Бързи кредити: За какво трябва да внимаваме?

Адвокат отговаря кога и къде да си търсим правата
31 юли 2024 17:07, Инна Ангелова
15

Адвокат Николай Цветанов, председател на "Асоциация за отговорно небанково кредитиране" сподели, че бързият кредит е една ефективно използвана услуга в развитите общества.

"С развитието на нашето общество тя става все по-често използвана. Това привлича лица, които биха желали да извършат различни злоупотреби. Този вид злоупотреби зачестяват в последните две години - най-вече в онлайн пространството", каза за Bulgaria ON AIR адвокатът.

Юристът сподели, че най-срещаният вид измами е в социалната мрежа. Фалшиви профили действат от името на компании за кредитиране. Влиза се в контакт с потребителя и се иска такса за разглеждане на заявление за отпускане на кредит. След плащане мнимата финансираща институция изчезва.

Има и друг вариант - компании, които действително предоставят заем, но при много различни условия от това, което са обещали на клиента. Често те не са вписани в регистъра на БНБ - не подлежат на контрол, никой не ги проверява и не отговарят на изискванията.

Обещават отпускане на кредити без проверки в централния кредитен регистър, без проверки за извършване на оценки на риска. В действителност това няма как да се случи.

Според Цветанов, от една страна това говори за занижена финансова култура на българите, но и за това, че тези зачестили измами трябва да бъдат контролирани. Потребителите могат да се обърнат към Комисията за защита на потребителите при подобни измами, посочи той.

“Няма конкретен профил на лицата, които са цел на този вид измами”, обощи Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
Пострадалите фирми за бързи кредити са повече от пострадалите с получени кредити. Взимат и изчезват, не се знае кой докъде ще я докара.
10
1
 
1
 
! Отговори
@@@ преди 1 месец
Най-вече да внимават за едрите момчета кога ще пристигнат, а караш ли я на бързи кредити, те винаги идват навреме за сметката.
9
0
 
2
 
! Отговори
Мъни преди 1 месец
Който не взема бързи кредити ще го споходи Божие проклятие и ще хване Ковид.
8
0
 
5
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Не взимайте, и няма да има нужда да внимавате!
7
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Днес.бг блокираха коментарите във всички статии за Шошарчо Пеевски - с това доказаха,че са платен сайт на Свинкята.
6
2
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 1 месец
Щото нямат финансова култура. Да имаш айфон15 не е право. Да ходиш на почивка не е право.
5
1
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 1 месец
Баце, на Запад нормалните хора ползват кредитна карта и после някои горчиво съжаляват. Не ми разказвай какво е нормално на Запад и на Изток. Повечето хора нямат никаква финансова култура.
4
2
 
11
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Въпроса е: Защо все повече хора в Бг са принудени да прибягват към "Бързите Кредити"???
3
1
 
18
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Това не е нормална държава. Тя живее от хазарт, реклама на хазарт, бързи кредити и сив бизнес. Тя не може да те защити срещу един мобилен ператор, какво остава срещу лихвар, или ако загазиш по-сериозно. Просто, като във всяка джунгла, по-голямата горила оцелява, наивните и слаби биват смачкани, с малките изключения на някой изхитрил се не задълго. Който търси нормална държава, отдавна е хванал самолета. После защо няма работна ръка, защо нямало раждаемост? Държавата прави всичко възможно да няма
2
4
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Разбира се, че на запад не е нормално, защото на запад хората работят и плащат осигуровки и данъци. Тука 80% от населението бачкотещ неграмотен бачкер, който от банка кредит няма как да вземе. При тая плашеща неграмотност и сив сектор е логично какво става. Нормален човек ще вземе ли бърз кредит?! Ми не. Нормалните хора сме с частни банкери и взимаме кредити с по 3% лихва...
1
0
 
21
 
! Отговори
Фалибанк ЕАД преди 1 месец
До не отдавна, така наречените фирми за бързи кредити си имаха законна годишна лихва от 400%. Ако някой финансов експерт твърди, че това е нормална практика в "западните общества" или че това е някакъв вид финансова услуга, да отиде и да се гръмне.