Патриарх Даниил с молитва: Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната

Това стана по време на литургия за Илинден
20 юли 2024 16:45, Красимир Ангелов
153
Патриарх Даниил с молитва: Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната
Снимка: БГНЕС

Негово Светейшество българският патриарх Даниил се помоли Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната. Предстоятелят на Българската православна църква (БПЦ) възглави тържествената света литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества и своя съборен храмов празник, съобщиха от Софийската митрополия.

Заедно с Негово Светейшество съслужиха Браницкият епископ Пахомий - викарий на Софийския митрополит, архимандрит Йоан - протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Флавиан, столични свещеници и протодякон Иван Петков. В края на утринното богослужение Негово Светейшество патриарх Даниил пострига за четци, певци и свещоносци на българската църква - Георги Господинов и Емил Коджиа.

По време на богослужението бяха прочетени специални прошения за измолване на Божията милост и изпращане на дъжд, както и за спирането на пожарите в страната.

След светата литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към свети пророк Илия.

"Сега с гореща молба от дълбочината на сърцето си викаме и към тебе прибягваме, свети пророче Илие. Послушай нас и побързай да ни помогнеш. Ние скърбим понеже из много краища по нашата земя хората страдат, всички се измъчват от бездъждие и опустошаващи пожари, а глад и мор може да последват след тях. Ние се ужасяваме от гибелта и като изповядваме нашите грехове пред Господа, със смирени сърца те молим: славни пророче Илие, закриляй ни пред Господа и помоли да ни даде прошка на нашите прегрешения. И да излее върху нас Своята неоскъдна милост. Обърни внимание към нас както в онова време - помоли се Господу да изпрати от небето дъжд, който да напои жадната земя, да угаси пожарите и да ороси земята до ситост", прочете молитвата Негово Светейшество патриарх Даниил.

В словото си той изтъкна подвижническия живот на светия пророк, който винаги трябва да бъде наш пример в живота ни. Патриархът каза още, че когато виждаме природните катаклизми и промени - бедствия и аномалии, то трябва да се замислим за духовния ни живот и да обърнем поглед върху своето покаяние.

"Когато ние отстъпваме от Бога и настъпва едно разединение, едно противоборство, страстите влизат в човека и вече душевните сили в самия човек започват да се смущават, започва една вражда, едно разделение в самия човек - това причинява грехът. Но заедно с това настъпват промени и в целия свят... Страданието настъпва тогава, когато човеците отпадат от Бога. И колкото повече се отдалечаваме от Бога, и колкото повече се измъчва човешката душа, толкова повече и се разстройват природните сили“, каза патриарх Даниил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 85 точен Точен си, но вси си мисля, че тия под 50 г са повечето само на КГБ !
96
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледал е прогнозата за времето и ще излезе, че шефа е пратил дъжда.
95
8
 
3
 
! Отговори
марги - християнка преди 1 месец
Абе, големи неграмотници коментират Светата литургия и молебен към свети пророк Илия! Точно на този ден, призоваваме най-големия старозаветен пророк, да ни помогне! Той ни помогна!
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Утре, двоен надник!
93
0
 
11
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Попе, пожарите ги правят умишлено определени хора .
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Данаилов, пожар не се гаси с молитва, а с *** и кофопомпа.
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дедо попе спри се ,че че ни удави -тук от полвин час вали порой -сега ще се напълнят подлези мазета улици и тн
90
3
 
15
 
! Отговори
До 85 точен преди 1 месец
Като не е богата от къде взима пари да плаща на толкова черковни мошеници бе ? От къде дойдоха парите за бентлита и мерцедеси на владиците ? Колко ДС агенти са в тази православна църква знаеш ли ? Аз ще ти кажа - всички които са над 50 години и не само на ДС, а и на КГБ ! И нито един от тях няма вяра в Бог ! Българската църква не е църква, а ДС на КГБ !
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А набожната Тиква викаше на Господ "началника". Много набожни в това Милиционерското в Симеоново бе.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дата, като се чуете с началника ти, питай го защо ни изпрати пожарите.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да засеят облаци! Господ няма да им помогне.
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Огънят във Воден отново лумна.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе тоя уж учен човек, може ли така са се излага?!
84
2
 
11
 
! Отговори
хитър поп преди 1 месец
чете метео бюлетините.Сега ако завали ще каже ** виждате ли има бог и е с менАко не завали ще каже, че българите са много грешни и ще постави условия да се отпуснат пари за църквата.
83
11
 
4
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
До ЕмигрантБългарската църква изобщо не е богата, не лъжесвидетелствай, сатана!
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог какво ще направи си е негова работа. Но е важно не да се молим на Бог и да викаме Неволята, а да направим всичко възможно. Отговорно поведение в обществото, функционална грамотност (непонятна на 80% от българите), ЗАСТРАХОВКИ и така нататък. Помогни си сам, за да ти помогне и Бог!
81
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с Буча, повече от две години минаха? Тогава Жозето и Урсула и всички се изредиха да се снимат пред чували с трупове, постоянно ги въртяха в медиите, а оттогава вече нищо за Буча! И холанци и французи правиха разследвания, повече от година - нищо! От какво бяха умряли тези хора чиито тела показаха на пътя, по продължение на целия път и никой не ги снимал, всеки има смартфон, а нито една снимка в мрежата, от какво оръжие, при какви обстоятелства, по кое време, на какво място? Каква е тяхната самоличност? Кой ги е застрелял? Защо бяха с бели ленти? Нищо! Пълно мълчание!
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Испания, самолет! От Чехия 2 хеликоптера!
79
5
 
11
 
! Отговори
Казаха че ще вали преди 1 месец
И тоя руски агент взе да се моли за дъжд.
78
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При руската атака срещу най-голямата детска болница в Украйна, при която за щастие няма загинало нито едно дете, но според началника на 79-та специализирана бригада са убити ранени украински войници, вероятно лекувани в родилното отделение на Охматдит.