Ще слагаме ли по-евтина зимнина тази есен?

От пазарна гледна точка има трайна стабилизация на цените
29 юли 2024 14:51, Анисия Иванова
9

Повечето зеленчуци и плодове и някои основни хранителни стоки поевтиняват на тържищата у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Комисията по стоковите борси и тържищата.

"От пазарна гледна точка имаме трайна и устойчива стабилизация, добро динамично равновесие. Процесът започна още от юни 2023 г. Вече имаме трайно установена тенденция към стабилност в пазарното предлагане. Годината е климатично по-добра от 2023", каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов в "България сутрин".

Тенденцията на пазара в Европа не се различава много от този на българския, подчерта той.

"И там има устойчива стабилизация. Тя се пренася и тук. Това, което беше характерно за 2021 и 2022 г. - свръхпари в обращението, намали паричната маса. В момента наблюдаваме нормално пазарно взаимодействие и доста мощна конкурентна среда. Няма как при земеделските продукти да няма вариации във връзка с климатични промени. Такова е положението при какаото и кафето. Цената на захарта тръгна надолу - устойчива тенденция", посочи Иванов пред Bulgaria ON AIR.

"Ако го сравним с други продукти, например с млечните, при които се казваше, че през 2021 - 2023 г. има много висок тренд, при сладоледите има до 300-350%. При свинското месо нивото от 2020 г- до сегашната 2024 г. е около 9,5%. Нека потребителите добре да се информират за цените, да не способстват за лоши практики", посъветва председателят на ДКСБТ.

Ако извадим от основната потребителска кошница 30-те продукта, без които не може, ще струва незабележимо малко по-ниско.

"Към момента има по-голямо предлагане и повече промоционален етикет. Прасковата тръгна на по-ниска цена от миналата година. Динята е на по-ниска цена. Лимонът е малко по-висок. Млечните продукти са на нивата от миналата година, само киселото и прясното мляко са с 10% нагоре", обобщи Иванов.

По думите му, при тези ценови ставки и това предлагане, ще ни е по-евтино да направим зимнината тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ценихранаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
да преди 1 месец
Политиката на веригите магазини е точно есента, когато хората искат да си приготвят нещо да надуят цените. Ами вижте едни домати от няколко години вече няма падане под 2-2.50. Морковите, вече няма цени под 1лв, чушките намалени 3лв. И накрая пуснат намалени някаква сбирщина от захар, картофени нишестета и оцветители и ти се отще да купуваш. Лщтениците, не стига, че са пълни със захар, но цените им не падат. За 10 години кое поскъпна 3-4 пъти, че цените им се вдигнаха толкова?
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къдя да я слагаме :)))
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щот сме много богати, напреднали, развити членуви на ЕС и НАТО ли мислим за зимнина?
5
1
 
9
 
! Отговори
Пътуващ във времето преди 1 месец
Да, но ако се върнем в есента на '87-'88 година/примерно/!
4
0
 
8
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 месец
Тази статия трябваше да бъде написана Септември, може би и Октомври. Тогава може да спаднат цени на домати, чушки и зеле / и др. зеленчуци за зимнини/. Сега розови домати по 4 лв, чушките и те 3,50-4 (лютите 7-8), зеле 1,20 и нагоре ( а то това са някакви корави и пластамсови не стават за туршии), лук 1,50-2лв. Дини 1,20 килото на промоция. Не виждам как нещо ще поевтинява толкова много с оглед на задаващите се кризи и тегави обстановки.
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да слагам зимнина. Зимата е кратка. По пазарите и магазините има всичко през цялата година. Дори да е скъпо, ще купя по- малко количество. Запасяването беше през социализма.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледайте си сами градини. Какво съм направил аз? Земята е без пари. Парцел в планина *** 30км от София. Плащам на местни хора да ми гледат това, онова. Хем бизнес с био зеленчуци, плодове, месо и яйца, хем и за мен.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените на всичко са се вдигнали спрямо миналата година. Няма как да слагаме евтина зимнина. Благодарение на ковида и войни цените знаят само една посока и това е нагоре.