КЗК проверява офисите на Музикаутор

Проучват дали има нелоялни практики
Обновена: 30 юли 2024 13:38 | 30 юли 2024 11:48, Стела Стоянова
6

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служители на КЗК със съдействието на МВР извършват проверка в офисите на Музикаутор, след получено съдебно разрешение от Административен съд София-област.

Комисията ще проучи дали Музикаутор прилага нелоялни практики при определянето и изплащането на възнагражденията на правоносителите, като същевременно си осигурява извличане на ползи под формата на приходи, съобщиха оттам. Такова поведение би могло да лиши правоносителите от полагаемите им се приходи, което би довело до намаляване на стимулите за създаване на нови произведения и следователно би повлияло на конкурентния процес между правоносителите от различните категории. Това от своя страна би лишило и потребителите от творческите постижения на авторите на музикални произведения, автори на текстове, аранжименти и други.

При извършване на внезапни проверки на място служителите на Комисията разполагат с правомощия да получават достъп, преглеждат и изземват всякакви документи и записи, свързани с дейността на проверяваното дружество, независимо от носителя, на който се съхраняват, както и да изземват средства за предаване на информация и веществени доказателства.

След приключването на процесуалните действия по преписката КЗК ще се произнесе в рамките на своята компетентност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: МУЗИКАУТОРпроверкиКЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дават по 1-2 лева девидент и то само ако отидеш да си ги искаш, иначе ако не ги искаш някъде се усвояват и тия стотинки.
5
1
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Музикаутор са рекетьори,по-големи от биячите на фирмите за бързи кредити. Преди една-две години имаше случай ,когато техен служител обясняваше ,че наследниците на еди-кой си автор..." не били отишли да си потърсят полагаемите им се суми...". Демек ,ако някой иска да пуска Майкъл Джексън на обществено място ,трябва да плати на музикаутор. И после музикаутор ще плати на наследниците на Майкъл " когато те се поинтересуват....". Пълни измамници.
4
2
 
6
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
Колко офиса имат тези.. Ясно че лъжат с парите от авторските права..
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега Маричков, сигналчетата, донито, лилито, Орлин Горанов ще получат сметка за нови данъци. Факт е, че половината български изпълнители са в опг , останало им е като дефект на естрадата като агенти на шесто. Искам преди Недялко Йорданов и Стефан Димов си отидат да се извинят на всички деца, които тероризираха като шестаци в Бургас на младини и старини
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още ли не сте го закрили това кзк
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да са готови да влезнат и в тикет про и Ивентим след като отменят концерта на Ед Шийрън