Вторите пенсии ниски, не стигат дори за година

Частните пенсионни дружества печелят милиони
Обновена: 29 юли 2024 09:14 | 29 юли 2024 09:08, Инна Ангелова
27
Вторите пенсии ниски, не стигат дори за година
Снимка: БГНЕС

Милиони печелят частните пенсионни дружества от събираните пари за втора песни и такси. Данните от Комисията за финансов надзор показват, че за изминалата година приходите на дружествата, управляващи универсални, доброволни и професионалните пенсионни фондове, от такси са в размер над 251 млн. лв.

Частните пенсионни фондове събират от парите на осигурените няколко вида такси. За осъществяване на дейността по допълнително задължително пенсионно осигуряване и за управление на пенсионните фондове и на фондовете за извършване на плащания (откъдето изплащат пари на пенсионерите) събират две основни такси в полза на пенсионните дружества.

Първата е удръжка от всяка осигурителна вноска в размер до 3,75%, както е записано в текстове от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Освен това дружествата събират и инвестиционна такса в размер до 0,75% годишно, изчислена върху стойността на нетните активи на пенсионния фонд. За управление на фондовете за изплащане на пожизнени пенсии и фондовете за разсрочени плащания събират годишна такса в размер до 0,5 на сто от стойността на нетните активи на фонда.

Само за първите три месеца на настоящата 2024 година приходите на пенсионните дружества от такси са в размер на 69,35 млн. лв., допълва “Труд”. Събираните от парите на осигурените такси дават възможност на пенсионните компании да реализират големи печалби.

Работоспособните, които са в или предпенсионна възраст и имат пари в такива фондове са малко над 58%. С други думи малко над 18 хиляди вече са достигнали пенсия, но нямат достатъчно натрупани пари в универсалните пенсионни фондове за пожизнена пенсия и затова взимат парите си на разсрочени плащания. Това представляват близо 86% от всички, които вече получават пари от универсалните фондове. Според Кодекса за социално осигуряване, размерът на пожизнената пенсия от универсален пенсионен фонд не може да бъде по-малък от 15% от минималната държавна пенсия за стаж и възраст в момента на отпускането є.

В момента минималната държавна пенсия за стаж и възраст е 580,57 лв., което означава, че отпусканите сега пожизнени пенсии не може да са по-малки от 87 лв.

Размерът на разсрочените плащания не може да бъде по-малък от 15% от минималната пенсия и по-голям от минималната пенсия към момента на отпускането им. Данните на КФН показват, че повечето хора, които вече получават пари от универсалните пенсионни фондове, ще продължават да ги взимат по-малко от една година. Това са 12 431 души, или 58,7% от всички, които вече взимат пари от универсалните фондове. След една година те ще разчитат само на държавната пенсия.

5159 души ще получават разсрочени плащания от универсалните пенсионни фондове между една и три години, показват данните на КФН. А едва 575 души ще взимат разсрочени плащания повече от три години. Средният размер на разсрочените плащания е 448 лв., което е близо до действащата до 1 юли минимална пенсия. Оказва се, че хората, след като видят, че така или иначе няма да получават пожизнена пенсия, предпочитат да вземат парите си за кратък период от време, за да не бъдат обезценени спестяванията им от инфлацията.

Пожизнените пенсии от универсалните пенсионни фондове може да бъдат три вида - без допълнителни условия, с период на гарантирано плащане и пожизнена пенсия с период на разсрочено изплащане. При първия вид пожизнена пенсия човек взима една и съща пенсия до края на живота си, като може да има малки индексации през годините от реализираната доходност от управление на парите. При втория вид пенсия има гарантиран период на получаването є и, ако човек почине преди изтичането на този период, останалите пари получават наследниците му. При третия вариант първоначално човек може да получава по-големи суми на разсрочено плащане, а след това пожизнено да получава по-малка пенсия.

Данните на КФН показват, че само 69 души от тези с достатъчно пари за пожизнени пенсии са избрали пенсия без допълнителни условия, а средната сума, която получават е едва 89 лв.

Хората, които са избрали втория вариант с период на гарантирано изплащане са малко повече - 381 души, като те получават средно по 80 лв. на месец. Най-голям е делът на хората, които искат по-бързо да получат парите си. 2563 души, или 85% от хората с пожизнени пенсии, са избрали варианта на пожизнена пенсия с разсрочено изплащане. Това означава, че в началото те ще взимат по-големи суми - средната изплащана пенсия е в размер на 258 лв., а след това ще получават по-малки суми.

Повечето хора избират именно този вариант, за да вземат повече пари в началото след пенсионирането си и така парите им да не бъдат обезценени от инфлацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 18 Точно тези фондове не ги е вкарал Тиквата. Това беше пенсионната реформа на СДС по времето на Костов с финансов министър Муравей Радев. Все още бяха СДС. Любителят на маргаритки основа с Гнома ДСБ след управлението си.
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Частните фондове НЕ СА задължителни. Който иска може да си прехвърли парите от фонда в НОИ и да взима само една - държавна пенсия, без втора от фонд. Но ако гушна букета, от НОИ няма нищо, а ако парите са във фон, те се наследяват.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как няма да са ниски при тези мижави пенсионни вноски и малкия период на осигуряване. Ако не бяха бюджетните субсидии, то и държавните пенсии щяха да са наполовина. Българинът само иска, но не и да дава!
22
12
 
12
 
! Отговори
ФоркоСвтулката преди 1 месец
"Само Седесе!Кой не скача е червен ! Четиридесет и пет години стигат! Времето е нашИ!"Май вече се понаскачахте,а!?Вашата мм... !Сещате ли се сега за "лошия" Тодор Живков, който ви лишавал от банани ?Дали Драгалевският гърбав Ай дук, Ал Фашагата и Стефчо (Ухилената Корупция) имат вашите проблеми ?Как мислите?
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента имам натрупани 4500 лева във фонда. Не са много, но са си мои и ако случайно утре ме сгази кола или получа инфаркт, съпругата ми ще ги вземе всички тези пари. А ако сега ги подаря на НОИ, тези пари вече не могат да се наследяват и се губят в държавата. Ако доживея до пенсия ще ми платят нещо, но не се знае какво и в момента, в който умра, наследниците ми няма да получат нищо, независимо че съм внасял пари толкова години.
20
7
 
12
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Няма да стигат парите за втора пенсия на много хора! Когато се осигуряваш на минимална заплата, а останалото получаваш на ръка е така! Не може да внасяш по 10 лв. на месец, а после да изкаш по 1000! Четете първо, информирайте се за процентите на вноските, а после пишете! Освен това, парите които се инвестират от втория стълб, не можеш да ги инвестираш където си поискаш! Те (държавата) ти казва къде.
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 6 Не е капан, защото н капана наивниците влизат доброволно. Това е затвор, подкарват те поради насилието на закона, вкарват те там насила, за да може свои хора да те доят. От какъв зор ще ме задължават да им участвам в мошеническите фондове, когато ако си спестявам тези пари или ги влагам в стотиците доброволни подобни фондове в Европа, накрая ще имам в пъти повече пари и реална втора пенсия???
18
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така наречения "втори пенсионен стълб" е една измама и далавера, как по законен път определени свои хора да доят населението! Единствената държава в света, в която участието в такива фондове е задължително е България. И това е уредено от Тиквата, когато се приемаше закона за тази измама. В чужбина хората си влагат парите където им е изгодно и фондове като тези в България, които взимат всичко и не дават нищо просто фалират. Тук не. Явно плащат и на тези, които уредиха удобния им закон.
17
3
 
11
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Добра агитация да си прехвърлиш парите в бездънната яма НОИ.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Задължително в пирамида ето това сега е България!
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8... Да, ама държавата ги задължи да имат втора пенсия..
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са истинските пирамиди у нас. На Ивелин за парка, всеки е участвал доброволно.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунист пари дава ли бре?!Камоли пенсия.Пенсии в скандинавските страни,тук се краде!
12
0
 
25
 
! Отговори
qwerty преди 1 месец
Само за година 251 млн. от такси. После защо лакеите им защитници са толкова устати... След години нищо чудно да ни врътнат някоя мизерия като шведската Алекта.. естествено тогава ще има показни уволнения, ще има разследване, но хората ще си останем с пръст в уста...
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както винаги, копирали сме нещо, ама не сме го направили като хората.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Частните пенсионни дружества изплащат тези пенсии от вноските на хората, които в момента работят.
9
4
 
1
 
! Отговори
Ало измамника преди 1 месец
Давайте им по висока пенсия за остане и за пенсионерите.Не само да пълните гушите на ало измамниците
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имали пари- дали. Сега ще има да взимат..... таратанци. Хи хи хи
7
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези такси са съобразени с практиките в цяла Европа. Нищо шокиращо като %. Само не разбрах защо има 2 фонда: пенсионен + фондовете за извършване на плащания, Това може да е някаква българска специфика, другаде не е така. По принцип парите във фонда би трябвало да бъдат защитени от инфлация - това е целта на фонда, парите да се увеличават от разумно инвестиране. Авторът на статията явно не е компетентен да коментира.
6
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вторите пенсии - поредния капан за наивници.