Патриарх Даниил с молитва: Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната

Това стана по време на литургия за Илинден
20 юли 2024 16:45, Красимир Ангелов
153
Патриарх Даниил с молитва: Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната
Снимка: БГНЕС

Негово Светейшество българският патриарх Даниил се помоли Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната. Предстоятелят на Българската православна църква (БПЦ) възглави тържествената света литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества и своя съборен храмов празник, съобщиха от Софийската митрополия.

Заедно с Негово Светейшество съслужиха Браницкият епископ Пахомий - викарий на Софийския митрополит, архимандрит Йоан - протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Флавиан, столични свещеници и протодякон Иван Петков. В края на утринното богослужение Негово Светейшество патриарх Даниил пострига за четци, певци и свещоносци на българската църква - Георги Господинов и Емил Коджиа.

По време на богослужението бяха прочетени специални прошения за измолване на Божията милост и изпращане на дъжд, както и за спирането на пожарите в страната.

След светата литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към свети пророк Илия.

"Сега с гореща молба от дълбочината на сърцето си викаме и към тебе прибягваме, свети пророче Илие. Послушай нас и побързай да ни помогнеш. Ние скърбим понеже из много краища по нашата земя хората страдат, всички се измъчват от бездъждие и опустошаващи пожари, а глад и мор може да последват след тях. Ние се ужасяваме от гибелта и като изповядваме нашите грехове пред Господа, със смирени сърца те молим: славни пророче Илие, закриляй ни пред Господа и помоли да ни даде прошка на нашите прегрешения. И да излее върху нас Своята неоскъдна милост. Обърни внимание към нас както в онова време - помоли се Господу да изпрати от небето дъжд, който да напои жадната земя, да угаси пожарите и да ороси земята до ситост", прочете молитвата Негово Светейшество патриарх Даниил.

В словото си той изтъкна подвижническия живот на светия пророк, който винаги трябва да бъде наш пример в живота ни. Патриархът каза още, че когато виждаме природните катаклизми и промени - бедствия и аномалии, то трябва да се замислим за духовния ни живот и да обърнем поглед върху своето покаяние.

"Когато ние отстъпваме от Бога и настъпва едно разединение, едно противоборство, страстите влизат в човека и вече душевните сили в самия човек започват да се смущават, започва една вражда, едно разделение в самия човек - това причинява грехът. Но заедно с това настъпват промени и в целия свят... Страданието настъпва тогава, когато човеците отпадат от Бога. И колкото повече се отдалечаваме от Бога, и колкото повече се измъчва човешката душа, толкова повече и се разстройват природните сили“, каза патриарх Даниил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Брюксел каква помощ изпратиха? Самолети, хеликоптери? Изпратиха ли от ЕС помощ за България да се справи с бедствието?
76
3
 
11
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
То ако ставаше с молитва , Путин да не е жив.Навлече си омразата на цивилизования свят.
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сектата на Ивелин Михайлов сектата на Сциентологията .. Пазете се ще ви промие мозъка и ще ви вземе душите.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо човек, като види Господ, го затварят при лудите?
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 71 - А Х-101, както в Киевската детска болница?
72
4
 
10
 
! Отговори
Красимир преди 1 месец
ПО ДОБРЕ СЕ МОЛЕТЕ БЪЛГАРИЯ ЧАС ПО СКОРО ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ОНЕЗИ ОТ ДС ВКЛЮЧИТЕЛНО И ВАША МИЛОСТ УНИЩОЖИЛИ ТАЗИ СВЕЩЕННА ЗЕМЯ ОТЧЕ. ПОЖАРИТЕ СА БОЖИЕ НАКАЗАНИЕ ЗАРАДИ ЗЛОТО КОЕТО ХОРАТА НОСЯТ В СЕБЕ СИ. СПРЕТЕ СЕ ДА ПРОПОВЯДВАТЕ СТАТИСТИКА. АКО СТЕ БОЖИ ЧОВЕК ЩЯХТЕ ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ МЯСТОТО КОЕТО ЗАЕМАТЕ. НО ВИЕ СЛУЖИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ А НЕ НА БОГ. НЕ ВИ ВЯРВАМ.
71
2
 
8
 
! Отговори
Зловещ преди 1 месец
АНАТЕМА, Сатанаиле!
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човека си изпълнява задълженията! По длъжностна характеристика!
69
4
 
11
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Много чевръст и прагматичен отец! Надмина и Боко Тиквата по демагогия! Отвъд Балкана небето започна да бълва светкавици и наченаха молитвите! Свети Илия пуска огън, след това го гаси! При НЩ 3 УФ Бирюзов отива игумена на местен манастир с молба да го защити, че германците могат да го бомбардират! Какво чуват ушите ми, отец! - възкликнал комунистът атеист. Та вас ви пази сам Бог! Какво можем ние с нашите земни възможности!? Все пак, направил необходимото!
68
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помолете Русия да изпрати Бе-200!
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя ще останете историята като Данчо Молитвата
66
9
 
7
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Патриарха да анатемоса всичко юрихатлантици.... Тая пъсмина носи само беди на майка България.... ===)))
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кой е изпратил пожарите? Или това е било просто някаква случайност, просто светът е бил направен криво и недомислено и създаден света, с предпоставки да полети случайно някаква искра в жегата и да пламне от това цяла България?
64
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На някои им тропа по една дъска, ама на тоя май му тропа цялото дюшеме.
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Синоптиците наблюдават индианците, колко дърва секат!
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви ли пет ловци не се изредиха за патриарх, ама такава сачма не бяхме имали.
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, ако вали не върху, а до пожара?
60
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българският Господ не е ли Боко Тиквата крадливия похотливец. Да ходи да му се помоли в Зайчарника може да изгради пожарите у да пусне дъжда.
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И, като загаси пожарите-Ха, стига толкова..
58
3
 
15
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Абе от къде го "измъкнахте" този черковен шут бе, вместо да отпусне пари от богатството си църквата и да помогне на пострадалите този брадат вампир се замолил за дъжд от природата, като, че ли тя ще го чуе ?