Глобалното затопляне е в действие, какво правим ние?

България изостава в екологичните политика
31 юли 2024 22:17, Инна Ангелова
50
Глобалното затопляне е в действие, какво правим ние?
Снимка: Pixabay

Климатичните промени оставят отпечатък върху целия свят. Според експерти е много важно да се намали човешкия отпечатък, за да може процесът да се забави поне с малко. В последните години превенцията и адаптацията към изменението на климата се виждат в глобален мащаб.

За съжаление, България значително изостава в тези направления. Това отбелязаха сдружения и организации, обединени в Коалиция за климата - България.

Пред Нова Балин Балинов от “Грийнпийс” споделя, че заради пожари всяка година много семейства остават без домове и губят всичко, което имат.

“Трябва да се подготвим, че и заради последиците от климатичните промени, този тип явления ще зачестяват. Превенцията от пожари трябва да бъде на много по-високо ниво – да има техника, която да се справя много по-бързо с възникнали пожари”, коментира Балинов.

Според Тодор Тодоров от "За Земята”, когато говорим за климатични политики, това означава по-добро качество на живот и здраве на хората. “Когато има екстремално явление, климатът е виновен, но когато няма – не се предприемат никакви мерки на национално и местно ниво”, каза още той.

“Нашата енергийна система не е разчитала единствено и само на топлоелектрическите централи. Занапред системата ще бъде микс от различни технологии, които ще бъдат възобновяеми, като е важно в процеса да се включат и гражданите. Така всеки ще може да произведе енергия на собствената си тераса”, обясни Балинов.

Тодор Тодоров е на мнение, че да се борим с климатичните промени е грешен подход, тъй като няма как да вървим срещу природата. Това, което можем да направим, е да намалим нашия отпечатък върху климатичните промени. “

България не може да разчита на нови водноелектрически централи, за да произвеждаме енергия”, посочи той.

“Когато се грижим по-добре за природата, това ще се отрази и на нейните способности да ни помогне в справянето с промените в климата и за улавянето на въглеродните емисии”, каза още Балинов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
язовири трябва да се строят, вода до селата трябва да се закара, да се осигурят поливни системи, не да изпускаме вода към турция щото нямали с какво да поливат и нашите язовири на санитарния минимум
36
1
 
3
 
! Отговори
Курдо Колянов преди 1 месец
"За съжаление, България значително изостава в тези направления..."-Как ще изостава ,бе другарю платен проповедник?Де-що имаше водоем ,язовир-всичко се унищожи или отклони и сега няма вода ни за охлаждане , ни за поливане ,ни за пиене!От 30+ години не е засадено ни едно дръвче, а при бай Тошо всяко горско стопанство залесяваше по 2-3000 дка нови гори! Ние сами си правим затоплянето и условията за пожари ,заради лакомията мутренска, после климатичните промени били виновни ...
35
1
 
3
 
! Отговори
до Глобално затоплян преди 1 месец
Добави , че и Земята е плоска, ще ти повярват по тези ширини.
34
1
 
1
 
! Отговори
политически лица в н преди 1 месец
Десет години едни лица ни убеждаваха, че няма глобално затопляне. Става въпрос за Боян Киров и Катя Георгиева от ИКИТ-БАН. Проверете тези двамата колко пари взимат от фонда за наука годишно. Същият е председател на политическа партия Българска левица.
33
6
 
3
 
! Отговори
белина преди 1 месец
Няма климатични промени, няма ковид-това е манипулация, пийте белина, който е ваксиниран има връзка с космоса, САЩ не са стъпвали на луната,......дори не се усещате колко сте "отнесени".....или сте обикновени копейки.....
32
2
 
17
 
! Отговори
Глобалното затопляне преди 1 месец
Си е нормален климатичен процес и няма нищо общо с човека. Основния фактор е Слънцето и това е доказано още миналия век. Климатичните промени са много бавни и продължителни десетки и стотици хиляди години, редуват се периоди на застудяване и затопляне като Земята в момента е в период на застудяване, в които има кратки пикови периоди на затопляне, траещи няколко десетки или стотици години. Глобалната мафия се възползва от невежеството и кратката памет на хората и създаде тази измама за да краде.
31
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 месец
Коалицията на кли(3)мата,към душовете ходооооооом маршшшш!!! Ей сега ще ви затопля глобанналлно всичките...
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да приземят всички пътнически самолети щом толкова са се загрижили за уж глобалното затопляне. Не само че няма глобално затопляне ами ни пръскат небето с химикали за да се затопля още повече времето уж за да отблъсквали слънчевите лъчи и да се намалявало температурата, само че температурата се увеличава което значи че пръскат не за да намаляват температурата а за да я увеличат и така да ни покажат нагледно че имало затопляне.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глобалното затопляне е в действие: Навсякъде по света тоалетните са безплатни, а в българия цените растат от глобалното затопляне!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Иван , то слава богу че България не прави нищо...
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има две кратки мнения.Едното въпрос другото отговор от по 4 думи. Те казват всичко. Прочетете.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като процесът е необратим и не можем да го спрем, само да го забавим какъв е смисълът ще се случи така или иначе и накрая жабата изядена и парите са в началният собственик.. Освен това не е вярно, ядрена зима може лесно да закрие слънцето подобно на това, което е заличило динозаврите. Също така и да се взривяват вулканите за повече прахови частици.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бих удрял с тояга зелен талибан до пълно мое изтощение! Няма да спестя сили и ще дам всичко от себе си!
24
13
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
България не прави абсолютно НИЩО.
23
4
 
14
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 месец
Нека не се обиждаме. Да оставим на страна това дали е природна цикличност или човешка намеса. Лошо ли е да живеем по-скромно и да пазим природата повече? Нека бъдем повече човеци. Желая ви живот и здраве на всички.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купуваме си климатик, защо.
21
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Климат-серсемите се правят на кьорави и уж не виждат че намалянето на човешкия отпечатък е възможно само чрез намаляне на населението. Демек на индиайци, китайци, индонезийци, африканци и подобни. Ако стане населението пак 2 милиарда колкото е преди 100 години и проблемът ще е решен. Но това няма да спре затоплянето, което е сравнително малко повлияно от човешкия принос.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, ЗЕМЯТА ПОСТОЯННО СЕ ИЗМЕНЯ, НИКАКЪВ "ЧОВЕШКИ ОТПЕЧАТЪК"
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България гори. Кой я запали.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на Вальо топлото да няма зима и да е топло :)))