,9%).

В ЕС разликата между общото население и населението в риск от бедност по отношение на осигуряването на подходяща храна е 12,8 процентни пункта. На национално ниво Унгария отчита най-голяма разлика от 30,2 процентни пункта, следвана от Словакия (27,9 процентни пункта) и Гърция (27,3 процентни пункта). За разлика от това, Швеция, Кипър, Люксембург, Португалия и Ирландия отчитат най-малки разлики – всички под 4,0 процентни пункта.

Други изследвания на Евростат сочат, че най-много хора, застрашени от бедност, са отчетени в Румъния – 32%, България – 30%, Испания – 27%, и Гърция – 26%. А най-ниски стойности са отчетени в Чехия, Словения, Финландия и Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
112 А какво ще стане ако те подкараме Вануса Болшевишки от па дък?!
107
2
 
9
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 1 месец
И откога на Еврошит им пука за българите?!?!? Да не говорим,че поне 80% са работещи бедни...
106
1
 
4
 
! Отговори
до 92 преди 1 месец
аме питаш ли ме - ДСК ми взеха последните Пари и в момента и за Минерална Вода да си купя - да боря Жегата - нямам, за храна - да не говорите - реално те Застрашават Живота ми. До преди 1-2 часа казваха до края на деня щели да ни върнат парите в Изпразнените от тях сметки, сега казват утре сутринта! По Принцип Нямам Пари, че и да плащам на Адвокати - но ако се съберем за Колективен Иск - ще ги съдя до Фалита им!!
105
1
 
8
 
! Отговори
Лумпениатът преди 1 месец
Комунистите унищожиха България окрадоха я оккрадоха и народа скопиха го умственно поне голяма част от него ако не всички и го превърнаха в чалгаризирана и про с та аморфна маса от ГанYOвци по които европееца и Со пола не би си хвърлил.Това е истината!Ако си изхвърляш фасовете през джама *** лук си Съжелявам!
104
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като започнем гражданската война , първо демократично настроените ще ги карам по списък
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНАЙ НЕГРАМОТНАТА НАЙ ИЗОСТАНАЛАТА НАЙ КРАДЛИВАТА НАЙ ГОЛЯМОТО ГЕТО СТОЛИПИНОВО В СВЕТА НАЙ ПРОСТАТА И НАЙ НАЙ - ТОВА Е НАСЛЕДСТВОТО ОТ КОМУНИЗМА. ОТ ОНЯ КОЙТО УНИЩОЖИ СЕМЕЙСТВОТО А ОТ ХОРАТА НАПРАВИ НЕМИСЛЕЩИ СКОТОВЕ. ВИЖТЕ СИ ПОЛИТИЦИТЕ КОИТО ТИ ПИШЕЩИЯ СИ ИЗБИРАШ. ПРЕСТЪПНИЦИ. ИЗБИРАТЕ СИ ГИ ЗАЩОТО ВИ МЪРЗИ ДА РАБОТИТЕ А ЧАКАТЕ НАГОТОВО ОТ ДЪРЖАВАТА. БЕЗДЕЛНИЦИ И НЕХРАНИМАЙКОВЦИ. ХАК ДА ВИ Е ТАЗИКОЧИНА .ПУСНИ СИ БНТ ДА ВИДИШ КВО СТАВА ВКОЧИНАТА.
102
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ТокмаковОтиваш на гола поляна и започваш там да живееш и да си създаваш удобства .Няма да ползваш социалистическите язовири за вода , нито елекро мрежата и социалистическия ток , нито ще караш по социалистическите пътища ...аман от неграмотници и неблагодарници .Вземай си демокрацията и се махай
101
1
 
6
 
! Отговори
И не са 30% преди 1 месец
А са 90% и 10% е Зърнарската из мет и разни ДДС измамници политици обрали от фирми даравераджии и тн които си живеят като Симеончо!
100
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бедни няма , безработица 0% , здравеопазване безплатно , образование безплатно , транспорт почти безплатен . Какво постигнахте за 34 години , едни големи лъжи .Крадат ви по всички фронтове , а вие си мислите ,че това е демокрацията ....ах наивници не видели истинска държава.
99
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ТокмаковЧесно, човече , лекувай се .
98
4
 
5
 
! Отговори
БОГ преди 1 месец
Богатите в България трябва да разберат че БОГ е един и Това не са те !
97
3
 
3
 
! Отговори
БОГ преди 1 месец
Богатите в България трябва да разберат ме БОГ е есин и Това не са те !
96
3
 
6
 
! Отговори
БОГ преди 1 месец
България трябва да бъде унищожена заедно с поритико ченгеджийската мафия
95
6
 
8
 
! Отговори
Токмаков преди 1 месец
До Анонимен И КАКВО Е ИСТИНСКА ДЪРЖАВА ВЕ БОЛНИЯ!!! РУСИЯ ЛИ!? БЛАГОДАРИ СЕ ЧЕ ДНЕС СИ СВОБОДЕН. ДА ТИ ГО ПОВТОРЯ СВОБОДЕН. И ТИ Е ДАДЕНА ПРИВИЛЕГИЯТА ДА ПИШЕШ КАКВОТО ИСКАШ ДА ПЪТУВАШ КЪДЕТО ИСКАШ ДА УЧИШ И РАБОТИШ КАКВОТО ИСКАШ. ПРИ СОЦИАЛИЗМА БЕШЕ РОБ НА ЕДНА ПРЕСТЪПНА СИСТЕМА ЗА КОЯТО ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ НЕ СТРУВАШЕ НИТО СТОТИНКА. БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗГРАДИ С БЕЗПЛАТНИЯ РОБСКИ ТРУД НА ХОРАТА СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ И Т.Н. ТАКА КАКТО ДНЕС КИТАЙ. НАЙ ГОЛЕМИЯ ЗАТВОР СЛЕД РУСКИЯ.
94
2
 
5
 
! Отговори
На НЕ Българи преди 1 месец
Искам да съм роб! Поне са хора!
93
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сещам се за онази психо бабичка-комунистка, която ревеше "КОЙ ЩЕ НИ ДАДЕ ПАРИ?!?! АЗ ПИТАМ, КОЙ ЩЕ НИ ДАДЕ ПАРИ?!?!". И тука простите, неграмотни и неуки комунисти ще надигнат рев, но се свърши с това партията-майка да ви хрантути и вие само да крещите лозунги, и да сте непродуктивни лентяи. Бизнесът иска конкурентноспособност, а вие за нищо не ставате, нито минимална заплата заслужавате, нито социални помощи. Вие сте едно БРЕМЕ.
92
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 90 .Всеки втори кара личен автомобил , обаче втора уотреба , уж автомобил ама амортизиран . Личен автомил се караше прз социализма , жигулка ама чисто новичка . Нямате дори базовао усещане за истински живот , истинска храна , истински отношения , затова дори не можете базова да прозрете истината . Лъжат ви 34 години по най-бруталния начин.
91
0
 
7
 
! Отговори
ГНУСНАТА ДС ИЗМЕТ преди 1 месец
Която унищожи и ограби народа Трябва да бъде заровена у Малашевци!
90
6
 
2
 
! Отговори
ГОТОВ СЪМ преди 1 месец
ДА СЛУЖА НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА ДОРИ СА Е СРЕЩУ БЪРГАРИЯ
89
5
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ преди 1 месец
ОТ ВНОС НА НОВИ РАБОТОДАТЕЛИ!