Броят на жертвите на домашно насилие расте, най-много са децата

Само от началото на тази година те са близо 600 по официални данни
31 юли 2024 19:29, Стела Стоянова
29
Броят на жертвите на домашно насилие расте, най-много са децата
Снимка БГНЕС, архив

За четири години жертвите на домашно насилие растат лавинообразно. Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на статистика на Министерството на труда и социалната политика. Това са само официалните данни, за точните числа и насилието, което никога не излиза от стените на дома, може само да се гадае.

Прави впечатление, че основно домашното насилие у нас е над деца.

Според данните, ако през цялата 2020 г. идентифицираните жертви на домашно насилие са общо 594 лица, от които 11 лица с увреждания, 161 жени, 8 мъже и 425 деца, то само за първото полугодие на 2024 г. броят на жертвите на домашно насилие вече е 597.

През 2020 г. производствата, образувани за насилие над лица до 18-годишна възраст, са едва 34.

През 2021 г. идентифицираните жертви на домашно насилие нарастват, като бройката им достига общо 660. От идентифицираните жертви на домашно насилие, 406 са лицата, насочени към социални услуги, от които 4 лица с увреждания и 328 деца.

През 2022 г. официалната бройка на жертвите на домашно насилие нараства и те са общо 736, а през миналата годин броят им достига 888.

Само за първото полугодие на настоящата година идентифицираните жертви на домашно насилие са общо 597 лица. От тях един човек е с увреждане, 159 са жени, 3-ма са мъже, а децата са 435. Съдени са 44 души.

Статистиката на МТСП включва и децата, които са били обект или свидетели на насилие, както и са преживели видове и форми на насилствено поведение, в т.ч. физическо, психическо, сексуално, пренебрегване, търговска или друга експлоатация.

Сигнали за домашно насилие може да се подаде в Дирекциите „Социално подпомагане“ лично от лицето, от негови роднини или близки, от органите на Министерство на вътрешните работи (МВР), от институциите към Министерството на образованието и науката, от болнични заведения, както и от граждани, които са станали свидетели на домашно насилие.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Към автора преди 1 месец
При представяне на статистика, сте длъжни да постъпвате отговорно и да проучвате. Данните на МТСП не са тези, на които да се стъпи. Това са данни на лица, на които са предоставени социални услуги. Поискайте статистика от МВР, съд, прокуратура и тогава правете обобщения. Не децата, а жените са с най-голям дял сред пострадалите лица. Децата са около 1/4, а жените - близо 70%. Не че 25% не е тревожно, когато говорим за деца. Но когато коментирате данни, си направете труда да ги разберете първо.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А канадския тролей не знае от кой са му децата
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Промяната е факт!!!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пп дб си бият децата за здраве! По стара турска традиция
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко евроатлантическо
19
1
 
5
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 месец
Ще расте разбира се, какви са тия закони? Убил човек , домашен арест ! Адвокатите се договорили със съда - алооооооо , за убийство става въпрос какъв домашен арест, какви 5 лева - в затвора до живот или в камерите.
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възраждане си бият децата всеки ден - за здраве! По стара руска традиция
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19 Поредната кифла се обади :))
16
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо ново, нищо интересно. Ежедневие в софийското гето при бедните бачкатори за 3к в склада. Патриархалният татко се напие и набие жена си, канарчето в клетка, и децата. Всичко е точно! Славянски патриархални ценности! Добре, че никога не съм живял в такова семейство и всички у нас имаме кариери, хобита, бизнеси, собствен живот, че не знам...
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както се казва каквито политиците такива и насилниците. Над 30 години в управлението на Държавата има мутри, доносници, бивши комунисти, бивши милиционери, военни на заплата и пенсия, тоест лапачи които нищо не са произвели за Държавата. ГЕРБ, ДПС, БСП, НФСБ, ОФ и т.н. все партии на лапачите. Така е научен народа, със сила и пари - власт. Държавата на мафията- България.
14
2
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 1 месец
То се видя от коя партия са убийците и удушвачите.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете ромизацията на България! Това не са роми с култура и работливост, а престъпници.
12
3
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 1 месец
Образованието е най-малкия проблем, децата ги учат тия неща вкъщи от тате. Не е работа на учителите да ви възпитават децата
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно ми е какъв ще е политическия профил на насилниците? Възраждане? Убедена съм, че поне 90% от насилниците гласуват за Волен оп пардон - Копейкин. Женобойците си имат партия у нас и се казва Възраждане
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То сред такива кифли, остава и да не проявиш насилие, въпреки че аз досега не съм налагал такова върху "нежния пол" :)))
9
1
 
4
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Ами значи сте се провалили с интеграцията. Малко пари ли профукахте наши и европейски ? Провал след провал ! Отговорност кога ?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално.. вие забелязали ли сте какви 0 рки правят деца...
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко софийско
6
2
 
5
 
! Отговори
Къро преди 1 месец
В коментарите под днес.бг понякога има по-мъдри мисли отколкото всички наредби и закони направени през последните 35 години. Само че в България никой не си е на мястото.
5
4
 
4
 
! Отговори
аха преди 1 месец
как няма да ''расте'', като ЗЗДН бива непрекъснато променян и разширяван, а медиии и нпота буквално поощряват жените да подават сигнали с-у мъжете си?