Майка държи двете си деца под ключ 4 г. в Стара Загора

Момчето и момичето не са ходили на училище, сега са при роднини
16 юли 2024 13:33, Елка Василева
66
Майка държи двете си деца под ключ 4 г. в Стара Загора
Снимка: Pixabay

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години, са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година.

След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на индивидуална програма на обучение.

"Трагедията е в това, че майката е психично болна и момчето и момичето не са ходили на училище цели четири години. Стояли са заключени в дома си и са излизали навън само през нощта", разказа за БНР Иванка Сотирова.

Децата са изведени след 12-часово наблюдение на жилището. Оказало се, че близки и роднини  на семейството, които живеят в чужбина, многократно са писали писма до различни институции за ситуацията, но не са получили адекватен отговор и реакция.

"Майката, която е психично болна, е изолирала децата с идеята, че трябва да им даде преклонение към религията. Много е трудно е да се установи точният мотив за действията й", обяснява общественият защитник на Стара Загора.

След извеждането на децата Сотирова срещнала трудности и при изготвянето на психо профил на майката, братчето и сестричето.

"Срещнах голямо противопоставяне на медицинските структури - оказа се, че ние нямаме детски психиатър в региона. Трябваше да положа огромни усилия и затова от моя страна това беше битка с институциите. Те сякаш омаловажават случая, не проявяват активност и толерантност към хората.

Нечовешкото отношение в голяма степен е обхванало чиновниците в институциите“, добави Сотирова.

В момента децата се отглеждат от родственици, имат много добър изказ и богат речник. И двамата са на индивидуална подготовка, за да може по-скоро да влязат в класните стаи заедно с връстниците си. "Трагедията е пълна. Дано да няма други подобни", коментира още местния омбудсман.

Майката на децата е настанена в психиатрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
11
 
! Отговори
Абсурдистан преди 1 месец
Когато родителят има доказано психично заболяване, в никакъв случай децата не бива да бъдат поверявани на него. По-добре да отидат в социлен дом. Какви са нашите закони, бе?! Как може така?
41
0
 
4
 
! Отговори
Продължение на 39 преди 1 месец
И при трите развода родителските права бяха дадени на майките, но грижите за децата бяха поети от бабите и дядовците, родители на майката. Но в единия от случаите бабата почина на 50 г. и само след 1 година 59-годишният дядо се ожени за доста по-млада от него. Тя разбира се не искаше и да чуе да се грижи за внучето му и детето отиде при майка си, на която още в моминските й години бяха купили отделен апратамент. И тогава стана страшно, но бащата не прояви никакъв интерес,само плащаше издръжката.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При социализма такива хора ги лекуваха. Сега при демокрацията е свобода - и такива хора са оставено да се самолекуват, ако го направят и може да нападат околните безнаказано. Демокрация ....
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децата на 14 и 17 години, майката вероятно на около 37 години, родена малко преди 1989 година, но е дете на демокрацията, отгледана и възпитана при демокрацията..
38
2
 
2
 
! Отговори
Чудя се на мъжете, преди 1 месец
които правят деца на такива жени. Разбира се, не знаем какъв е случаят и дали тази жена не е развила заболяването си по-късно, след като е родила. Но в рамките на личния си житейски опит знам 4 такива случая. На момичетата още в пубертета им личи, че имат проблем, дори получават диагноза. После задължително стават студентки, защото и четирите са дъщери на бащи със стабилни позиции и влияние. И в четирите случая зетьове кариеристи се ожениха и направиха деца, после трима от тях се разведоха.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бащата къде е?
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жената има данни за евродепутат
35
12
 
1
 
! Отговори
Опаа преди 1 месец
До Анонимен 35 Като гледам възрастта на децата майката е отгледана и възпитана през великия "соц", та май са "истински социалисти-тоталитаристи"
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истински евроатлантици
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че от институциите не можем да очакваме помощ, е ясно. Но тази жена и тези деца имат роднини, близки. Защо те цели 4 години не са направили нищо друго, освен да се жалват на някакви си чиновници!? Има нещо гнило в цялата история. Самите деца са на 14 и 17 години, възраст в която би трябвало да са в добра физическа и психологическа кондиция. Те също нищо не са предприели, което е много странно.
32
7
 
11
 
! Отговори
Mimo преди 1 месец
Тези деца са си почти големи хора, толкова ле не могат да си излезнат сами и да потърсят помощ. 4 години?! Изглежда и децата не са наред.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е,да се помни : Другарка Сотирова - агент Биляна,влязла в ролята на съдник...
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Четири години престъпно бездействие на институциите - училище и социални. Кога ще се уволняват виновните?
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз пуснах сигнал веднъж- към позната, която се опита да ми обясни, че бебето и няма проблем да стои на слънце лятото на плажа и нямало да изгори и го маза с кърма заради силата на коластрата. Веган и гласува за възраждане.И има запаси в случай на ядрена война в мазето
28
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мъжете от лошотия поне скачат на бой, докато има жени дето доста подмолно си развяват ваг ината :)))
27
2
 
3
 
! Отговори
Подигравкин преди 1 месец
След като майката не е направила децата си вегани, значи всичко е наред.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борецът срещу корупцията в институциите Кирил Петков защо не се задействал през тези години, при положение, че беше три години на власт?
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е кое му е сложното бе? Вземаш двама полицаи и отиваш. Проверка за дистрес. Как спят тоя хора, които получават сигнал и знаят, че някой е в опасност? Ние не сме народ, ние сме стадо.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкоз за добрите прекрасни и нищо лошо правещи женички, ама като са ни набили в главата, че те са по=добричките от мъжете, така ще е... :)))
23
0
 
25
 
! Отговори
ами преди 1 месец
Тази статия е най-яркото доказателство,че ние НЯМАМЕ държава.Как въобще е възможно да бъдат сигнализирани всички институции,имащи отношения към подобни проблеми и да няма НИКАКВА адекватна реакция.....Онея тарикати да не ми говорят заучени фрази вече 3 години,като борба с корупция,върховенство на закона и бла бла, а да измислят и предложат идеи как да заработят десетки институции,които ги има само на хартия,а работа......