Майка държи двете си деца под ключ 4 г. в Стара Загора

Момчето и момичето не са ходили на училище, сега са при роднини
16 юли 2024 13:33, Елка Василева
66
Майка държи двете си деца под ключ 4 г. в Стара Загора
Снимка: Pixabay

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години, са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година.

След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на индивидуална програма на обучение.

"Трагедията е в това, че майката е психично болна и момчето и момичето не са ходили на училище цели четири години. Стояли са заключени в дома си и са излизали навън само през нощта", разказа за БНР Иванка Сотирова.

Децата са изведени след 12-часово наблюдение на жилището. Оказало се, че близки и роднини  на семейството, които живеят в чужбина, многократно са писали писма до различни институции за ситуацията, но не са получили адекватен отговор и реакция.

"Майката, която е психично болна, е изолирала децата с идеята, че трябва да им даде преклонение към религията. Много е трудно е да се установи точният мотив за действията й", обяснява общественият защитник на Стара Загора.

След извеждането на децата Сотирова срещнала трудности и при изготвянето на психо профил на майката, братчето и сестричето.

"Срещнах голямо противопоставяне на медицинските структури - оказа се, че ние нямаме детски психиатър в региона. Трябваше да положа огромни усилия и затова от моя страна това беше битка с институциите. Те сякаш омаловажават случая, не проявяват активност и толерантност към хората.

Нечовешкото отношение в голяма степен е обхванало чиновниците в институциите“, добави Сотирова.

В момента децата се отглеждат от родственици, имат много добър изказ и богат речник. И двамата са на индивидуална подготовка, за да може по-скоро да влязат в класните стаи заедно с връстниците си. "Трагедията е пълна. Дано да няма други подобни", коментира още местния омбудсман.

Майката на децата е настанена в психиатрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
22
 
! Отговори
д-р Хаус преди 1 месец
Цяла 1 година не могат да изкарат от заключения си дом 2 деца, за да ги спасят от психично болната им майка?! Ужас, в каква държава живеем?
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарка Сотирова, която е дълбоко 70+, до кога възнамерява да работи? Така ли няма подхоящ човек на средна или дори по-млада възраст подходящ за този важен пост, че все упираме в пенсионери. Само като погледна Янка Такева и ми е ясна ситуацията в бг училища.
20
3
 
20
 
! Отговори
В преди 1 месец
Норвегия щяха да бъдат изведени на втория ден. Тук обаче сигнал преди година, и дълга битка с институциите!?
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои хора не трябва да имат деца - религиозните фанатици, веганите, деоесарите, пп-де6ейците, американофилите, бесните евроатлантици - всичко това е в известна степен психично отклонение
18
0
 
18
 
! Отговори
Старозагорец преди 1 месец
Иванка Сотирова известна още като Агент Биляна, дългогодишна директорка на езиковата гимназия и впоследствие заместник кмет размахва пръст на институциите, от които неотдавна беше част.
17
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои хора не трябва да имат деца - религиозните фанатици, веганите, възрожденците, величавите, русофилите, бесните патриоти - всичко това е в известна степен психично отклонение
16
17
 
6
 
! Отговори
Опаа преди 1 месец
До Анонимен12 "Евроатлантизъм се лее отвсякъде" Като гледам възрастта на децата майката е отгледана и възпитана през великия "соц", та май се лее отвсякъде "социализъм - тоталитаризъм".
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия са от сектата на Мормоните :)))
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е па много римляни в тоя град, те се грижат по специален начин за чаветата ;)
13
5
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
Много сте и здраво сте изплискали легена
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
4 години айляк пред телевизора и интернет :)))
11
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евроатлантизъм се лее отвсякъде
10
18
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 1 месец
на мен повече на нещо изконно руско ми прилича, ама карай. нещо чукотско
9
3
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
Много ли сте?
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука във форума са същите из вратеняци, поне нямат деца
7
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко евроатлантическо
6
0
 
25
 
! Отговори
психодиспансер преди 1 месец
Добре де, не са ли боледували, не са ли посещавали лекар? и кои са институциите, до които са писани писма от тия роднини в чужбина? що не са викнали някоя телевизия!
5
8
 
20
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 1 месец
Сладки ли са бананите ?!
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбирам, как цяла година омбудсмана и социалните са бездействали и са проявили такава жестокост спрямо децата? С "булдозер" и то веднага трябваше да влязат в къщата. Майката била *** и никой не може да помогне на децата? Що за държава, що за закони и правила? Пълен абсурт!
3
1
 
15
 
! Отговори
аха преди 1 месец
сега ще има ли протест ,,нито едно дете повече''?