Майка държи двете си деца под ключ 4 г. в Стара Загора

Момчето и момичето не са ходили на училище, сега са при роднини
16 юли 2024 13:33, Елка Василева
66
Майка държи двете си деца под ключ 4 г. в Стара Загора
Снимка: Pixabay

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години, са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година.

След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на индивидуална програма на обучение.

"Трагедията е в това, че майката е психично болна и момчето и момичето не са ходили на училище цели четири години. Стояли са заключени в дома си и са излизали навън само през нощта", разказа за БНР Иванка Сотирова.

Децата са изведени след 12-часово наблюдение на жилището. Оказало се, че близки и роднини  на семейството, които живеят в чужбина, многократно са писали писма до различни институции за ситуацията, но не са получили адекватен отговор и реакция.

"Майката, която е психично болна, е изолирала децата с идеята, че трябва да им даде преклонение към религията. Много е трудно е да се установи точният мотив за действията й", обяснява общественият защитник на Стара Загора.

След извеждането на децата Сотирова срещнала трудности и при изготвянето на психо профил на майката, братчето и сестричето.

"Срещнах голямо противопоставяне на медицинските структури - оказа се, че ние нямаме детски психиатър в региона. Трябваше да положа огромни усилия и затова от моя страна това беше битка с институциите. Те сякаш омаловажават случая, не проявяват активност и толерантност към хората.

Нечовешкото отношение в голяма степен е обхванало чиновниците в институциите“, добави Сотирова.

В момента децата се отглеждат от родственици, имат много добър изказ и богат речник. И двамата са на индивидуална подготовка, за да може по-скоро да влязат в класните стаи заедно с връстниците си. "Трагедията е пълна. Дано да няма други подобни", коментира още местния омбудсман.

Майката на децата е настанена в психиатрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ни едно нищо правещо от местната администрация на т.нар. "социални" не следва да бъде оставено на работа! Вън, заспали мързеливци! Де дремаха? Четири години децата не са посещавали училище! Къде са проверките? Къде са резултатите? Ако едно такова нищо от тези служби или от училище си беше свършило работата, нещата нямаше да са така. Но ако някой бе поработил, той не би бил нищо, каквито са сега всичкипо веригата.
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Липсващата държава, народа страда. Това е вече 30г и следващите 30г ще е още по зле.