Отбелязваме Богородични заговезни, кога и как постим

Постът трае 2 седмици
31 юли 2024 07:15, Стела Стоянова
12
Отбелязваме Богородични заговезни, кога и как постим
Снимка БГНЕС, архив

На 31 юли Православната църква отбелязва Богородични заговезни.

Това е празник, отбелязващ началото на Богородичния пост, който трае 2 седмици и приключва с един от най-големите християнски празници Успение на пресвета Богородица (Голяма Богородица) на 15 август.

Богородичният пост не е толкова строг, както е Великденският, например. Забранява консумирането на месни и млечни продукти и алкохол. На 6 август (Преображение Господне) се разрешава риба. През останалото време са позволени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия. Дните понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са "сухи" - разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове. Дните вторник и четвъртък се разрешават варени ястия, приготвени без олио и зехтин. В събота и неделя на Богородичния пост се разрешават варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 10, и защо трябва да правим като гърците, те са предизвикали разкол в Руската църква през 17 век, искали да внесат своите порядки, горили на клада като в Западна Европа,хвърляли в мечи ями, на царя му писнало и ги изгонил,но църквата вече била разделена, така се появили старообрядниците, които искали да запазят вярата на дедите си, получена от нас между другото, гърците готвеха разкол и в нашата църква, но нашият църковен събор им даде пътя, не избра гъркоман за патриарх, а истински достойния
11
0
 
1
 
! Отговори
Сашето преди 1 месец
Постите най-вече са духовни - пази се вярата, стои се "на пост" за нея, а не е хранителна диета. Човек трябва да се моли, да е смирен, добър, да страни от изкушения - плътски и духовни, да не греши, да не богохулства, да не е алчен, горделив, лаком, мързелив, лъжлив и т.н. А не да си прави гурме с растителни продукти и да се фръцка с рецепти в нета.
10
1
 
0
 
! Отговори
Нали ви разказах преди 1 месец
не много отдавна за конференция на християнската младеж в Гърция, на която беше обяснено, че ние в България кой знае защо в ново време практикуваме някакъв много строг руски монашески пост. Гърците настояват, че след като сме приели кръщение от Византия, значи още тогава сме приели такава форма на постите, каквато днес се практикува в Гърция. Те консумират яйца, мляко и млечни продукти през целия период на поста и постят строго като нас чак през последните няколко дена преди съответния празник.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като чета, доста си е строг постът, но може да се изкара по-леко, защото има много плодове и зеленчуци, при това наши, пресни
8
0
 
0
 
! Отговори
До 6 (за ръжен хляб) преди 1 месец
Купувах хайвер в магазин от веригата "Белрьозка" и продавачът ми каза, че предлагат истински ръжен хляб, какъвто навремето са приготвяли по селата и по бреговете на северното море селяните са го консумирали с червен хайвер. Там този хайвер не се считал за деликатес, защото сами си го набавяли чрез риболов. Купих за да опитаме и мога да те уверя, че повече от няколко залъка няма да успееш да изядеш. Стомасите ни са изнежени. Това, което продават в нашите магазини не е истински ръжен хляб.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Попа замезват с луканка :)))
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези пости преди 100-200 години са си били нещо съвсем закономерно, защото храненето им е било оскъдно и предимно на растителна основа. И аз като дете съм ял зеленчуци от баба ми от село, но тогава исках да има повече месо, което малко хора си позволяваха ежедневно. За съжаление вече ги няма ръжения хляб, киселото мляко и редица други храни, нетрайни, но без добавки и консерванти. Постите в наши дни ги правят само някакви женички, които почти не се хранят и не извършват тежък физически труд.
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой ако може да ми обясни това нещо което хората наричащи се християни мислят, че Господ е роден от жена-човек, която не е бог. Малко е като Чък Норис, който е родил леля си, която пък родила него, защото никой на тоя свят не може да му ейвe мaматта.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лек и спасителен пост на всички православни братя и сестри!
3
7
 
2
 
! Отговори
х преди 1 месец
Постене? Ако не е расло на кокал, не се занимавам.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази статия е пълна измислица, преписана от незнайно къде, вероятно превод от руски, за пръв път чувам за сухи дни. Пости се с олио, зехтин, варива и готвене, без месо, риба мляко, яйца и подобни от животински произход. Богородичните пости са по-строги от коледните пости!
1
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте ми говорили на китайски. Това са абсолютно безразборно нахвърляни измислени драконовски правила без никаква логика. Това само бабите го помнят и спазват и пак изглеждат извън форма. Изводите са повече спорт и се хранете разнообразно и с мярка. Не се притеснявайте да не се разсърди Господ, който по някаква странна логика е богът на евреите Яхве, и номер две неговият син Христо а.к.а "Ишо Мишика" и номер три свети дух "Светагодуха'" всички внос от чужбина. Само последния май идва от Рим